ΚΟΣΜΟΣ

Ρότα προς τη Μόρφου έβαλε το σεισμογραφικό «Μπαρμπαρός»

Εικόνα του άρθρου Ρότα προς τη Μόρφου έβαλε το σεισμογραφικό «Μπαρμπαρός»
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Πατέλης
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 14/07/2017, 16:39
ΚΟΣΜΟΣ

Το τουρκικό σεισμογραφικό «Μπαρμπαρός» απέπλευσε από το λιμάνι της Σινίφκης και κατευθύνεται προς τον κόλπο της Μόρφου. Ωστόσο μέχρι στιγμής, το Γραφείο Ναυσιπλοΐας, Υδρογραφικού και Ωκεανογραφίας του πολεμικού ναυτικού της Τουρκίας, δεν έχει εκδώσει ειδοποίηση ή ανακοίνωση προς ναυτιλλομένους (Navtex) σχετικά με τη δραστηριότητα του τουρκικού σεισμογραφικού. 

Ο Τούρκος υπουργός Ενέργειας Μπεράτ Αλμπαϊράκ μιλώντας στους οικονομικούς διευθυντές των τουρκικών εφημερίδων, ο οποίος επικαλέστηκε και τα «εγγυητικά δικαιώματα» της Τουρκίας, προέβη σε νέες απειλές σε σχέση με τις έρευνες για φυσικό αέριο από την Κυπριακή Δημοκρατία.

«Στην Αμμόχωστο έχουμε ολοκληρώσει τις έρευνες. Μακάρι το επόμενο μας βήμα να είναι η Μόρφου. Η περιοχή της Μόρφου για μας είναι σημαντική. Εμείς το επόμενο μας βήμα θα το κάνουμε στην Μόρφου. Με τις εργασίες μας στη Μόρφου εμείς πλέον θα παίξουμε πιο αποτελεσματικό ρόλο στην Ανατολική Μεσόγειο», ανέφερε λέγοντας ότι με το γεωτρύπανο και την πλατφόρμα που θα πάρει η Τουρκία, η δραστηριότητά της στην Ανατολική Μεσόγειο θα είναι πολύ διαφορετική. «Η Μεσόγειος είναι μια σημαντική περιοχή», είπε.

Παράλληλα ο Τούρκος υπουργός είπε ότι οι υδρογονάνθρακες της Κύπρου ανήκουν σε όλο το νησί. «Αλλά αν εσείς κάνετε του κεφαλιού σας χωρίζοντάς σε οικόπεδα, προχωρείτε σε αδειοδοτήσεις στις εταιρείες, ως εγγυήτρια δύναμη δεν είναι δυνατόν να το δούμε θετικά αυτό».


ΨΥΧΡΑΙΜΙΑ

Από την πλευρά του ο Κύπριος κυβερνητικός εκπρόσωπος Νίκος Χριστοδουλίδης ζήτησε ψυχραιμία. «Ψυχραιμία, λίγα λόγια -δεν πρέπει να εμπλακούμε σε ένα επικοινωνιακό παιχνίδι που προσπαθεί να στήσει η Τουρκία», ανέφερε στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ.

Ακόμη, διαβεβαίωσε ότι «δεν υπάρχει καμία πολεμική ατμόσφαιρα στην ανατολική Μεσόγειο» και πρόσθεσε ότι «αυτοί που τα διαδίδουν αυτά, ίσως έχουν στόχο να πλήξουν τα συμφέροντα και τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας ή άλλους ζωτικούς τομείς της κυπριακής οικονομίας». 

Ο  κ. Χριστοδουλίδης απηύθυνε έκκληση για υπευθυνότητα, σημειώντας πως «όλοι θα πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί, ποια εικόνα δίνεται σε επικοινωνιακό επίπεδο». «Κάποιες αναφορές και ανταποκρίσεις δίνουν λανθασμένη εικόνα και εξυπηρετούν τους σχεδιασμούς της Τουρκίας. Όλοι θα πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί», συνέχισε.

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back