Συντακτης: Γιώργος Τσαντίκος
Δημοσιευση: 29-10-2021, 09:17
ΓΙΑΝΝΕΝΑ ΤΑ ΓΙΑΝΝΕΝΑ ΤΟΤΕ ΚΑΙ ΤΩΡΑ


Στη συμβολή των οδών Βαλαωρίτου και Τσακάλωφ, σε ένα από τα πιο ενδιαφέροντα αρχιτεκτονικά σημεία των προπολεμικών Ιωαννίνων, στεγαζόταν το Ρώσικο προξενείο.

Η μακρά σχέση της πόλης με τη Ρωσία, μέσω των ευεργετών που έζησαν και έδρασαν εκεί, καταλαμβάνοντας και διοικητικές θέσεις, αλλά και η ρώσικη εξωτερική πολιτική που ενείχε πάντα το ενδιαφέρον για τα γεγονότα, ειδικά στη βόρεια Ελλάδα, είχαν δημιουργήσει ένα σημείο αναφοράς στην πόλη. Εκεί, είχε υπηρετήσει μεταξύ άλλων ένας από τους πιο χαρακτηριστικούς φιλοσόφους και συγγραφείς της προεπαναστατικής Ρωσίας, ο Κονσταντίν Λεοντίεφ.

Το κτίριο βομβαρδίστηκε τον Απρίλιο του 1941, λίγο πριν την οριστική υπογραφή της συνθηκολόγηση της Ελλάδας με τη Γερμανία. Υπέστη σοβαρές ζημιές και τελικά κατεδαφίστηκε. Στο ίδιο σημείο σήμερα, βρίσκεται μια πολυκατοικία.


Διαβάστε επίσης: Όταν βομβαρδίστηκαν τα Γιάννενα

  

Αν σας αρέσει ο Τύπος, μπορείτε να τον στηρίξετε με μια συνδρομή ή δωρεά, εδώ:

Η ιδέα, είναι να δούμε τη σημερινή εικόνα των Ιωαννίνων με   «θραύσματα» του παρελθόντος, μέσα από φωτογραφίες του σήμερα, στα  σημεία  που τραβήχτηκαν παλιότερες φωτογραφίες. Κάποιες εξ αυτών, έχουν   αποτυπώσει σημεία που δεν υπάρχουν πια, κάποιες άλλες όμως δείχνουν ότι   παρά το πέρασμα των χρόνων, η πόλη διατηρεί αρκετά από τα σημεία   αναφοράς της με διαχρονικό τρόπο.

Δείτε εδώ τα υπόλοιπα φωτομοντάζ της στήλης "Τα Γιάννενα τότε και τώρα"

200 λέξεις απομένουν.
σχετικα αρθρα
iper piso