Oikonomou pisoi Solarhub πίσω
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

«Σήκω ψυχή μου!...» στη Δημοτική Πινακοθήκη Ιωαννίνων

Εικόνα του άρθρου «Σήκω ψυχή μου!...» στη Δημοτική Πινακοθήκη Ιωαννίνων
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Κύριος Τύπος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 27/11/2022, 18:51
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Μετά τη Δράμα, την Καβάλα και τη Θεσσαλονίκη, η έκθεση του Ιδρύματος της Βουλής των Ελλήνων για τον Κοινοβουλευτισμό «Σήκω ψυχή μου!.. Εικόνες και μουσικές των προσφύγων του ‘22» έρχεται στα Γιάννενα.

Η έκθεση θα φιλοξενηθεί στη Δημοτική Πινακοθήκη Ιωαννίνων, με τον πρόεδρο της Βουλής (και γιαννιώτη βουλευτή) Κώστα Τασούλα να την εγκαινιάζει το Σάββατο 3 Δεκεμβρίου, στις 19:00.

Όπως αναφέρεται σε σχετικό σημείωμα, μόλις 10 χρόνια μετά την ενσωμάτωσή της στο ελληνικό κράτος, η Ήπειρος υποδέχθηκε τους πρόσφυγες του ’22, παρά τις σημαντικές δυσκολίες που αντιμετώπιζε ως μία εκ των φτωχότερων περιοχών της χώρας. Η δημιουργία αμιγώς προσφυγικών χωριών στην περιφέρεια της πόλης των Ιωαννίνων τούς επέτρεψε να διατηρήσουν ζωντανές τις παραδόσεις, τα έθιμα και βεβαίως τις μουσικές και τα τραγούδια που έφεραν ως κληρονομιά μαζί τους στο δρόμο της προσφυγιάς. Στην Ανατολή, τη Μπάφρα, τη Νεοκαισάρεια, την Ασφάκα και την Κόνιτσα θα εγκατασταθούν κατά κύριο λόγο πρόσφυγες από τον Πόντο και την Καππαδοκία, συγκροτώντας δυναμικούς πυρήνες που συνέδεαν τις παλιές με τη νέα πατρίδα.

Βασικοί άξονες της έκθεσης στη Δημοτική Πινακοθήκη Ιωαννίνων είναι η ζωή πριν το 1922, η Έξοδος, η απώλεια και το τραύμα της προσφυγιάς, η ζωή στη νέα πατρίδα. Ποιος είναι ο ρόλος της μουσικής στην ατομική και τη συλλογική ταυτότητα των προσφύγων, και ποια η σημασία της ως κινητήριας δύναμης του προσφυγικού ελληνισμού; Πώς καταγράφονται οι μνήμες της Καταστροφής στα τραγούδια των προσφύγων; Με ποιον τρόπο φτάνουν οι μνήμες έως τις μέρες μας και γίνονται αντιληπτές στην εθνική ζωή και τη μουσική δημιουργία των επιγόνων;

Φωτογραφικά, οπτικοακουστικά και αρχειακά τεκμήρια σημαντικών φορέων διαφύλαξης της ιστορικής μνήμης στη χώρα μας, καθώς και πλήθος τεκμηρίων που συνεισέφεραν τοπικοί σύλλογοι, οργανώσεις και ιδιώτες, συνομιλούν στην έκθεση με στίχους και ποικίλες μελωδίες: μοιρολόγια, παραδοσιακά τραγούδια και χοροί, μικρασιάτικα ρεμπέτικα αλλά και η νεότερη ελληνική μουσική παραγωγή, που επηρεάστηκε από τη μουσική πνοή των προσφύγων.

Η έκθεση θα διαρκέσει έως τις 26 Φεβρουαρίου.

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back