ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Σάββατο-Δευτέρα: 214 σεισμοί

Εικόνα του άρθρου Σάββατο-Δευτέρα: 214 σεισμοί
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Τσαντίκος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 17/10/2016, 12:15
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Με το ξημέρωμα της Δευτέρας 17 Οκτωβρίου και τους τελευταίους σεισμούς που καταγράφει το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο (μαζί με αυτούς για τους οποίους πλέον στα Γιάννενα δεν σηκωνόμαστε καν από τον καναπέ μας), φτάσαμε τα 214 γεγονότα.

Από τις 11.14 του Σαββάτου οπότε και καταγράφηκε το 5,3 που ξεκίνησε το «χορό», μέχρι σήμερα το πρωί στις 5.40 που καταγράφηκε ο πιο πρόσφατος (μέχρι τις 8.50 που γράφονται αυτές οι γραμμές), οι σεισμοί σε όλο το ιδιότυπο πλέγμα των μικρών ρηγμάτων της Ηπείρου, όπως τα περιέγραψε και ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ Ευθύμης Λέκκας ο οποίος βρίσκεται από το πρωί της Κυριακής στην πόλη, έχουν δώσει 214 δονήσεις.

Από αυτές, οι περισσότερες γίνονται σε εστιακό βάθος μικρότερο από 15 χλμ. και κυμαίνονται κυρίως μεταξύ 2,5 με 4 ρίχτερ. Μια μόνο έχει καταγραφεί σε βάθος μεταξύ 30-60 χλμ. Οι πιο αισθητές, μεταξύ 4 και 5 ρίχτερ είναι 12 τον αριθμό και φυσικά, μια με ισχύ άνω των 5,3 Ρίχτερ.

Για να μην εντυπωσιαζόμαστε εύκολα όμως από τους αριθμούς και για να μην ακολουθούμε μόνο στοιχεία για τα οποία δεν είμαστε ειδικοί και ειδικές, ας ακούσουμε τους σεισμολόγους: η ακολουθία είναι ομαλή, θα έπρεπε να ανησυχούμε αν δεν είχαμε τόσους μετασεισμούς και με το πέρας 48 ωρών θα ξέρουμε περισσότερα.

Η Δευτέρα ξημέρωσε πιο χαλαρά είναι η αλήθεια. Αρκετοί συμπολίτες πάντως επέλεξαν και πάλι τους ανοιχτούς χώρους και τα αυτοκίνητά τους για να περάσουν το βράδυ.

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back