ΜΙΚΡΑ & ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑ

Με «δακτυλίδι» 13 μικροί πελαργοί

Εικόνα του άρθρου Με «δακτυλίδι» 13 μικροί πελαργοί
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Βαρβάρα Αγγέλη
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 13/06/2018, 18:25
ΜΙΚΡΑ & ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑ

Στη δακτυλίωση 13 νεοσσών λευκών πελαργών σε φωλιές του λεκανοπεδίου Ιωαννίνων προχώρησε ο Φορέας Διαχείρισης Λίμνης Παμβώτιδας σε συνεργασία με τη συντονίστρια των δακτυλιώσεων λευκού πελαργού στην Ελλάδα του Ελληνικού Κέντρου Δακτυλίωσης Πουλιών Eva Stets. Οι φωλιές που επιλέχθηκαν, ήταν πέντε –σε Αμπελειά, Κουτσελιό, Λογγάδες, Ελεούσα και Πετσάλι. Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, από τη διαδικασία εξαιρέθηκαν τρεις φωλιές λόγω δυσκολίας πρόσβασης.

Η δακτυλίωση βασίζεται στην ατομική σήμανση των πουλιών και είναι η παλαιότερη και η πλέον διεθνώς διαδεδομένη και επιστημονικά αποδεκτή μέθοδος που χρησιμοποιείται, για τη μελέτη της βιολογίας και της συμπεριφοράς των πουλιών, των μεταναστευτικών μετακινήσεων και της αναπαραγωγικής διαδικασίας και τη διάρκεια ζωής τους. Για τους πελαργούς η δακτυλίωση πραγματοποιείται την εποχή που βρίσκονται ακόμα στη φωλιά, πριν πετάξουν. Η διαδικασία έχει διάρκεια 15-20 λεπτά και περιλαμβάνει την ασφαλή και ανώδυνη μεταφορά νεοσσών από τη κάθε φωλιά στο έδαφος, τη τοποθέτηση δακτυλιδιού με μοναδικό κωδικό στο πόδι, τις μετρήσεις μήκους ράμφους, κεφαλής και βάρους και την άμεση επανατοποθέτηση τους στη φωλιά.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Φορέα Διαχείρισης Λίμνης Παμβώτιδας, σημαντικό είναι ότι δεν εντοπίστηκε κάποιο περιστατικό ακρωτηριασμού ή παραμόρφωσης των άκρων των νεοσσών από τη μεταφορά μαλακών υλικών (σπάγκοι, σχοινιά, τσουβάλια, σακούλες κ.α.) στη φωλιά από τους γονείς, καθώς οι νεοσσοί πριν ακόμη σταθούν στα πόδια τους μπουσουλάνε για ένα διάστημα 20 ημερών περίπου, με αποτέλεσμα να μπλέκονται στα πόδια τους, καθιστώντας τα ανίκανα να σταθούν, καταδικασμένα σε βέβαιο θάνατο.

Η δακτυλίωση τριών νεοσσών πελαργών έγινε παρουσία μαθητών του δημοτικού σχολείου της Ελεούσας, καθώς η φωλιά βρίσκεται δίπλα από το σχολείο.

Ο Φορέας Διαχείρισης, με την ανακοίνωση, ευχαριστεί την κ. Stets για τη μεταφορά εξειδικευμένων γνώσεων στο προσωπικό και για την προσφορά των δακτυλιδιών, αλλά και τους Ρ. Τσιακίρη, Κ. Μπέστα και Ν. Μπούκα για τη συμμετοχής τους στη διαδικασία. Ευχαριστίες απευθύνει επίσης ο Φορέας στη ΔΕΔΔΗΕ Ιωαννίνων.

.

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back