Λυκ πίσω
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Σε ποιον ανήκει τελικά το πάρκο;

Εικόνα του άρθρου Σε ποιον ανήκει τελικά το πάρκο;
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Βαρβάρα Αγγέλη
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 15/09/2016, 00:16
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Υπόθεση πάρκο Πυρσινέλλα (Γιαννιώτικο Σαλόνι): Μια υπόθεση που κάθε άλλο παρά εύκολα θα κλείσει, σε δικαστικό τουλάχιστον επίπεδο. Το Πρωτοδικείο Ιωαννίνων, μετά από 11 μήνες, έβγαλε την απόφασή του για την αντιδικία Δημοσίου και δήμου Ιωαννιτών για την κυριότητα του πάρκου (με τον τελευταίο να ενημερώνεται για την εξέλιξη αυτή σήμερα το μεσημέρι). Και πρόκειται για μια απόφαση που δεν δίνει μια απάντηση στο ερώτημα «σε ποιον ανήκει το πάρκο».

Το δικαστήριο αποφάσισε ότι χρειάζεται πραγματογνωμοσύνη. Αγρονόμοι τοπογράφοι μηχανικοί θα αναλάβουν, μεταξύ άλλων, να εξετάσουν τις επίδικες εκτάσεις των 270 στρεμμάτων κατά πόσο ταυτίζονται με τα έγγραφα και τις συμβολαιογραφικές πράξεις που διαθέτει ο Δήμος, αλλά και να μελετήσουν τι είδους εκτάσεις (καλλιεργήσιμες, λειμένως, αγροί κ.λπ.) ήταν πριν την απελευθέρωση της πόλης. Η πραγματογνωμοσύνη δε, πρέπει να γίνει εντός 60 ημερών. Στη συνέχεια, θα πρέπει να οριστεί εκ νέου δικάσιμος στο Πρωτοδικείο βάσει και της πραγματογνωμοσύνης. Είναι προφανές ότι η δικαστική οδός θα είναι πιο μακρόχρονη από όσο αναμενόταν.

Η όλη διαμάχη ξεκίνησε όταν η πόλη ενημερώθηκε ότι το πάρκο Πυρσινέλλα, μέσω του κτηματολογίου, κατοχυρώθηκε στο Ελληνικό Δημόσιο εν έτει 2008 απουσία των απαραίτητων κινήσεων εκ μέρους του Δήμου. Μετά από διάφορες διαδικασίες, την άνοιξη του 2014 ο Δήμος κατέθεσε αγωγή σε βάρος του Ελληνικού Δημοσίου, και συγκεκριμένα του Δασαρχείου. Και κάπως έτσι ξεκίνησε η... βουτιά στον χρόνο, καθώς η αρχή του νήματος της όλης ιστορίας πηγαίνει πίσω 150 χρόνια, όταν επί τουρκοκρατίας, η επίμαχη έκταση πέρασε στα χέρια ιδιώτη με το δικαίωμα εξουσίασης (το λεγόμενο τεσσαρούφ). Με την κατάργηση του θεσμού των δημόσιων γαιών του οθωμανικού δικαίου το 1917, το τεσσαρούφ μετατράπηκε σε δικαίωμα οριστικής κυριότητας. Οι εκτάσεις αυτές έφτασαν τελικά στα χέρια του Βασίλειου Πυρσινέλλα, πρώην δημάρχου της πόλης, μέσω της συζύγου του. Ο Πυρσινέλλας πέθανε το 1959, αφήνοντας μοναδικό του κληρονόμο τον δήμο Ιωαννιτών.

Για μισό αιώνα δηλαδή, το πάρκο το διαχειριζόταν ο Δήμος. Σήμερα, όλη η έκταση βιώνει την εγκατάλειψη λόγω της εκκρεμοδικίας (με τον δήμο και το Δασαρχείο να αντιπαρατίθενται ακόμη και για την κοπή επικίνδυνων δέντρων, όπως έγινε πριν ενάμιση χρόνο). Και η εκκρεμοδικία, όπως φαίνεται, θα συνεχιστεί. Το Ελληνικό Δημόσιο δεν εγκαταλείπει ποτέ τέτοιες δικαστικές μάχες, όπως ορίζει εξάλλου και η νομοθεσία, φτάνοντας μέχρι και τον Άρειο Πάγο. Και να φανταστεί κανείς ότι αυτή τη στιγμή, η όλη υπόθεση δεν έχει κλείσει ούτε καν σε πρωτόδικο βαθμό.

Η πολιτική λύση, μετά και τη δικαστική εξέλιξη με την πραγματογνωμοσύνη, όχι μόνο επιβάλλεται, αλλά είναι μονόδρομος. Η δημοτική αρχή Ιωαννίνων έχει ζητήσει ουκ ολίγες φορές από τους αρμόδιους να λυθεί το θέμα πολιτικά. Μέχρι στιγμής, όμως, δεν έχει γίνει καμία κίνηση προς αυτήν την κατεύθυνση. Όσο συνεχίζεται δικαστικά η υπόθεση, τόσο το πάρκο Πυρσινέλλα απαξιώνεται και ξεχνιέται κάτι σημαντικό: Ότι στο ερώτημα «σε ποιον ανήκει το πάρκο Πυρσινέλλα;» υπάρχει απάντηση. Στους Γιαννιώτες και στην πόλη...

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Μαννι πισω dodoni back Ντοτη3