ΕΠΙΣΤΗΜΗ-LIFE

Ρωσία: Το διαστημικό σκάφος Luna-25 συνετρίβη

Εικόνα του άρθρου Ρωσία: Το διαστημικό σκάφος Luna-25 συνετρίβη
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Πατέλης
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 20/08/2023, 16:29
ΕΠΙΣΤΗΜΗ-LIFE

Η πρώτη αποστολή της Ρωσίας στο φεγγάρι μετά από 47 χρόνια απέτυχε, όταν το διαστημικό σκάφος Luna-25 βγήκε εκτός ελέγχου και συνετρίβη στο φεγγάρι μετά από πρόβλημα στην προετοιμασία της τροχιάς πριν από την προσεδάφιση.

«Η συσκευή κινήθηκε σε μια απρόβλεπτη τροχιά και έπαψε να υπάρχει ως αποτέλεσμα σύγκρουσης με την επιφάνεια της Σελήνης», ανέφερε η Roskosmos σε ανακοίνωσή της.

Είπε ότι έχει συσταθεί ειδική διυπηρεσιακή επιτροπή για να διερευνήσει τους λόγους που οδήγησαν στην απώλεια του σκάφους Luna-25, η αποστολή του οποίου είχε δημιουργήσει ελπίδες στη Μόσχα ότι η Ρωσία επέστρεφε στην κούρσα των μεγάλων δυνάμεων για τη Σελήνη.

Η αποτυχία υπογράμμισε την πτώση της διαστημικής ισχύος της Ρωσίας από τις ένδοξες ημέρες του ψυχροπολεμικού ανταγωνισμού, όταν η Μόσχα ήταν η πρώτη που εκτόξευσε δορυφόρο σε τροχιά γύρω από τη Γη - τον Σπούτνικ 1, το 1957 - και ο σοβιετικός κοσμοναύτης Γιούρι Γκαγκάριν έγινε ο πρώτος άνθρωπος που ταξίδεψε στο διάστημα το 1961.

Έρχεται επίσης την ώρα που η οικονομία της Ρωσίας, η οποία ανέρχεται σε 2 τρισεκατομμύρια δολάρια, αντιμετωπίζει τη μεγαλύτερη εξωτερική πρόκληση εδώ και δεκαετίες: την πίεση των δυτικών κυρώσεων και τη διεξαγωγή του μεγαλύτερου χερσαίου πολέμου στην Ευρώπη από τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο.

Η Ρωσία δεν είχε επιχειρήσει αποστολή στο φεγγάρι από το Luna-24 το 1976, όταν ο κομμουνιστής ηγέτης Λεονίντ Μπρέζνιεφ κυβερνούσε το Κρεμλίνο.

Η Ρωσία αγωνίζεται εναντίον της Ινδίας, της οποίας το διαστημόπλοιο Chandrayaan-3 έχει προγραμματιστεί να προσγειωθεί στο νότιο πόλο της σελήνης αυτή την εβδομάδα, και γενικότερα εναντίον της Κίνας και των Ηνωμένων Πολιτειών, οι οποίες έχουν αμφότερες προχωρημένες σεληνιακές φιλοδοξίες.

«Το Chandrayaan-3 της Ινδίας πρόκειται να προσεδαφιστεί στο φεγγάρι στις 23 Αυγούστου», έγραψε ο Ινδικός Οργανισμός Διαστημικής Έρευνας (ISRO) στο X, περίπου την ώρα που έγινε γνωστή η είδηση της συντριβής του Luna.

Με πληροφορίες από Reuters. Φωτογραφία αρχείου



ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back