ΚΟΣΜΟΣ

Ρωσικοί πύραυλοι κατά ουκρανικών λιμανιών

Εικόνα του άρθρου Ρωσικοί πύραυλοι κατά ουκρανικών λιμανιών
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Κύριος Τύπος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 18/07/2023, 17:04
ΚΟΣΜΟΣ

Η Μόσχα ανακοίνωσε ένα κύμα επιθέσεων με πυραύλους και μη επανδρωμένα αεροσκάφη στα λιμάνια της Ουκρανίας, τα οποία χαρακτήρισε ως «μαζικά χτυπήματα εκδίκησης» σε αντίποινα για τις επιθέσεις ουκρανικών θαλάσσιων μη επανδρωμένων αεροσκαφών που έβγαλαν εκτός λειτουργίας την οδική της γέφυρα προς την κατεχόμενη χερσόνησο της Κριμαίας.

Λίγο μετά το χτύπημα της γέφυρας τη Δευτέρα, η Μόσχα αποσύρθηκε από μια συμφωνία εξαγωγής σιτηρών που είχε συναφθεί πριν από ένα χρόνο με τη μεσολάβηση του ΟΗΕ, μια κίνηση που σύμφωνα με τα Ηνωμένα Έθνη ενέχει τον κίνδυνο να δημιουργηθεί πείνα σε όλο τον κόσμο.

Η πτώση συντριμμιών και τα ωστικά κύματα προκάλεσαν ζημιές σε αρκετά σπίτια και σε απροσδιόριστες λιμενικές υποδομές στο κύριο λιμάνι της Ρωσίας, την Οδησσό, σύμφωνα με τη νότια επιχειρησιακή στρατιωτική διοίκηση της Ουκρανίας. 

Οι ρωσικές επιθέσεις στα λιμάνια αποτελούν «περαιτέρω απόδειξη ότι η χώρα-τρομοκράτης θέλει να θέσει σε κίνδυνο τη ζωή 400 εκατομμυρίων ανθρώπων σε διάφορες χώρες που εξαρτώνται από τις ουκρανικές εξαγωγές τροφίμων», δήλωσε ο Αντρέι Γέρμακ, επικεφαλής του Επικεφαλής του Γραφείου του προέδρου της Ουκρανίας.

Η πολεμική αεροπορία της Ουκρανίας δήλωσε ότι καταρρίφθηκαν έξι πύραυλοι Kalibr και 31 από τα 36 μη επανδρωμένα αεροσκάφη. Η Μόσχα, από την πλευρά της, δήλωσε ότι απέτρεψε μια ουκρανική επίθεση με μη επανδρωμένο αεροσκάφος στην Κριμαία, χωρίς σημαντικές ζημιές στο έδαφος, και ότι άνοιξε ξανά μια λωρίδα οδικής κυκλοφορίας στη γέφυρα της Κριμαίας.

Έξι εβδομάδες αφότου η Ουκρανία εξαπέλυσε αντεπίθεση στα ανατολικά και τα νότια, η Ρωσία διεξάγει τη δική της χερσαία επίθεση στα βορειοανατολικά.

Το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας δήλωσε ότι οι δυνάμεις του προχώρησαν 2 χιλιόμετρα στην περιοχή του Κουπιάνσκ, ενός σιδηροδρομικού κόμβου της πρώτης γραμμής που ανακαταλήφθηκε από την Ουκρανία σε μια επίθεση πέρυσι. Το Κίεβο αναγνώρισε σφοδρές μάχες στην περιοχή και δήλωσε ότι η Ρωσία πραγματοποιεί σημαντική ώθηση εκεί.

Από τότε που η Ουκρανία ξεκίνησε την αντεπίθεσή της τον περασμένο μήνα, το Κίεβο έχει ανακαταλάβει ορισμένα χωριά στα νότια και εδάφη γύρω από την κατεστραμμένη πόλη Μπαχμούτ στα ανατολικά, αλλά δεν έχει επιχειρήσει ακόμη μια σημαντική διάσπαση των βαριά αμυνόμενων ρωσικών γραμμών.

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back