ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Σε κλοιό οργισμένων αγροτών το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο

Εικόνα του άρθρου Σε κλοιό οργισμένων αγροτών το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Κύριος Τύπος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 01/02/2024, 12:29
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Οι αγρότες κατέβηκαν στις Βρυξέλλες για να πιέσουν τους ευρωπαίους ηγέτες να κάνουν περισσότερα με τους φόρους, το αυξανόμενο κόστος και τις φθηνές εισαγωγές. Πέταξαν αυγά και πέτρες στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, άναψαν φωτιές κοντά στο κτίριο και έριξαν πυροτεχνήματα ενώ προσπάθησαν να γκρεμίσουν τα φράγματα που είχαν στηθεί μπροστά από το κοινοβούλιο, αλλά η αστυνομία τους απώθησε με λάστιχα νερού. Η αστυνομία έριξε επίσης δακρυγόνα.

Σημαντικές οδικές αρτηρίες στις Βρυξέλλες αποκλείστηκαν από περίπου 1.000 τρακτέρ, σύμφωνα με την εκτίμηση της αστυνομίας.

Ένα τρακτέρ έφερε ένα πανό που έγραφε «Αν αγαπάτε τη γη, υποστηρίξτε αυτούς που τη διαχειρίζονται», καθώς οι αγρότες από το Βέλγιο και άλλες ευρωπαϊκές χώρες προσπαθούν να ακουστούν από τους ηγέτες της ΕΕ που θα συναντηθούν αργότερα.

Οι αγρότες λένε ότι δεν αμείβονται αρκετά, ασφυκτιούν από τους φόρους και τους πράσινους κανόνες και αντιμετωπίζουν αθέμιτο ανταγωνισμό από το εξωτερικό.

Έχουν ήδη λάβει υποσχέσεις για τον περιορισμό των εισαγωγών γεωργικών προϊόντων από την Ουκρανία και τη χαλάρωση ορισμένων περιβαλλοντικών κανονισμών για τις αγραναπαύσεις εκτάσεων.

Όμως οι αγρότες λένε ότι αυτό δεν είναι αρκετό και οι διαμαρτυρίες έχουν εξαπλωθεί σε χώρες όπως το Βέλγιο, η Ιταλία, η Ισπανία και η Πορτογαλία.

Οι διαμαρτυρίες σε όλη την Ευρώπη έρχονται ενόψει των εκλογών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου τον Ιούνιο, στις οποίες η ακροδεξιά, για την οποία οι αγρότες αντιπροσωπεύουν ένα αυξανόμενο εκλογικό σώμα, φαίνεται να κερδίζει έδαφος.

Ενώ η κρίση των αγροτών δεν περιλαμβάνεται επισήμως στην ημερήσια διάταξη της συνόδου κορυφής της ΕΕ, είναι βέβαιο ότι θα συζητηθεί, τουλάχιστον στο περιθώριο.

Ήδη, με όλα τα βλέμματα στραμμένα στον Βίκτορ Όρμπαν, καθώς οι υπόλοιποι 26 ηγέτες της ΕΕ θέλουν να τον πείσουν στη σύνοδο κορυφής να συμμετάσχει σε ένα σχέδιο για την προσφορά σταθερής χρηματοδότησης στην Ουκρανία, ο Ούγγρος πρωθυπουργός φρόντισε να συναντήσει τους αγρότες κατά τη διάρκεια της νύχτας.

«Πρέπει να βρούμε νέους ηγέτες που να εκπροσωπούν πραγματικά τα συμφέροντα του λαού», ανέφερε ο εκπρόσωπός του, αναφερόμενος στις εκλογές του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

«Η @EU_Commission θα πρέπει να εκπροσωπεί τα συμφέροντα των Ευρωπαίων αγροτών έναντι εκείνων της Ουκρανίας και όχι το αντίστροφο», ανέφερε ο Όρμπαν.

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back