Oikonomou pisoi
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Ριζάρειος Χειροτεχνική Σχολή: «Το υπουργείο Παιδείας την απαξιώνει»

Εικόνα του άρθρου Ριζάρειος Χειροτεχνική Σχολή: «Το υπουργείο Παιδείας την απαξιώνει»
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Βαρβάρα Αγγέλη
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 15/10/2022, 14:07
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Για απαξίωση της Ριζαρείου Χειροτεχνικής Σχολής στο Μονοδένδρι Ζαγορίου κατηγορεί το υπουργείο Παιδείας η βουλευτής Ιωαννίνων του ΣΥΡΙΖΑ Μερόπη Τζούφη.

Η Μερόπη Τζούφη και ο Νίκος Φίλης, ως τομεάρχες Παιδείας του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ., κατέθεσαν τροπολογία με την οποία ζητούσαν την ένταξη της Ριζαρείου Σχολής στις θεσμοθετημένες σχολές επαγγελματικής κατάρτισης (ΕΣΚ ή ΙΕΚ) ώστε να πιστοποιείται η εκπαιδευτική διαδικασία για τις μαθήτριες που εκπαιδεύονται στην υφαντική τέχνη και σε άλλες μορφές χειροτεχνίας.

Η τροπολογία απορρίφθηκε από το υπουργείο Παιδείας, με τους δύο βουλευτές να κάνουν λόγο για «αδιαλλαξία».

Η Ριζάρειος Χειροτεχνική Σχολή δεν κατάφερε να γίνει Επαγγελματική Σχολή Κατάρτιση ή ΙΕΚ πριν από δύο χρόνια, όταν ψηφίστηκε το 2020 ο νόμος Κεραμέως για την επαγγελματική εκπαίδευση. Ο νόμος, αν και προβλέπει την ίδρυση ΕΣΚ ή ΙΕΚ από ιδιώτες και φυσικά πρόσωπα, παραβλέπει πλήρως την ίδρυσή τους από κοινωφελή, φιλανθρωπικά ή εκπαιδευτικού χαρακτήρα ιδρύματα, όπως σημειώνει η κα Τζούφη. Γι αυτό και η τροπολογία κινήθηκε προς αυτήν την κατεύθυνση.

Το 2020, είχε υπάρξει και αντίδραση από τη Ριζάρειο Χειροτεχνική Σχολή, όπου σε ανακοίνωσή της γινόταν λόγος «για μια παρανυχίδα του νομοσχεδίου» αλλά και για «υποσχέσεις παραγόντων της εξουσίας» που δεν τηρήθηκαν.

Σημειωτέον ότι πριν λίγες ημέρες, υπογράφηκε από την υπουργό Παιδείας και τον αναπληρωτή Οικονομικών η ίδρυση τριών Δημόσιων Επαγγελματικών Σχολών Κατάρτισης. Η μία από αυτές είναι στο Μέτσοβο. Το αντικείμενο της σχολής δεν αναφέρεται στην απόφαση. Ωστόσο, στο παρελθόν ο περιφερειάρχης Ηπείρου Αλέκος Καχριμάνης είχε αναφέρει ότι η Σχολή θα αφορά την υφαντική τέχνη και τις παραδοσιακές τέχνες γενικότερα.

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back