ΚΟΣΜΟΣ

Ρωσία: Ένας οικονομολόγος στη θέση του υπουργού Άμυνας

Εικόνα του άρθρου Ρωσία: Ένας οικονομολόγος στη θέση του υπουργού Άμυνας
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Κύριος Τύπος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 13/05/2024, 11:52
ΚΟΣΜΟΣ

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν διόρισε την Κυριακή έναν πολιτικό οικονομολόγο ως τον νέο υπουργό Άμυνας, σε μια προσπάθεια να προετοιμάσει τη Ρωσία για οικονομικό πόλεμο, προσπαθώντας να αξιοποιήσει καλύτερα τον αμυντικό προϋπολογισμό και να αξιοποιήσει μεγαλύτερη καινοτομία για να κερδίσει στην Ουκρανία.

Μετά από περισσότερα από δύο χρόνια σύγκρουσης, η οποία έχει κοστίσει και στις δύο πλευρές βαριές απώλειες, ο Πούτιν πρότεινε τον Αντρέι Μπελοούσοφ, έναν 65χρονο πρώην αναπληρωτή πρωθυπουργό που ειδικεύεται στα οικονομικά, να αντικαταστήσει τον μακροχρόνιο σύμμαχό του, Σεργκέι Σοϊγκού, 68 ετών, ως υπουργό Άμυνας.

Ο Πούτιν θέλει ο Σοϊγκού, υπεύθυνος για την άμυνα από το 2012 και μακροχρόνιος φίλος και σύμμαχος, να γίνει γραμματέας του ισχυρού Συμβουλίου Ασφαλείας της Ρωσίας, αντικαθιστώντας τον Νικολάι Πατρούσεφ, και να έχει επίσης αρμοδιότητες για το στρατιωτικο-βιομηχανικό συγκρότημα, δήλωσε το Κρεμλίνο.

Οι αλλαγές, που είναι βέβαιο ότι θα εγκριθούν από τους βουλευτές, είναι οι πιο σημαντικές που έχει κάνει ο Πούτιν στη στρατιωτική διοίκηση από τότε που έστειλε δεκάδες χιλιάδες στρατιώτες στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο του 2022, σε μια ειδική στρατιωτική επιχείρηση, όπως την αποκάλεσε.

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ δήλωσε ότι η αλλαγή είναι λογική, διότι η Ρωσία πλησιάζει σε μια κατάσταση όπως η Σοβιετική Ένωση στα μέσα της δεκαετίας του 1980, όταν οι στρατιωτικές και αστυνομικές αρχές αντιπροσώπευαν το 7,4% του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος (ΑΕΠ).

Αυτό, δήλωσε ο Πεσκόφ, σήμαινε ότι ήταν ζωτικής σημασίας να διασφαλιστεί ότι οι δαπάνες αυτές ευθυγραμμίζονταν και ενσωματώνονταν καλύτερα στη συνολική οικονομία της χώρας, και γι' αυτό ο Πούτιν ήθελε τώρα έναν πολιτικό οικονομολόγο στη θέση του υπουργείου Άμυνας.

Ο Μπελοούσοφ, πρώην υπουργός Οικονομίας που είναι γνωστό ότι βρίσκεται πολύ κοντά στον Πούτιν, μοιράζεται το όραμα του Ρώσου ηγέτη για την ανοικοδόμηση ενός ισχυρού κράτους και έχει επίσης συνεργαστεί με τους κορυφαίους τεχνοκράτες του Πούτιν που θέλουν μεγαλύτερη καινοτομία και είναι ανοιχτοί σε νέες ιδέες.

Ο Μπελοούσοφ έχει διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στην εποπτεία του προγράμματος μη επανδρωμένων αεροσκαφών της Ρωσίας.

Ο ανασχηματισμός δείχνει ότι ο Πούτιν εντείνει τις προσπάθειές του για τον πόλεμο στην Ουκρανία και θέλει να αξιοποιήσει μεγαλύτερο μέρος της ρωσικής οικονομίας για τον πόλεμο, αφού η Δύση προσπάθησε, αλλά απέτυχε μέχρι στιγμής, να βυθίσει την οικονομία με κυρώσεις.

Οι οικονομολόγοι της Ρωσίας έχουν μέχρι στιγμής εξασφαλίσει σε μεγάλο βαθμό την οικονομική σταθερότητα και ανάπτυξη παρά τις αυστηρότερες κυρώσεις που έχουν ποτέ επιβληθεί σε μεγάλη οικονομία, παρόλο που οι αδυναμίες του ρωσικού στρατού αποκαλύφθηκαν αμέσως μετά την εισβολή.


ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Μαννι πισω dodoni back Ντοτη3