Oikonomou pisoi
ΚΟΣΜΟΣ

Ρουμανία: Τέταρτη μέρα διαδηλώσεων κατά της διαφθοράς

Εικόνα του άρθρου Ρουμανία: Τέταρτη μέρα διαδηλώσεων κατά της διαφθοράς
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Κύριος Τύπος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 04/02/2017, 19:40
ΚΟΣΜΟΣ

Για τέταρτη μέρα σήμερα διαδηλωτές στη Ρουμανία συνεχίζουν τις διαμαρτυρίες κατά της διαφθοράς, απαιτώντας από την κυβέρνηση να αποσύρει το διάταγμα που αποποινικοποιεί αδικήματα κατάχρησης εξουσίας.

Το διάταγμα μειώνει τις ποινές για την κατάχρηση εξουσίας, από τα 7 χρόνια στα 3. Αποποινικοποιεί αδικήματα για κρατικά παραπτώματα, όπου οι οικονομικές ζημίες είναι μικρότερες από 44,000 ευρώ, ενώ προβλέπει ότι ένα αδίκημα μπορεί να καταγγελθεί ακόμη και 6 μήνες από την τέλεση του.

Ο νέος νόμος εκτιμάται ότι προστατεύει τον ηγέτη, Λίβιου Ντράγκνεα, και άλλα στελέχη του κυβερνώντος κόμματος, που ελέγχονται για υποθέσεις διαφθοράς.

Εναντίον του διατάγματος, μετά τον πρόεδρο Κλάους Γιοχάνις και το ανώτατο δικαστικό συμβούλιο προσέφυγε και ο Συνήγορος του Πολίτη. Το Συνταγματικό Δικαστήριο έδωσε προθεσμία μέχρι τις 7 Φεβρουαρίου σε όλες τις πλευρές να καταθέσουν τα επιχειρήματά τους.

Το βράδυ της περασμένη τετάρτης τουλάχιστον 250.000 Ρουμάνοι κατέβηκαν στους δρόμους δεκάδων πόλεων της χώρας διαδηλώνοντας ενάντια στα διατάγματα που καθιστούν τον ποινικό κώδικα πιο επιεική σε αδικήματα διαφθοράς.

Ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν Φρανς Τίμερμανς κάλεσε την κυβέρνηση της Ρουμανίας να «επανεξετάσει άμεσα» την υπόθεση υπονοώντας ότι η ευρωπαϊκή χρηματοδότηση προς τη χώρα θα μπορούσε να διακοπεί. Την κίνηση της ρουμανικής κυβέρνησης καταδίκασαν επίσης με ανακοινώσεις τους οι ΗΠΑ, η Γερμανία, ο Καναδάς, η Φινλανδία, η Ολλανδία και η Γαλλία.

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back