ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Σαν σήμερα, άρχισαν όλα: Rock around the Clock

Εικόνα του άρθρου Σαν σήμερα, άρχισαν όλα: Rock around the Clock
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Τσαντίκος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 12/04/2017, 11:41
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Στις 12 Απριλίου του 1954, ο Μπιλ Χάλεϊ και οι «Κομήτες» του, ηχογράφησαν αυτό που, επίσημα τουλάχιστον, ξεκίνησε το μουσικό παλιρροϊκό κύμα: «Rock around the clock» ήταν ο τίτλος του τραγουδιού που ηχογράφησαν στα Pythian Temple studios της Νέας Υόρκης, ο τριαντάρης και με ήδη αναγνωρίσιμη καριέρα τότε, τύπος από το Ντιτρόιτ.

Το τραγούδι δεν έγινε επιτυχία αμέσως. Αντίθετα μάλιστα, τον πρώτο χρόνο κυκλοφορίας του δεν μπήκε καν στα 20 πρώτα του Billboard. Μάλιστα, δεν ήταν καν το πρώτο μεγάλο χιτ της μπάντας, καθώς ενδιάμεσα, το Shake, Rattle and Roll έγινε παγκόσμια επιτυχία, ένθεν κακείθεν του Ατλαντικού.

Στις 19 Μαρτίου του 1955 όμως, το φράγμα έσπασε και το ροκ εν ρολ ξεχύθηκε παντού: τότε ήταν που βγήκε στα σινεμά η, προκλητική και ανατρεπτική για την εποχή της ταινία, «Η ζούγκλα του μαυροπίνακα». Εκεί, ο Γκλεν Φορντ αντιμετωπίζει τον Σίντνεϊ Πουατιέ, αλλά και τον Βικ Μόροου σε ένα μικροαστικό σχολείο, προσπαθώντας να κάνει μάθημα και να επιβάλει την τάξη στην… τάξη. Η ταινία, παρότι είναι σημείο αναφοράς γιατί όντως, καταπιάνεται με «δύσκολα» για την εποχή θέματα, δεν είναι τίποτα το τρομερό με τα σημερινά δεδομένα, ενώ ήδη εκείνη την εποχή έχουν κυκλοφορήσει φιλμ όπως τα «Σταφύλια της οργής» και παράλληλα σχεδόν το «Ανατολικά της Εδέμ».

Η ταινία όμως έχει ένα υπερατού: το Rock around the clock που παίζει μουσική υπόκρουση, συν κάμποσα ακόμα ροκ εν ρολ κομμάτια. Η σύνδεση έχει γίνει: οι νεαροί που κουνιούνται σαν παλαβοί υπό τους ήχους της «μαύρης μουσικής» η οποία παίζεται πιο γρήγορα από το συνηθισμένοι, παρεκτρέπονται. Και την ευθύνη, την έχει το ροκ εν ρολ…

Το εντυπωσιακό είναι ότι το τραγούδι του Χάλεϊ, ήταν διασκευή. Το πρωτόπαιξαν οι Σόνι Ντέι και οι «Ιππότες», μια μπάντα που αποτελούταν κυρίως από ιταλοαμερικάνους…


ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back