ΚΟΣΜΟΣ

RTE: Κράτη μέλη της ΕΕ εξετάζουν να αναγνωρίσουν το παλαιστινιακό κράτος

Εικόνα του άρθρου RTE: Κράτη μέλη της ΕΕ εξετάζουν να αναγνωρίσουν το παλαιστινιακό κράτος
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Κύριος Τύπος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 09/05/2024, 20:55
ΚΟΣΜΟΣ

Τέσσερα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης εξετάζουν το ενδεχόμενο να αναγνωρίσουν από κοινού το κράτος της Παλαιστίνης στις 21 Μαΐου, ανέφεραν την Τετάρτη τα ιρλανδικά μέσα ενημέρωσης.

Ο δημόσιος ραδιοτηλεοπτικός φορέας RTE δήλωσε ότι η Ιρλανδία, η Ισπανία, η Σλοβενία και η Μάλτα έχουν πρόσφατα εντείνει τις επαφές τους με σκοπό να αναγνωρίσουν από κοινού την παλαιστινιακή κρατική υπόσταση την ημέρα εκείνη.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, οι χώρες περιμένουν την ψηφοφορία της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών στις 10 Μαΐου, η οποία θα μπορούσε να οδηγήσει στην αναγνώριση των Παλαιστινίων ως ικανών να γίνουν πλήρες μέλος του ΟΗΕ.

Σε κοινή δήλωσή τους στις 22 Μαρτίου, η Ισπανία, η Ιρλανδία, η Μάλτα και η Σλοβενία δήλωσαν ότι συμφώνησαν να κάνουν τα πρώτα βήματα για την αναγνώριση ενός παλαιστινιακού κράτους.

Η Ισπανία και η Ιρλανδία είναι εδώ και καιρό υπέρμαχοι των παλαιστινιακών δικαιωμάτων. Οι προσπάθειες έρχονται καθώς ο αυξανόμενος αριθμός των νεκρών στη Γάζα από την επίθεση του Ισραήλ για την εξόντωση της Χαμάς προτρέπει σε παγκόσμιο επίπεδο σε εκκλήσεις για κατάπαυση του πυρός και μόνιμη λύση για την ειρήνη στην περιοχή.

Από το 1988, 139 από τα 193 κράτη μέλη του ΟΗΕ έχουν αναγνωρίσει την παλαιστινιακή κρατική υπόσταση.

Ειδικότερα η κυβέρνηση της Σλοβενίας ξεκίνησε την Πέμπτη τη διαδικασία για την αναγνώριση ενός παλαιστινιακού κράτους ως μια μορφή πίεσης για τον τερματισμό της σύγκρουσης στη Γάζα, μια κίνηση που είχε ανακοινώσει τον Μάρτιο, δήλωσε ο πρωθυπουργός Ρόμπερτ Γκόλομπ.

«Η φρίκη που βλέπουμε καθημερινά στη Γάζα είναι απαράδεκτη και πρέπει να σταματήσει», δήλωσε ο πρωθυπουργός Ρόμπερτ Γκόλομπ στην κυβερνητική πλατφόρμα Χ. «Καλώ το Ισραήλ να τερματίσει άμεσα τις επιθέσεις του στη Γάζα και να χρησιμοποιήσει το τραπέζι των διαπραγματεύσεων».

Ο Γκόλομπ δήλωσε ότι θα ήθελε η αναγνώριση της χώρας του να αποτελέσει «κίνητρο για να προχωρήσουν πιο γρήγορα αυτές οι διαπραγματεύσεις» και να επιταχυνθεί ο διάλογος στα Ηνωμένα Έθνη σχετικά με την άμεση κατάπαυση του πυρός, την απελευθέρωση των ομήρων και την ασφάλεια και την ύπαρξη του Ισραήλ μέσω μιας λύσης δύο κρατών.


ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back