Oikonomou pisoi
ΚΟΣΜΟΣ

Σερβία: Ο Βούτσιτς παραιτείται από την ηγεσία του κόμματος

Εικόνα του άρθρου Σερβία: Ο Βούτσιτς παραιτείται από την ηγεσία του κόμματος
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Πατέλης
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 27/05/2023, 21:12
ΚΟΣΜΟΣ

Ο πρόεδρος της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς παραιτήθηκε από την ηγεσία του κόμματος, εν μέσω σχεδίων για τη δημιουργία ενός ευρύτερου πολιτικού κινήματος και καθώς αντιμετωπίζει ένα κύμα αντικυβερνητικών διαδηλώσεων. O ίδιος τόνισε ότι θα εξακολουθήσει να ηγείται του κράτους

Κατόπιν δικής του πρότασης, ο Βούτσιτς αντικαταστάθηκε στην ηγεσία του δεξιού Σερβικού Προοδευτικού Κόμματος από τον Μίλος Βούτσεβιτς, ο οποίος είναι σήμερα υπουργός Άμυνας.

«Σας ευχαριστώ για αυτά τα 11 χρόνια», δήλωσε ο Βούτσιτς σε συγκέντρωση του κόμματος στην πόλη Κραγκούγιεβατς της κεντρικής Σερβίας. «Είμαι υπερήφανος που ηγήθηκα του καλύτερου κόμματος στη Σερβία όλα αυτά τα χρόνια».

Ο Βούτσιτς ανακοίνωσε για πρώτη φορά την παραίτησή του σε μια συγκέντρωση την Παρασκευή στο Βελιγράδι μπροστά σε δεκάδες χιλιάδες υποστηρικτές του, αφού έχει αντιμετωπίσει επικρίσεις για το γεγονός ότι παραμένει αρχηγός του κόμματος ενώ κατέχει και την προεδρία της χώρας.

Οι επικριτές κατηγορούν τον Βούτσιτς και το κόμμα του ότι τροφοδότησαν τις διαιρέσεις στην κοινωνία και περιόρισαν τις δημοκρατικές ελευθερίες κατά τη διάρκεια της 11ετούς θητείας του στην εξουσία. Ο ίδιος το αρνείται αυτό.

Ο Βούτσιτς δήλωσε ότι το νέο, εθνικό κίνημα θα σχηματιστεί τον Ιούνιο με τη συμμετοχή και άλλων κομμάτων, εμπειρογνωμόνων και εξεχόντων προσωπικοτήτων με σκοπό την προώθηση της ενότητας. Αναλυτές λένε ότι πρόκειται για μια προσπάθεια ανασύνταξης μετά από μια δεκαετία στην εξουσία και την αυξανόμενη πίεση του κοινού.



ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back