ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Σινεμά: «Ο στρατός των σκιών» του Μελβίλ

Εικόνα του άρθρου Σινεμά: «Ο στρατός των σκιών» του Μελβίλ
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Βαρβάρα Αγγέλη
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 13/10/2021, 13:00
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Το αφιέρωμα «Ιστορίες από τον 2ο Παγκόσμιο Πόλεμο» συνεχίζεται στις «Κυριακές στο πανί». Αυτή την Κυριακή 17 Οκτωβρίου, στις 20:30, το Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Ιωαννιτών θα προβάλλει την ταινία του Ζαν-Πιερ Μελβίλ «Ο στρατός των σκιών» (1969, διάρκεια 145’), στον πολιτιστικό πολυχώρο «Δημήτρης Χατζής», στα παλιά σφαγεία.

Παίζουν: Λίνο Βεντούρα, Σιμόν Σινιορέ, Ζαν Πιέρ Κασέλ, Σερζ Ρετζιαμί, Πωλ Μερίς.

Το σενάριο βασίζεται στο μυθιστόρημα του ακαδημαϊκού Ζοζέφ Κεσσέλ. Η ταινία κέρδισε τρία βραβεία από ενώσεις αμερικανών κριτικών κινηματογράφου. Αφηγείται την ιστορία  μιας ομάδας γάλλων αντιστασιακών κατά την περίοδο της γερμανικής κατοχής.

«Ο Μελβίλ, όμως, διαχειρίζεται το θέμα με τέτοιο τρόπο ώστε του δίνει τη δομή του νουάρ και την ενασχόληση με ηθικά διλήμματα. Μια ταινία που δεν έχει να κάνει με τη δράση της αντίστασης ενάντια στον εχθρό αλλά με τον αγώνα για την επιβίωση της ύπαρξης της ίδιας της αντίστασης. Ο εχθρός δεν είναι οι Γερμανοί αλλά ο κίνδυνος να ξεσκεπαστεί η ταυτότητα των αντιστασιακών. Ένας εχθρός αόρατος αλλά πολύ πιο απειλητικός» αναφέρεται στο σημείωμα.

ΕΤΙΚΕΤΕΣ
ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Μαννι πισω dodoni back Ντοτη3