ΕΠΙΣΤΗΜΗ-LIFE

META: Οι δημόσιες αναρτήσεις σας, υλικό για την εκπαίδευση της ΤΝ

Εικόνα του άρθρου META: Οι δημόσιες αναρτήσεις σας, υλικό για την εκπαίδευση της ΤΝ
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Κύριος Τύπος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 07/06/2024, 09:03
ΕΠΙΣΤΗΜΗ-LIFE

Τα σχέδια για τη χρήση των δημόσιων αναρτήσεων και εικόνων των ανθρώπων στο Facebook και το Instagram για την εκπαίδευση εργαλείων τεχνητής νοημοσύνης (AI) που ανήκουν στη μητρική εταιρεία Meta έχουν δεχθεί επίθεση από ομάδες ψηφιακών δικαιωμάτων.

Ο γίγαντας των μέσων κοινωνικής δικτύωσης ενημέρωσε πρόσφατα τους Ευρωπαίους χρήστες των πλατφορμών ότι, σύμφωνα με τις αλλαγές στην πολιτική απορρήτου που τίθενται σε ισχύ στις 26 Ιουνίου, οι πληροφορίες τους μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την «ανάπτυξη και βελτίωση» των προϊόντων τεχνητής νοημοσύνης της.

Αυτό περιλαμβάνει αναρτήσεις, εικόνες, λεζάντες εικόνων, σχόλια και ιστορίες που οι χρήστες άνω των 18 ετών έχουν μοιραστεί με δημόσιο κοινό στο Facebook και το Instagram, αλλά όχι ιδιωτικά μηνύματα.

Η Noyb (None of Your Business), μια ευρωπαϊκή ομάδα εκστρατείας που υπερασπίζεται τα ψηφιακά δικαιώματα, χαρακτήρισε την επεξεργασία περιεχομένου ετών χρηστών στους ιστότοπους ως «κατάχρηση προσωπικών δεδομένων για την τεχνητή νοημοσύνη».

Κατέθεσε καταγγελίες σε 11 αρχές προστασίας δεδομένων σε όλη την Ευρώπη (Ελλάδα, Αυστρία, Βέλγιο, Γαλλία, Γερμανία, Ιταλία, Ιρλανδία, Ολλανδία, Νορβηγία, Πολωνία και Ισπανία), καλώντας τες να αναλάβουν άμεσα δράση για να σταματήσουν τα σχέδια της εταιρείας.

Η Meta δήλωσε ότι είναι πεπεισμένη ότι η προσέγγισή της συμμορφώνεται με τους σχετικούς νόμους περί προστασίας της ιδιωτικής ζωής και συνάδει με τον τρόπο με τον οποίο άλλες μεγάλες εταιρείες τεχνολογίας χρησιμοποιούν δεδομένα για την ανάπτυξη εμπειριών AI σε ολόκληρη την Ευρώπη.

Ο τρόπος με τον οποίο η Meta ενημέρωσε τους πολίτες σχετικά με την αλλαγή στη χρήση των δεδομένων τους έχει επίσης επικριθεί.

Οι χρήστες του Facebook και του Instagram στην Ευρώπη έλαβαν πρόσφατα μια ειδοποίηση ή ένα μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου σχετικά με τον τρόπο με τον οποίο οι πληροφορίες τους θα χρησιμοποιούνται για την τεχνητή νοημοσύνη από τις 26 Ιουνίου.

Αυτό αναφέρει ότι η εταιρεία επικαλείται τα νόμιμα συμφέροντα ως νομική βάση για την επεξεργασία των δεδομένων τους - που σημαίνει ότι οι άνθρωποι ουσιαστικά πρέπει να εξαιρεθούν ασκώντας το "δικαίωμά τους να αντιταχθούν" εάν δεν επιθυμούν να χρησιμοποιηθούν για ΤΝ.

Όσοι επιθυμούν να το πράξουν μπορούν να κάνουν κλικ στο υπερσυνδεδεμένο κείμενο «δικαίωμα αντίρρησης» κατά το άνοιγμα της κοινοποίησης, το οποίο τους μεταφέρει σε μια φόρμα που απαιτεί να πουν πώς θα τους επηρεάσει η επεξεργασία.

Η διαδικασία έχει επικριθεί από τη Noyb, καθώς και από ανθρώπους στο διαδίκτυο που λένε ότι προσπάθησαν να εξαιρεθούν. «Η μετατόπιση της ευθύνης στον χρήστη είναι εντελώς παράλογη», δήλωσε ο Μαξ Σρεμς, συνιδρυτής της Noyb.

«Εάν η Meta θέλει να χρησιμοποιήσει τα δεδομένα σας, πρέπει να ζητήσει την άδειά σας. Αντ' αυτού, κάνουν τους χρήστες να παρακαλούν να εξαιρεθούν», πρόσθεσε.

Η Meta λέει ότι η διαδικασία είναι νομικά συμβατή και χρησιμοποιείται από τους ανταγωνιστές.

Σύμφωνα με την πολιτική απορρήτου της, θα υποστηρίξει τις αντιρρήσεις και θα σταματήσει να χρησιμοποιεί τις πληροφορίες, εκτός εάν διαπιστώσει ότι έχει «επιτακτικούς» λόγους που δεν υπερτερούν των δικαιωμάτων ή των συμφερόντων των χρηστών.

Αλλά ακόμη και αν δεν έχετε λογαριασμό Meta ή αν αντιταχθείτε επιτυχώς, η εταιρεία λέει ότι μπορεί να χρησιμοποιήσει ορισμένες πληροφορίες σχετικά με εσάς για τα προϊόντα τεχνητής νοημοσύνης της - όπως αν εμφανίζεστε σε μια εικόνα που μοιράζεται δημόσια κάποιος άλλος στο Facebook ή το Instagram.

«Η Meta ουσιαστικά λέει ότι μπορεί να χρησιμοποιήσει οποιαδήποτε δεδομένα από οποιαδήποτε πηγή για οποιονδήποτε σκοπό και να τα διαθέσει σε οποιονδήποτε στον κόσμο, αρκεί αυτό να γίνει μέσω ‘τεχνολογίας AI’», δήλωσε ο Σρεμς.

Με πληροφορίες από BBC


ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Μαννι πισω dodoni back