ΕΠΙΣΤΗΜΗ-LIFE

Ρωσία: Το Luna-25 παρουσίασε «τεχνική δυσλειτουργία»

Εικόνα του άρθρου Ρωσία: Το Luna-25 παρουσίασε «τεχνική δυσλειτουργία»
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Πατέλης
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 20/08/2023, 13:41
ΕΠΙΣΤΗΜΗ-LIFE

Η Ρωσία ανέφερε μια «μη φυσιολογική κατάσταση» στο διαστημικό σκάφος Luna-25 που βρίσκεται στο φεγγάρι και το οποίο εκτοξεύτηκε νωρίτερα αυτό το μήνα.

Η διαστημική υπηρεσία της χώρας, η Roscosmos, δήλωσε το Σάββατο ότι το διαστημόπλοιο αντιμετώπισε απροσδιόριστο πρόβλημα ενώ προσπαθούσε να εισέλθει σε τροχιά πριν από την προσεδάφιση και ότι οι ειδικοί της αναλύουν την κατάσταση.

«Κατά τη διάρκεια της λειτουργίας, προέκυψε μια μη φυσιολογική κατάσταση στον αυτόματο σταθμό, η οποία δεν επέτρεψε την εκτέλεση του ελιγμού με τις καθορισμένες παραμέτρους», ανέφερε η Roscosmos σε ανάρτηση στο Telegram. Δεν διευκρίνισε αν το περιστατικό θα εμποδίσει το Luna-25 να πραγματοποιήσει προσγείωση.

Το διαστημικό σκάφος έχει προγραμματιστεί να προσγειωθεί στο νότιο πόλο της σελήνης τη Δευτέρα, κάνοντας αγώνα δρόμου για να προσγειωθεί στον δορυφόρο της Γης πριν από ένα ινδικό διαστημικό σκάφος. 

Ο σεληνιακός νότιος πόλος παρουσιάζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τους επιστήμονες, οι οποίοι πιστεύουν ότι οι μόνιμα σκιασμένοι πολικοί κρατήρες μπορεί να περιέχουν νερό. Το παγωμένο νερό στους βράχους θα μπορούσε να μετατραπεί από τους μελλοντικούς εξερευνητές σε αέρα και καύσιμα πυραύλων.


Τα πρώτα δεδομένα

Επίσης, το Σάββατο, το ρωσικό διαστημικό σκάφος παρήγαγε τα πρώτα του αποτελέσματα. Αν και η Roscosmos δήλωσε ότι οι πληροφορίες βρίσκονται υπό ανάλυση, η υπηρεσία ανέφερε ότι τα προκαταρκτικά δεδομένα που συλλέχθηκαν περιείχαν πληροφορίες σχετικά με τα χημικά στοιχεία του σεληνιακού εδάφους και ότι ο εξοπλισμός της είχε καταγράψει μια «πρόσκρουση μικρομετεωρίτη».

Η Roscosmos δημοσίευσε εικόνες του κρατήρα Zeeman - του τρίτου μεγαλύτερου στο νότιο ημισφαίριο της σελήνης - που ελήφθησαν από το διαστημικό σκάφος. Ο κρατήρας έχει διάμετρο 190 χιλιόμετρα και βάθος 8 χιλιόμετρα.

Μόνο τρεις κυβερνήσεις έχουν καταφέρει επιτυχείς προσεδαφίσεις στο φεγγάρι: η Σοβιετική Ένωση, οι ΗΠΑ και η Κίνα. Η Ινδία και η Ρωσία φιλοδοξούν να είναι οι πρώτες που θα προσεδαφιστούν στο νότιο πόλο της σελήνης.

ΕΤΙΚΕΤΕΣ
ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back