ΚΟΣΜΟΣ

Σιτηρά: Η Ρωσία απειλεί με αποχώρηση από τη συμφωνία

Εικόνα του άρθρου Σιτηρά: Η Ρωσία απειλεί με αποχώρηση από τη συμφωνία
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Κύριος Τύπος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 17/05/2023, 13:44
ΚΟΣΜΟΣ

Τα Ηνωμένα Έθνη καταβάλλουν προσπάθειες να παρατείνουν μια συμφωνία που επέτρεψε την αποστολή ουκρανικών σιτηρών μέσω της Μαύρης Θάλασσας σε μέρη του κόσμου που παλεύουν με την πείνα, συμβάλλοντας στην ανακούφιση μιας παγκόσμιας επισιτιστικής κρίσης που επιδεινώθηκε από τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Η συμφωνία που ο ΟΗΕ και η Τουρκία μεσολάβησαν με τις αντιμαχόμενες πλευρές το περασμένο καλοκαίρι συνοδεύτηκε από μια ξεχωριστή συμφωνία για τη διευκόλυνση των αποστολών ρωσικών τροφίμων και λιπασμάτων, η οποία η Μόσχα επιμένει ότι δεν έχει εφαρμοστεί.

Η Ρωσία έθεσε προθεσμία για να διευθετηθούν οι ανησυχίες της, αλλιώς υποχωρεί. Τον Μάρτιο, περιόρισε την παράτασή της σε 60 ημέρες, με άλλα λόγια ως αύριο Πέμπτη 18η Μαΐου. Διεμήνυσε πως θα τερματίσει τη συμφωνία εάν δεν εκπληρωθούν οι όροι που θέτει, ιδίως για την άρση περιορισμών στις δικές της εξαγωγές αγροτικών προϊόντων.

Αξιωματούχοι του ΟΗΕ και αναλυτές προειδοποιούν ότι η αποτυχία παράτασης της Πρωτοβουλίας για τα σιτηρά της Μαύρης Θάλασσας θα μπορούσε να πλήξει χώρες στην Αφρική, τη Μέση Ανατολή και μέρη της Ασίας που βασίζονται στο ουκρανικό σιτάρι, το κριθάρι, το φυτικό λάδι και άλλα προσιτά προϊόντα διατροφής, ιδίως καθώς η ξηρασία πλήττει το τίμημα. Η συμφωνία συνέβαλε στη μείωση των τιμών των βασικών προϊόντων διατροφής, όπως το σιτάρι, κατά το περασμένο έτος, αλλά η ανακούφιση αυτή δεν έχει φτάσει στα τραπέζια της κουζίνας.

Ο επικεφαλής της ανθρωπιστικής βοήθειας του ΟΗΕ Μάρτιν Γκρίφιθς δήλωσε στο Συμβούλιο Ασφαλείας τη Δευτέρα ότι η συμφωνία είναι «κρίσιμη» και οι συνομιλίες συνεχίζονται.

Οι διαπραγματευτές που συγκεντρώθηκαν στην Κωνσταντινούπολη την περασμένη εβδομάδα σημείωσαν μικρή πρόοδο. Ο εκπρόσωπος του ΟΗΕ Στεφάν Ντουζαρίκ δήλωσε χθες Τρίτη σε δημοσιογράφους πως «οι επαφές συνεχίζονται σε διάφορα επίπεδα», προσθέτοντας «προφανώς, βρισκόμαστε σε λεπτή φάση».


ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back