Συντακτης: κύριος Τύπος
Δημοσιευση: 21-07-2016, 09:11
ΚΟΣΜΟΣ

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης κήρυξε τη χώρα χθες το βράδυ ο τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν. Παράλληλα επέκτεινε τις εκκαθαρίσεις από τις δυνάμεις ασφαλείας, το δικαστικό σώμα, τη δημόσια διοίκηση και την εκπαίδευση.

Ο Ερντογάν δήλωσε ότι η χώρα θα παραμείνει σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης για τρεις μήνες, χρονικό διάστημα που θα επιτρέψει στην κυβέρνηση να λάβει γρήγορα και αποτελεσματικά μέτρα εναντίον των πραξικοπηματιών. Πρόσθεσε ότι το δικαίωμα αυτό παραχωρείται από το σύνταγμα της χώρας. Η κατάσταση έκτακτης ανάγκης θα τεθεί σε εφαρμογή με την έκδοση της απόφασης στην εφημερίδα κυβερνήσεως της Τουρκίας και θα επιτρέψει στον Πρόεδρο και το υπουργικό συμβούλιο να παρακάμψουν το τουρκικό κοινοβούλιο για να περάσουν νέους νόμους και να περιορίσουν ή να αναστείλουν τα δικαιώματα και τις ελευθερίες κατά το δοκούν. 

Ο Ερντογάν έκανε την ανακοίνωσή του κατά τη διάρκεια απ' ευθείας τηλεοπτικής μετάδοσης ενώπιον υπουργών της κυβέρνησης, και μετά από μια συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου Ασφαλείας η οποία διήρκεσε περίπου πέντε ώρες. 


ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΟΣ

Ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας, Φρανκ-Βάλτερ Στάινμαϊερ, κάλεσε την Τουρκία να περιορίσει την κατάσταση έκτακτης ανάγκης στο μικρότερο αναγκαίο διάστημα, και να θέσει τέρμα στο μέτρο σύντομα. 

Σε δηλώσεις που έκανε αργά χθες, ο Σταϊνμάιερ κάλεσε την Τουρκία να σεβαστεί το κράτος δικαίου και να διατηρήσει την αίσθηση του μέτρου στις αντιδράσεις της για το αποτυχημένο πραξικόπημα της Παρασκευής. 

«Η κήρυξη μιας κατάστασης έκτακτης ανάγκης το καθιστά σαφές για άλλη μια φορά, ότι η απόπειρα πραξικοπήματος έχει ήδη φέρει σημαντικές επιπτώσεις στην τουρκική πολιτική και κοινωνία», είπε ο υπουργός Εξωτερικών. 

«Μόνο η αποδεικτέα συμμετοχή σε παράνομες πράξεις θα πρέπει να δίνει το έναυσμα για κυβερνητική δράση, όχι οι υποψίες πολιτικής τοποθέτησης», τόνισε ο Στάινμαϊερ. 

«Είναι επίσης καθοριστικής σημασίας να περιορίζεται η κήρυξη έκτακτης ανάγκης μόνο στο αναγκαίο χρονικό διάστημα και μετά να αίρεται το συντομότερο δυνατό», πρόσθεσε. Η τοποθέτηση αυτή είναι προς όφελος της ίδιας της χώρας, είπε, γιατί οτιδήποτε άλλο θα μπορούσε να διαλύσει την Τουρκία και να την αποδυναμώσει, και εσωτερικά και εξωτερικά. 

200 λέξεις απομένουν.
σχετικα αρθρα