ΚΟΣΜΟΣ

ΕΕ: Η οικονομική βοήθεια στην Ουκρανία και ο Βίκτορ Όρμπαν

Εικόνα του άρθρου ΕΕ: Η οικονομική βοήθεια στην Ουκρανία και ο Βίκτορ Όρμπαν
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Κύριος Τύπος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 01/02/2024, 11:42
ΚΟΣΜΟΣ

Καθώς η ελπίδα πεθαίνει τελευταία, οι ευρωπαίοι ηγέτες συναντώνται σήμερα στις Βρυξέλλες προκειμένου να τερματίσουν την αντιπαράθεση για την οικονομική βοήθεια προς την Ουκρανία.

Τον περασμένο Δεκέμβριο ο πρωθυπουργός της Ουγγαρίας Βίκτορ Όρμπαν άσκησε βέτο σε ένα πακέτο βοήθειας ύψους 50 δισ. ευρώ για το Κίεβο και πολλοί απέδωσαν την απόφασή του στην παρακράτηση από την ΕΕ κονδυλίων ύψους 20 δισ. ευρώ για την Ουγγαρία λόγω ανησυχιών για τα ανθρώπινα δικαιώματα και τη διαφθορά στη χώρα.

Οι ηγέτες γίνονται όλο και πιο ανυπόμονοι με τη στάση της Ουγγαρίας, η οποία εμποδίζει τη χρηματοδότηση να φτάσει στην Ουκρανία, καθώς πλησιάζει η δεύτερη επέτειος της εισβολής της Ρωσίας.

Κατά την τελευταία σύνοδο κορυφής της ΕΕ τον Δεκέμβριο, ο κ. Όρμπαν επέτρεψε απρόθυμα στην Ουκρανία να λάβει καθεστώς υποψήφιας χώρας της ΕΕ.

Η έγκριση ενός νέου πακέτου βοήθειας απαιτεί την ομόφωνη έγκριση των 27 κρατών μελών, πράγμα που σημαίνει ότι ο Όρμπαν έχει τη δυνατότητα να ασκήσει βέτο στις προσπάθειες της ΕΕ να παράσχει περισσότερη χρηματοδότηση στην Ουκρανία, καθώς η χώρα συνεχίζει να μάχεται κατά των ρωσικών δυνάμεων.

Ο Όρμπαν, ο στενότερος σύμμαχος του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν στην ΕΕ, έχει επανειλημμένα αντιταχθεί στις κυρώσεις για το ρωσικό πετρέλαιο και φυσικό αέριο.

Ο Πολωνός πρωθυπουργός Ντόναλντ Τουσκ δήλωσε την Τρίτη ότι «με τον έναν ή τον άλλο τρόπο» η ΕΕ θα βρει λύση για να στηρίξει την Ουκρανία, «με ή χωρίς τον Όρμπαν».

Φωτογραφία: European Union


ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back