ΕΠΙΣΤΗΜΗ-LIFE

Η Ρωσία εκτοξεύει το Luna-25 στο νότιο πόλο της Σελήνης

Εικόνα του άρθρου Η Ρωσία εκτοξεύει το Luna-25 στο νότιο πόλο της Σελήνης
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Κύριος Τύπος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 11/08/2023, 00:22
ΕΠΙΣΤΗΜΗ-LIFE

Η Ρωσία θα προσπαθήσει, εν μέσω πολέμου με την Ουκρανία, να γράψει ιστορία και να γίνει η πρώτη χώρα που θα προσεδαφιστεί με επιτυχία στο νότιο πόλο της Σελήνης, τη νέα γη της επαγγελίας για την εξερεύνηση του διαστήματος.

Την Παρασκευή, η Μόσχα σχεδιάζει να εκτοξεύσει το Luna-25, ένα ρομποτικό σκάφος που σκοπεύει να προσγειωθεί κοντά στον κρατήρα Μπογκουσλάφσκι, μια κοιλότητα διαμέτρου 97 χιλιομέτρων. 

Η προσεδάφιση ενός διαστημικού σκάφους στο νότιο πόλο της Σελήνης παρουσιάζει πολλές προκλήσεις, καθώς η περιοχή είναι γεμάτη κρατήρες. Αλλά μπορεί επίσης να φιλοξενεί εξαιρετικά πολύτιμα αποθέματα πάγου, τα οποία πιθανώς είναι κρυμμένα κάτω από το έδαφος σε περιοχές που, λόγω της θέσης της Σελήνης, βρίσκονται σε συνεχές σκοτάδι.

Το όνομα της αποστολής δεν είναι τυχαίο. Η Ρωσία παραπέμπει στα σοβιετικά σκάφη της δεκαετίας του 1960 και του 1970 που ήταν τα πρώτα που τέθηκαν σε τροχιά γύρω από τη Σελήνη, προσγειώθηκαν στην επιφάνειά της και έδειξαν το κατορθώματα που πέτυχε η Ρωσία πριν από τις Ηνωμένες Πολιτείες. 

Το Luna-24 κατάφερε να φτάσει σε μια ισημερινή ζώνη της Σελήνης, να πάρει δείγματα εδάφους και να τα στείλει πίσω στη Γη το 1976. Ήταν ένα μεγάλο κατόρθωμα, αλλά το πρόβλημα ήταν ότι μέχρι τότε οι Ηνωμένες Πολιτείες, αποφασισμένες να κερδίσουν την κούρσα του διαστήματος, είχαν ήδη καταφέρει να στείλουν αστροναύτες στη Σελήνη, οι οποίοι επέστρεψαν με σεληνιακά πετρώματα.

Το Luna-25 έχει προγραμματιστεί να απογειωθεί την Παρασκευή με έναν πύραυλο Soyuz-2.1b από το κοσμοδρόμιο Βοστότσνι στη βορειοανατολική Ρωσία. Η τοποθεσία επιλέχθηκε εν μέρει έτσι ώστε ολόκληρη η αποστολή να παραμείνει εντός των ρωσικών συνόρων (κανονικά, οι πύραυλοι εκτοξεύονται από το Καζακστάν). Επιτρέπει επίσης μια πιο άμεση τροχιά που αποφεύγει μεγάλες κατοικημένες περιοχές.


Ο κρατήρας Μπογκουσλάφσκι

Το κύριο σημείο προσγείωσης έχει επιλεγεί προσεκτικά με βάση τα δεδομένα που ελήφθησαν από το αμερικανικό τροχιακό σκάφος LRO. Έχουν προσδιοριστεί δύο δευτερεύουσες θέσεις σε περίπτωση που κάτι πάει στραβά. 

Οι Ρώσοι πιστεύουν ότι ο κρατήρας Μπογκουσλάφσκι (που πήρε το όνομά του από έναν Πρώσο αξιωματικό του πυροβολικού που έλαβε μέρος στην εισβολή στη Ρωσία κατά τη διάρκεια των Ναπολεόντειων πολέμων) είναι ένα από τα σημεία του πόλου όπου μπορεί να υπάρχει περισσότερο νερό, στοιχείο-κλειδί για μελλοντικές επανδρωμένες αποστολές. 

Το οξυγόνο και το υδρογόνο μπορούν να χρησιμεύσουν ως καύσιμα πυραύλων για να ταξιδέψουν μια μέρα στον Άρη και πέρα από αυτόν, ενώ το νερό μπορεί να υποστηρίξει τις πρώτες ανθρώπινες αποικίες.

Το ρωσικό διαστημόπλοιο μεταφέρει οκτώ επιστημονικά όργανα. Το πιο εντυπωσιακό είναι ένας ρομποτικός βραχίονας που θα σκάψει μερικά εκατοστά προς αναζήτηση πάγου, θα συλλέξει ένα δείγμα και θα το αναλύσει με διάφορα όργανα ικανά να ανιχνεύσουν αν υπάρχει νερό, πόσο υπάρχει και ενδεχομένως την προέλευσή του. Ο ανιχνευτής είναι επίσης εξοπλισμένος για την αναζήτηση άλλων στοιχείων που παρουσιάζουν ενδιαφέρον: θόριο, κάλιο και ουράνιο.

Μετά την απογείωση, που έχει προγραμματιστεί για νωρίς το πρωί της Παρασκευής, το ρωσικό διαστημόπλοιο θα χρειαστεί τέσσερις με πέντε ημέρες για να φτάσει στη Σελήνη. Μόλις φτάσει εκεί, θα τεθεί σε τροχιά για λίγες ακόμη ημέρες μέχρι να αναφλέξει τους πυραύλους του και να αρχίσει την κάθοδό του προς τον νότιο πόλο. Αν όλα πάνε σύμφωνα με το σχέδιο, δεν θα κερδίσει τη διαστημική κούρσα, αλλά θα γράψει ιστορία.



ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back