ΕΠΙΣΤΗΜΗ-LIFE

Σενάρια για συνδρομές σε Instagram και Facebook

Εικόνα του άρθρου Σενάρια για συνδρομές σε Instagram και Facebook
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Κύριος Τύπος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 03/10/2023, 23:12
ΕΠΙΣΤΗΜΗ-LIFE

To ενδεχόμενο συνδρομής για τους ευρωπαίους χρήστες για να έχουν πρόσβαση σε μια έκδοση του Instagram ή του Facebook χωρίς διαφημίσεις στα τηλέφωνά τους, εξετάζει η Meta,  καθώς η εταιρεία αντιμετωπίζει ρυθμιστικές πιέσεις σχετικά με τον τρόπο που χρησιμοποιεί τα δεδομένα των ανθρώπων. 

Σύμφωνα με δημοσίευμα της Wall Street Journal, η Meta θα χρεώνει περίπου 10 ευρώ τον μήνα σε έναν υπολογιστή γραφείου για έναν λογαριασμό στο Facebook ή το Instagram και περίπου 6 ευρώ για κάθε πρόσθετο συνδεδεμένο λογαριασμό.

Στις κινητές συσκευές, αναφέρει η WSJ, η τιμή για έναν ενιαίο λογαριασμό θα ανεβαίνει στα 13 ευρώ περίπου, επειδή η Meta θα συνυπολογίσει τις προμήθειες που χρεώνονται από τα καταστήματα εφαρμογών της Apple και της Google.

Η εταιρεία μέσων κοινωνικής δικτύωσης εξετάζει τις χρεώσεις μετά την απόφαση του Ιουλίου από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο όπου δήλωσε ότι σύμφωνα με τον ευρωπαϊκό Γενικό Κανονισμό για την Προστασία Δεδομένων (GDPR) το Facebook δεν μπορεί να δικαιολογήσει τη χρήση προσωπικών στοιχείων για τη στόχευση ανθρώπων με εξατομικευμένες διαφημίσεις -το βασικό του μέσο για να κερδίζει χρήματα από τη λειτουργία της πλατφόρμας- αν δεν λάβει πρώτα τη συγκατάθεσή τους.

Σύμφωνα με την WSJ το σχέδιο ονομάζεται SNA, που σημαίνει συνδρομή χωρίς διαφημίσεις, και θα δίνει στους χρήστες την επιλογή να συνεχίσουν να έχουν δωρεάν πρόσβαση στο Facebook ή το Instagram με εξατομικευμένες διαφημίσεις ή να πληρώνουν για εκδόσεις χωρίς διαφημίσεις. Το σχέδιο θα μπορούσε να εισαχθεί τον επόμενο μήνα, επειδή η Meta έχει προθεσμία μέχρι το τέλος Νοεμβρίου για να συμμορφωθεί με την απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου.

Σύμφωνα με τη νομοθεσία της ΕΕ για τις ψηφιακές αγορές, οι πλατφόρμες της Meta θα πρέπει να αποκτούν ρητή συγκατάθεση πριν από την παρακολούθηση ενός χρήστη για διαφημιστικούς σκοπούς. Οι εταιρείες που εμπίπτουν στο πεδίο εφαρμογής της DMA αναλαμβάνουν ήδη δράση. 

Τον τελευταίο μήνα οι χρήστες της ΕΕ που ανοίγουν μια εφαρμογή για πρώτη φορά μετά από μια περίοδο αδράνειας ερωτώνται αν επιθυμούν να συναινέσουν στο να παρακολουθούν οι υπηρεσίες τη συμπεριφορά τους στο τηλέφωνό τους.

Με πληροφορίες από Guardian

ΕΤΙΚΕΤΕΣ
ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back