ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Σιαράβα: Η συνοικία που αλλάζει

Εικόνα του άρθρου Σιαράβα: Η συνοικία που αλλάζει
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Βαρβάρα Αγγέλη
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 19/04/2023, 00:11
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Ένα μεγάλο κομμάτι του ιστορικού κέντρου των Ιωαννίνων αλλάζει όψη. Πλακοστρωμένοι δρόμοι, είτε ως πεζόδρομοι είτε ως οδοί ήπιας κυκλοφορίας, και πλατώματα που διαμορφώνονται. Η συνοικία Σιαράβα, όπως είναι γνωστή, αρχίζει και αποκτά μια νέα μορφή με το έργο που βρίσκεται σε εξέλιξη από τον Δήμο Ιωαννιτών και το οποίο χρηματοδοτείται από το επιχειρησιακό πρόγραμμα «Ήπειρος 2014-2020».

Η συνοικία Σιαράβα είναι μία από τις ιστορικές συνοικίες της πόλης των Ιωαννίνων. Κάποτε, η περιοχή αυτή φιλοξενούσε κυρίως βυρσοδεψεία λόγω της γειτνίασης με τη λίμνη. Γι αυτό και τα κτίρια με πρόσοψη στην παραλίμνια περιοχή, στη σημερινή οδό Γαριβάλδη, ήταν στενόμακρα και επικοινωνούσαν με τη σημερινή οδό Ζαλοκώστα. Στο μπροστινό μέρος ήταν το εργαστήριο και στο πίσω μέρος το σπίτι.

Τα βυρσοδεψεία (ταμπάκικα), oι ξυλαποθήκες, τα χάνια άρχισαν να εξαφανίζονται από το αστικό τοπίο από τα μέσα του περασμένου αιώνα.

Σήμερα, η συνοικία αυτή, και συγκεκριμένα το κομμάτι που «κοιτάει» τη λίμνη, φιλοξενεί εστιατόρια και μπαρ. Αποτελεί έναν τόπο ψυχαγωγίας τόσο για τους Γιαννιώτες όσο και για τους επισκέπτες. Η υπόλοιπη συνοικία, με τους πολλούς και στενούς δρόμους, έχει κυρίως κατοικίες, με λίγες εμπορικές δραστηριότητες να δίνουν το παρών. Τα τελευταία χρόνια η περιοχή ακολουθεί την τάση για την ανάπτυξη κι άλλων μικρών ξενοδοχείων.

Το έργο με τίτλο «Πεζοδρομήσεις-Διαμορφώσεις περιοχής Σιαράβα» σχεδιάστηκε από την προηγούμενη δημοτική αρχή. Εντάχθηκε στο ΕΣΠΑ την άνοιξη του 2019 με προϋπολογισμό 2,2 εκατ. ευρώ. Μετά τον διαγωνισμό που έγινε, ανάδοχος αναδείχτηκε η κοινοπραξία «ΜΟΡΦΑ Α.Ε.-ΕΛΙΚΑ ΑΤΕ», που κατέθεσε μια οικονομική προσφορά έναντι 961.537 ευρώ.

Σύμφωνα με τη μελέτη του Δήμου Ιωανιτών, οι οδοί που θα λειτουργήσουν ως πεζόδρομοι, είναι: Κ. Ράπτη, Αετοράχης, Απ. Αρσάκη, πάροδος Απ. Αρσάκη, Αγγελικής Κομνηνής, Ψαλίδα, α' πάροδος Αετοράχης (στα «Ναυτάκια), β’ πάροδος Αετοράχης, γ’ πάροδος Αετοράχης (αδιέξοδο). Και φυσικά, υπάρχουν και οι κοινόχρηστοι χώροι: τα πλατώματα στα «Ναυτάκια» και στη «Σκάλα».


Οι οδοί που διαμορφώνονται σε ήπιας κυκλοφορίας, είναι: Ζαλοκώστα, Δημάρχου Ιωαννίδου και Άννης Κομνηνής.

Είτε ως πεζόδρομοι είτε ως ήπιας κυκλοφορίας, όλοι οι δρόμοι αντιμετωπίστηκαν με ενιαία μορφή έχοντας ως κύριο υλικό επίστρωσης τον γκρίζο κυβόλιθο.

Μέχρι σήμερα, σε κατασκευαστικό επίπεδο, έχει ολοκληρωθεί η πλακόστρωση των δρόμων και γίνονται εργασίες στα πλατώματα. Σε όλους δε τους πεζόδρομους-οδούς έχουν τοποθετηθεί κολονάκια για την αποτροπή πάρκιγνκ.

Η μελέτη προβλέπει μεταξύ άλλων και την τοποθέτηση φωτιστικών σωμάτων τεχνολογίας led.





ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back