ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Sex education: Μια καταπληκτική για την εποχή της, σειρά

Εικόνα του άρθρου Sex education: Μια καταπληκτική για την εποχή της, σειρά
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Τσαντίκος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 09/02/2020, 18:00
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ - ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ

Πριν από πολλά χρόνια, μια τηλεοπτική σειρά σαν το Sex Education θα επέφερε αφορισμούς, διαμαρτυρίες και τελικά, κόψιμο προβολής.

Σήμερα, στην εποχή που τα δικαιώματα ανάγονται σε προσωπική υπόθεση όμως, όχι. Το καλό είναι ότι μια σειρά διακρίσεις που κρύβουν βαθύ ρατσιστικό μίσος και επικίνδυνη αρνητικότητα στο διαφορετικό, σιγά σιγά μπαίνουν στο περιθώριο. Το κακό είναι ότι την πολλή πολιτική ορθότητα, τη βαριούνται και οι καταπιεσμένοι.

Όχι όμως στην περίπτωση του Sex Education. H αγγλική σειρά του Netflix που συμπλήρωσε το δεύτερο κύκλο της πρόσφατα, είναι γλυκιά, ρομαντική και κυρίως, μιλάει για πράγματα που ακόμα και σήμερα ένας εκπαιδευτικός ή ένας γονιός κωλώνει να τα εκστομίσει, με τρόπο που ούτε δασκαλίστικος είναι, ούτε εμπίπτει στο διδακτισμό.

Ένας συμπαθητικός νέρντουλας με πολύ χειριστική μανούλα, πάει σε ένα πολυσυλλεκτικό σχολείο, από αυτά που η σύγχρονη σοσιαλδημοκρατία οραματίζεται μεν, αλλά δεν υπάρχουν, ειδικά για όσους δεν έχουν χρήματα, δε.

Εκεί, υπάρχουν όλα τα είδη τηλεοπτικού μαθητικού πληθυσμού: οι σταρ, οι νταήδες, οι σπάστες, οι απροσάρμοιστοι-ες… Κανείς και καμιά όμως δεν είναι μόνο αυτό που δείχνει.

Η σειρά διεισδύει ωραία στην ιστορία και υιοθετεί τα ρομαντικά κολπάκια στην πλοκή. Μερικές φορές μοιάζει τραβηγμένη, αλλά στην πραγματικότητα δεν είναι. Είναι δίκαιη απέναντι σε όλα τα φύλα και κυρίως, απέναντι σε όλες τις ηλικίες. Είτε είναι ο πρωταγωνιστής που αγωνιά σε έναν ξέφρενο σεξουαλικό κόσμο, είτε είναι η πρωταγωνίστρια που πρέπει να παλέψει περισσότερο από άλλους και άλλες, γιατί έχει να αντιμετωπίσει και τον ταξικό φραγμό (που υπάρχει και θα υπάρχει, τα ‘χει πει αυτά ο Αλτουσέρ χρόνια τώρα), είτε ακόμα είναι ο συντηρητικός λυκειάρχης, η μεσήλιξ προοδευτική μάνα, οι καταπιεσμένοι και οι καταπιεσμένες κ.ο.κ.

Το καλύτερο όμως είναι ότι το Sex Education δείχνει πόσο όμορφος, αλλά και πόσο τρομακτικός είναι ο έρωτας και πόσο φτηνή και σταδιακά επικίνδυνη, η φυλετική διάκριση, η σεξουαλική βία, η απουσία της αλληλεγγύης.

Η τελευταία σκηνή δε της δεύτερης σεζόν, είναι μια από τις ομορφότερες σε (οριακά) εφηβική σειρά, με τις συμμαθήτριες να συμπαραστέκονται σε μια εξ αυτών που έχει πέσει θύμα σεξουαλικής επίθεσης, αλλά και της ίδιας της της αντίληψης για το τι είναι όλα αυτά.

Στην ελληνική κοινωνία που πάντα προσπαθεί να θάψει τις εφιαλτικές της εκδοχές και να καλύψει την αγριότητα στιγμών όπως η δολοφονία του Ζακ Κωστόπουλου, το Sex Education μοιάζει κυριολεκτικά με μανιφέστο. Πολύχρωμο, έξυπνο, αστείο και ερωτικό.

 

ΕΤΙΚΕΤΕΣ
ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back