ΚΟΣΜΟΣ

Ρωσία: Η Ουκρανία χτύπησε γέφυρα προς την Κριμαία

Εικόνα του άρθρου Ρωσία: Η Ουκρανία χτύπησε γέφυρα προς την Κριμαία
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Κύριος Τύπος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 22/06/2023, 15:44
ΚΟΣΜΟΣ

Ουκρανικοί πύραυλοι έπληξαν κατά τη διάρκεια της νύχτας τη γέφυρα Chonhar που συνδέει την Κριμαία με τα υπό ρωσική κατοχή τμήματα της νότιας περιοχής της Χερσώνας, αναγκάζοντας την κυκλοφορία να εκτραπεί σε διαφορετική διαδρομή, δήλωσαν Ρώσοι αξιωματούχοι την Πέμπτη.

Η λεγόμενη «πύλη της Κριμαίας», γνωστή από τους Ρώσους ως γέφυρα Τσονγκάρ, είναι μία από τις ελάχιστες συνδέσεις μεταξύ της Κριμαίας -την οποία η Μόσχα προσάρτησε από την Ουκρανία το 2014- και της ηπειρωτικής Ουκρανίας.

Η Ρωσία χρησιμοποιεί τον δρόμο ως γέφυρα προς την Κριμαία καθώς η Μελιτόπολη θεωρείται ότι είναι ένας από τους στόχους της αντεπίθεσης της Ουκρανίας, η οποία ξεκίνησε στη νότια περιοχή της Ζαπορίζιας νωρίτερα αυτό το μήνα.

Οι ρωσικές δυνάμεις κατέλαβαν τη χερσόνησο της Κριμαίας από την Ουκρανία το 2014 και στη συνέχεια, τον περασμένο Φεβρουάριο, εισέβαλαν και στη νότια παράκτια περιοχή της Ουκρανίας.

Το περασμένο φθινόπωρο η Ουκρανία ανακατέλαβε την περιοχή της Χερσώνας βόρεια του ποταμού Ντνίπρο. Ένα φράγμα στον ποταμό καταστράφηκε αυτόν τον μήνα σε μια ύποπτη ρωσική επίθεση δολιοφθοράς, η οποία έχει καταστήσει πολύ πιο δύσκολη μια ουκρανική επίθεση κατά μήκος του Ντνίπρο.

Ρώσοι ερευνητές δήλωσαν ότι τέσσερις πύραυλοι εκτοξεύθηκαν από τις ουκρανικές δυνάμεις στη γέφυρα, μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων RIA. Επικαλούμενο έναν εκπρόσωπο των στρατιωτικών ερευνητών δήλωσε ότι τα σημάδια που βρέθηκαν στα υπολείμματα ενός από τους πυραύλους υποδηλώνουν ότι είχε κατασκευαστεί στη Γαλλία.

Ο Βλαντίμιρ Σάλντο, ο διορισμένος από τη Ρωσία κυβερνήτης της Χερσώνας, τμήματα της οποίας οι ρωσικές δυνάμεις έχουν καταλάβει κατά τη διάρκεια της «ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης», όπως την αποκαλεί η Μόσχα, δήλωσε ότι η γέφυρα είχε υποστεί ζημιές, αλλά δεν υπήρχαν θύματα.

Οι φωτογραφίες που δημοσίευσε ο ίδιος ο Σ¨αλντο έδειχναν μια τεράστια τρύπα στη μία από τις δύο γέφυρες, αλλά δήλωσε ότι οι ζημιές θα αποκατασταθούν γρήγορα.

Με πληροφορίες από Reuters, BBC

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back