Oikonomou pisoi
ΕΛΛΑΔΑ

Σε διαβούλευση το νομοσχέδιο για την Πολιτική Προστασία

Εικόνα του άρθρου Σε διαβούλευση το νομοσχέδιο για την Πολιτική Προστασία
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Κύριος Τύπος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 02/05/2019, 16:30
ΕΛΛΑΔΑ

Στη Διαύγεια αναρτήθηκε από το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη για διαβούλευση το νομοσχέδιο για το «Εθνικό Σύστημα Πολιτικής Προστασίας». 

Όπως αναφέρεται στις βασικές αρχές του νομοσχεδίου, το θεσμικό πλαίσιο περιλαμβάνει τους εμπλεκόμενους φορείς, την οργάνωση, τις διαδικασίες και το σύνολο των επιχειρησιακών δεξιοτήτων και δράσεων για την αντιμετώπιση και μείωση κάθε μορφής κινδύνων καταστροφών, ανεξάρτητα από την αιτία και υπογραμμίζεται: 

 

Τα νέα δεδομένα

Το σχέδιο νόμου περιλαμβάνει συνολικά 79 άρθρα, με τα οποία καλύπτεται όλο το φάσμα της οργάνωσης για την αντιμετώπιση κάθε μορφής κινδύνου. 

Τα βασικά είναι ότι παύει πλέον να υπάρχει η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας και δημιουργείται η «Εθνική Αρχή Πολιτικής Προστασίας», η οποία θα έχει πολύ διευρυμένες αρμοδιότητες και θα οργανώνει όλο το εθνικό δυναμικό, από τον κρατικό μηχανισμό μέχρι και τον ιδιωτικό τομέα και σύμφωνα με τον κ. Ταφύλλη πρόκειται για μια καινοτομία σε λειτουργικό επίπεδο.

Η νέα υπηρεσία θα υπάγεται στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, αλλά θα έχει μια σχετική αυτοτέλεια, διοικητική και οικονομική, ενώ προβλέπονται πολύ μεγαλύτερα κονδύλια για τις ανάγκες της. 

Η Εθνική Αρχή Πολιτικής Προστασίας, για πρώτη φορά απελευθερώνεται διοικητικά από την εκάστοτε κυβέρνηση, καθώς παύει να διοικείται από πολιτικό πρόσωπο, αλλά πλέον θα ορίζεται μόνιμη διοίκηση με συγκεκριμένα κριτήρια που θα αποτελείται από τεχνοκράτη διοικητή πενταετούς θητείας και δύο υποδιοικητές.

 

Αλλαγή φιλοσοφίας

Οργανωτικά, αλλάζει η φιλοσοφία της διαχείρισης κινδύνων από κάθε υπηρεσία ανάλογα με την αρμοδιότητα της, αλλά ορίζονται ο Λειτουργίες Έκτακτης Ανάγκης και δημιουργούνται 19 υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης με ένα συντονιστή σε κεντρικό επίπεδο, χωρίς βέβαια να αλλοιώνεται η ουσία της αποστολής κάθε φορέα, επιχειρησιακά, όπως για παράδειγμα της Πυροσβεστικής. 

Στο πλαίσιο αυτό, αναδιοργανώνεται και αναβαθμίζεται το Συντονιστικό Κέντρο Επιχειρήσεων, το οποίο μέχρι τώρα ανήκει στην Πυροσβεστική και θα υπάγεται στην Εθνική Αρχή Πολιτικής Προστασίας.

 

Κέντρα επιχειρήσεων

Ταυτόχρονα όμως θα λειτουργούν ανάλογα κέντρα επιχειρήσεων σε επίπεδο περιφέρειας και κάθε φορέα, ενώ θα οριστεί από όλους τους δήμους ένας συντονιστής έκτακτης ανάγκης ο οποίος θα έχει την ευθύνη της εφαρμογής κάθε εντολής από την πολιτική Προστασία. Οι συντονιστές έκτακτης ανάγκης θα θα περνούν από ειδική και συντονισμένη εκπαίδευση.

Μια άλλη καινοτομία είναι η διασύνδεση της επιστημονικής κοινότητας με τον επιχειρησιακό τομέα και υπάρχει ένα Επιστημονικό Συμβούλιο που σημαίνει ότι σε κάθε περίπτωση κινδύνου θα λαμβάνεται υπόψη η επιστημονική γνώση, την οποία θα διαχειρίζεται η Εθνική Αρχή Πολιτικής Προστασίας, με βάση συγκεκριμένες αρχές και συνυπολογίζοντας όλες τις παραμέτρους για την κοινωνία.

Επιπλέον αναδιοργανώνεται το Τμήμα Εθελοντισμού και οι εθελοντές θα περνούν από ειδική εκπαίδευση από κάθε υπηρεσία στην οποία θα ανήκουν και θα λαμβάνουν ειδική πιστοποίηση.

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back