Oikonomou pisoi
ΕΛΛΑΔΑ

Σε Βελιγράδι, Πρίστινα και Σκόπια ο Κοτζιάς

Εικόνα του άρθρου Σε Βελιγράδι, Πρίστινα και Σκόπια ο Κοτζιάς
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Πατέλης
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 11/04/2018, 22:34
ΕΛΛΑΔΑ

Περιοδεία στις τρεις βαλκανικές πρωτεύουσες, το Βελιγράδι, την Πρίστινα και τα Σκόπια ξεκίνησε ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς,

Ήδη σήμερα συναντήθηκε με τον τον Σέρβο ομόλογό του και αντιπρόεδρο της κυβέρνησης της Σερβίας, Ίβιτσα Ντάτσιτς, αλλά και τον Πρόεδρο Αλεξάντερ Βούτσιτς, ενώ αργότερα το βράδυ αναμένεται να μεταβεί στην Αχρίδα της FYROM, όπου θα έχει συνομιλίες με τον ΥΠΕΞ Νικολά Ντιμιτρώφ, και αύριο θα πάει στο Κόσοβο, όπου θα συναντηθεί με τον πρόεδρο Χασίμ Θάτσι και τον ΥΠΕΞ Μπετζότ Πατσόλι.

Ο Νίκος Κοτζιάς απαντώντας σε σχετική ερώτηση στο πλαίσιο συνέντευξης Τύπου με τον Σέρβο ομόλογό του τόνισε ότι «το κλειδί για επίλυση του ονοματολογικού είναι ο ρεαλισμός, ο πραγματισμός και η αντίληψη ότι πρέπει να κάνουμε συμβιβασμούς, όχι σάπιους, αλλά συμβιβασμούς που θα κερδίσουν και οι δυο πλευρές».

«Το συμφέρον όλων είναι να λυθεί αυτό το θέμα και να απομακρυνθούν όλα τα προβλήματα», απάντησε ο Ίβιτσα Ντάτσιτς. Η Σερβία, όπως είπε, έχει μεγάλη κατανόηση για τη στάση της Ελλάδας, επαναλαμβάνοντας ότι ήταν λάθος της χώρας του να αναγνωρίσει την πΓΔΜ με το συνταγματικό της όνομα. Ο ίδιος επισήμανε ότι η συμπεριφορά των Σκοπίων απέναντι στη Σερβία δεν ήταν η κατάλληλη, ενώ προσφέρθηκε η χώρα του να φιλοξενήσει ενδεχόμενη συνάντηση των δυο πλευρών.


ΓΙΑ ΤΟ ΚΟΣΟΒΟ

Ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών διαβεβαίωσε ότι δεν πρόκειται να αλλάξει η στάση της Ελλάδας απέναντι στο Κόσοβο καθιστώντας σαφές ότι δεν πρόκειται να ανοίξει διπλωματικό γραφείο στην Αθήνα, αλλά εμπορικό, εξηγώντας ότι από το 2014 υπάρχει μία σχετική συμφωνία και διευκρινίζοντας αυτό δεν αποτελεί διπλωματική αντιπροσωπεία. «Δεν έχουμε διπλωματική αναγνώριση του Κοσόβου, ούτε πρόκειται να αναγνωρίσουμε το Κόσοβο» υπογράμμισε ο Έλληνας υπουργός και πρόσθεσε: «Οι συμφωνίες πρέπει να υλοποιούνται, όχι μονόπλευρα, αλλά στην ολότητά τους. Αυτό πρέπει να το θυμούνται όλοι».


ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΜΕ ΒΟΥΤΣΙΤΣ

Η Σερβία αποδίδει μεγάλη σημασία στις σχέσεις με την Ελλάδα αναφέρεται σε ανακοινωθέν που εξέδωσε η σερβική Προεδρία της Δημοκρατίας για τη συνάντηση του Προέδρου Αλεξάνταρ Βούτσιτς με τον υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας Νίκο Κοτζιά.

Ο Πρόεδρος Αλ. Βούτσιτς -αναφέρεται στο ανακοινωθέν- σχετικά με το ζήτημα του Κοσόβου τόνισε ότι το Βελιγράδι εκτιμά ιδιαίτερα τη συνεχή υποστήριξη της Ελλάδας στην κυριαρχία και εδαφική ακεραιότητα της Σερβίας. Ο Αλεξάνταρ Βούτσιτς ενημέρωσε τον κ. Κοτζιά για τα προβλήματα και τη στασιμότητα στην εφαρμογή της Συμφωνίας των Βρυξελλών και ευχαρίστησε την Ελλάδα για το ενδιαφέρον που επιδεικνύει για το διάλογο μεταξύ Βελιγραδίου και Πρίστινας.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Φωτογραφία: Υπουργείο Εξωτερικών


ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back