πλαισιο πισω tc1
ΘΕΑΤΡΟ

«Σιωπή, ο βασιλιάς ακούει» και στα Γιάννενα

Εικόνα του άρθρου «Σιωπή, ο βασιλιάς ακούει» και στα Γιάννενα
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Κύριος Τύπος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 03/05/2022, 14:42
ΘΕΑΤΡΟ - ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Η παραγωγή της Εναλλακτικής Σκηνής της Εθνικής Λυρικής Σκηνής «Σιωπή, ο βασιλιάς ακούει» έρχεται και στα Γιάννενα, στις 16 και 17 Μαΐου.

Το μουσικό αυτό θέατρο για παιδιά και νέους θα παρουσιαστεί στην «αίθουσα Β. Πυρσινέλλας» του Πνευματικού Κέντρου του Δήμου Ιωαννιτών. Θα δοθούν τρεις παραστάσεις: στις 11:00 στις 16-17 Μαΐου και στις 20:30 στις 16 Μαΐου. Οι πρωινές παραστάσεις απευθύνονται σε σχολεία ενώ η βραδινή παράσταση είναι ελεύθερη για το κοινό. Οι παραστάσεις διοργανώνονται σε συνεργασία με το Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Ιωαννιτών και το ΔΗΠΕΘΙ.

Το έργο σκηνοθετεί ο Θοδωρής Αμπαζής. Τη μουσική υπογράφει ο Νίκος Κυπουργός, το λιμπρέτο ο Θωμάς Μοσχόπουλος σε συνεργασία με τον συνθέτη, τη μεταγραφή για μικρό σύνολο ο Χαράλαμπος Γωγιός. Το σκηνικό και τα κοστούμια ο Κέννυ ΜακΛέλλαν και τους φωτισμούς ο Νίκος Σωτηρόπουλος. Συνεργάτιδα σκηνοθέτρια η Ελεάνα Τσίχλη.

Τους ρόλους ερμηνεύουν οι Παύλος Πανταζόπουλος (Βασιλιάς), Βάσια Ζαχαροπούλου (Μούσα), Δημήτρης Ναλμπάντης (Μουσικός). Μουσικοί: Ηλίας Σκορδίλης (κλαρινέτο), Ιωάννα Γανίτη (τρομπέτα), Ιάκωβος Παυλόπουλος (κρουστά), Μιχάλης Παπαπέτρου (πιάνο), Σοφία Ευκλείδου (βιολοντσέλο).

Η υπόθεση: Μια φορά κι έναν καιρό… Ο βασιλιάς της μουσικής δεν είναι ποτέ ευχαριστημένος, όποιο μουσικό κομμάτι κι αν του παρουσιάζει ο μουσικός της αυλής του. Τον μουσικό από την απελπισία του έρχεται να βγάλει η Μούσα, που βρίσκει με τη σειρά της μια ευκαιρία να «ξαναμπεί στη δουλειά» από την οποία είχε αποκοπεί μετά τις ένδοξες εποχές του Σούμπερτ, του Μότσαρτ και του Μπαχ. Η μούσα επιστρατεύει τις επτά νότες ως συμμάχους και εμπνέει στον μουσικό ένα υπέροχο έργο. Ούτε κι αυτό, όμως, αφήνει ικανοποιημένο τον βασιλιά! Είναι καιρός, λοιπόν, τη λύση να δώσει (όπως πάντα!) η φαντασία… 

Η Μούσα σκέφτεται κάτι καινούριο: Εμφανίζεται στον βασιλιά μεταμφιεσμένη σε διάσημο μουσικό από το εξωτερικό, του οποίου τη μουσική, τάχα, μπορούν να την ακούσουν μόνο όσοι έχουν πραγματικό γούστο και μουσικές γνώσεις. Και, φυσικά, ούτε ο βασιλιάς ούτε η αυλή του τολμούν να παραδεχθούν ότι το «αριστούργημα», που τους παρουσιάζει η Μούσα, δεν είναι στην πραγματικότητα παρά…

Εμπνευσμένο από το παραμύθι του Χανς Κρίστιαν Άντερσεν «Τα καινούρια ρούχα του βασιλιά» αλλά και αφιερωμένο, απροσδόκητα, στη μνήμη του αμερικανού πρωτοπόρου Τζων Κέιτζ, το «Σιωπή, ο βασιλιάς ακούει» γράφτηκε το 1993 και παρουσιάστηκε για πρώτη φορά στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών το 1994.

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
δεη πισω Μαννι πισω dodoni back Ντοτη3