Oikonomou pisoi
ΕΛΛΑΔΑ

Σκάφος του λιμενικού εμβολίστηκε από τουρκική ακταιωρό (upd)

Εικόνα του άρθρου Σκάφος του λιμενικού εμβολίστηκε από τουρκική ακταιωρό (upd)
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Πατέλης
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 13/02/2018, 13:21
ΕΛΛΑΔΑ

Σκάφος του λιμενικού σώματος με 27 άτομα πλήρωμα που βρισκόταν, κατά τη διάρκεια περιπολίας, στη θαλάσσια περιοχή των Ιμίων, εμβολίστηκε, τα μεσάνυχτα, με την πλώρη από τουρκική ακταιωρό. 

Η τουρκική ακταιωρός μετά το συμβάν απομακρύνθηκε προς τα τουρκικά παράλια.

Το σκάφος του λιμενικού σώματος υπέστη υλικές ζημιές και μεταφέρθηκε στη Λέρο για επισκευή, ενώ δεν υπήρξε κανένας τραυματισμός στα μέλη του πληρώματος.

Υπενθυμίζεται ότι στις 17 Ιανουαρίου είχε σημειωθεί και άλλο συμβάν με τουρκική ακταιωρό, όταν ήρθε σε επαφή με την κανονιοφόρο «Νικηφόρος» του Πολεμικού Ναυτικού, η οποία βρισκόταν σε προγραμματισμένη περιπολία στην ευρύτερη περιοχή των Ιμίων.

Ειδικότερα, κατά τη διέλευση του «Νικηφόρου», η τουρκική ακταιωρός προχώρησε σε επικίνδυνο ελιγμό, ο οποίος οδήγησε σε επαφή με το πλοίο του πολεμικού ναυτικού.


ΠΡΩΤΗ ΑΝΤΙΔΡΑΣΗ

«Η ελληνική κυβέρνηση έχει πει πάρα πολλές φορές ότι με αποφασιστικότητα θα υπερασπιστεί τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας», δήλωσε ο υπουργός Επικρατείας και κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος σε συνέντευξή του στον ρ/σ Alpha 989.

Ανέφερε ότι «έχουμε δει το τελευταίο διάστημα μια εντεινόμενη τουρκική προκλητικότητα που μας προβληματίζει πάρα πολύ σοβαρά». Σχολίασε γενικότερα ότι «υπάρχει γενικά μια ένταση στην Τουρκία και εξαιρετικά δύσκολα διαχειρίσιμα προβλήματα για τον κ. Ερντογάν και την κυβέρνησή του και μια γενικευμένη αποσταθεροποίηση στην ευρύτερη περιοχή γύρω από την Τουρκία, και η γειτονική χώρα δεν συμβάλλει, με τη συμπεριφορά της, για να ξεπεραστούν οι αναταράξεις, το αντίθετο».

«Εμείς», σημείωσε, «πρέπει να είμαστε πάρα πολύ προσεκτικοί και να παρακολουθούμε τις εξελίξεις και την κατάσταση».


ΠΡΟΚΛΗΤΙΚΟΣ Ο ΕΡΝΤΟΓΑΝ

Λίγες μόνο ώρες μετά το περιστατικό με τον εμβολισμό ελληνικού σκάφους στα Ίμια ο Τούρκος πρόεδρος εμφανίστηκε με απειλητικές δηλώσεις τόσο κατά της Ελλάδας όσο και τατά της Κύπρου.

«Προειδοποιούμε αυτούς που ξεπερνούν τα όρια στην Κύπρο και στο Αιγαίο να μην κάνουν το λάθος βήμα», δήλωσε απευθυνόμενος σε στελέχη του κόμματός του στην Άγκυρα.

«Κανείς να μην νομίζει» τόνισε «ότι μας διαφεύγουν οι ευκαιριακές πρωτοβουλίες σε σχέση με τις βραχονησίδες στο Αιγαίο και οι έρευνες φυσικού αερίου στα ανοιχτά της Κύπρου. Από εδώ προειδοποιούμε όσους ξεπερνούν τα όριά τους στην Κύπρο και το Αιγαίο να μην κάνουν λάθος υπολογισμούς».

Χθες o πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ κάλεσε τη Δευτέρα την Τουρκία να σταματήσει τις απειλές και να απέχει από κάθε ενέργεια που θα μπορούσε να καταστρέψει τις σχέσεις καλής γειτονίας.


ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΚΟΜΙΣΙΟΝ

Στο περιστατικό των Ιμίων αναφέρθηκε ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Μαργαρίτης Σχοινάς, δηλώνοντας ότι «παρακολουθούμε στενά τις εξελίξεις. Όπως έχουμε ήδη επισημάνει η Τουρκία πρέπει να σεβαστεί τις σχέσεις καλής γειτονίας και να αποφύγει κάθε τριβή εναντίον κράτους-μέλους η οποία πλήττει τις σχέσεις καλής γειτονίας και την ειρηνική διευθέτηση διαφωνιών. Επίσης πρέπει να σέβεται την κυριαρχία των κρατών-μελών στα χωρικά τους ύδατα και στον εναέριο χώρο τους. Αρνητικές δηλώσεις που πλήττουν τις καλές γειτονικές σχέσεις θα πρέπει να αποφεύγονται».


ΔΙΑΒΗΜΑ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑΣ

Σε έντονο διάβημα διαμαρτυρίας προς τον Τούρκο ομόλογό του προέβη σήμερα ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Εξωτερικών σχετικά με το χθεσινό περιστατικό εμβολισμού Πλοίου Ανοικτής Θαλάσσης του Ελληνικού Λιμενικού Σώματος στην περιοχή των Ιμίων, από τουρκική ακταιωρό.

Παράλληλα, κλήθηκε στο υπουργείο Εξωτερικών, από τον Γενικό Διευθυντή Πολιτικών Υποθέσεων, ο Τούρκος Πρέσβης στην Αθήνα. 

«Επικίνδυνα συμβάντα σαν αυτό, τα οποία θέτουν σε κίνδυνο ανθρώπινες ζωές, είναι αποτέλεσμα της κλιμακούμενης και προκλητικής συμπεριφοράς που επιδεικνύει αυξημένα τις τελευταίες ημέρες η Τουρκία» σημειώνει σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Εξωτερικών.

Κλείνοντας καλεί την «Τουρκία να τερματίσει τις παραβιάσεις του διεθνούς δικαίου και τις πράξεις που δεν συμβάλλουν στην ανάπτυξη των σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών. Πράξεις που υπονομεύουν την περιφερειακή ασφάλεια και σταθερότητα, που η Ελλάδα προασπίζεται και θα συνεχίσει να προασπίζεται».

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back