Λυκ πίσω
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Ρευστότητα για τους υδρογονάνθρακες

Εικόνα του άρθρου Ρευστότητα για τους υδρογονάνθρακες
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Τσαντίκος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 16/01/2018, 12:10
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Η πρώτη εντύπωση, ότι δηλαδή οι έρευνες για τους υδρογονάνθρακες στην Ήπειρο και ειδικά στο Ζαγόρι δεν θα είναι καθόλου εύκολη υπόθεση, δεδομένης της ασυμβατότητας της δραστηριότητας και του περιβάλλοντος, επιβεβαιώνεται σιγά σιγά.

Αυτό που αλλάζει το κλίμα είναι η πολύ επιφυλακτική στάση αρκετών φορέων. Από το Σύνδεσμο Ζαγορισίων που ζητάει πληροφόρηση για το ζήτημα (ο Σύνδεσμος έχει παρέμβει και για άλλους επιβλαβείς στο περιβάλλον του Ζαγορίου παράγοντες, πιο «φιλικούς» φαινομενικά), μέχρι τη στάση του Δήμου Ζαγορίου και του δημάρχου Βασίλη Σπύρου που εκφράζει τη θέση ότι ο Δήμος «δεν μπορεί να έχει δύο ταυτότητες»

Το κλίμα εντείνεται ενόψει των δύο ενημερωτικών ημερίδων στον Βουτσαρά και στο Ζαγόρι στις 22-23 Ιανουαρίου, με τη συμμετοχή του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας και επιστημονικών φορέων. Η ένταση «υπογραμμίζεται» με σημερινές καταγγελίες για «φθορές σε όργανα έρευνών» από την εταιρία που διεξάγει τις έρευνες.

Από τους άλλους Δήμους, η Ζίτσα τηρεί στάση αναμονής, ενώ το Πωγώνι παραμένει σταθερό στην απόφασή του για παραχώρηση, με τη δημοτική αρχή ουσιαστικά να υπερθεματίζει υπέρ των ερευνών. Στο τελευταίο δημοτικό συμβούλιο του Δήμου Πωγωνίου, ο δήμαρχος Κώστας Καψάλης τόνιζε τα εξής, μεταξύ άλλων: «Έχουμε χρέος ως δημοτική αρχή να εκμεταλλευτούμε κάθε δυνατότητα ανάπτυξης της περιοχής, όταν συνοδεύεται από σεβασμό προς τους δημότες και το περιβάλλον. Δε διεκδικούμε το αλάθητο κι εφόσον υπάρξει τεκμηριωμένη άποψη ότι οι έρευνες θα είναι καταστροφικές για την περιοχή, εμείς πρώτοι θα επανεξετάσουμε το ζήτημα».

Αύριο Πέμπτη, σύσκεψη καλεί η περιφερειακή παράταξη «Αριστερή Παρέμβαση στην Ήπειρο», στις 19.00, στη στοά Σάρκα. «Τα οφέλη θα είναι μεγάλα μόνο για τις Πολυεθνικές και τους πολιτικούς υπηρέτες τους. Για τους κατοίκους θα μείνουν κάποια μεροκάματα πείνας και η καταστροφή της ερημοποίησης που θα αφήσουν πίσω τους οι εταιρείες. Πιστεύοντας ότι έχουμε υποχρέωση να ενισχύσουμε τον αγώνα των κάτοικων με κάθε τρόπο σας καλούμε σε σύσκεψη - συζήτηση για να δούμε με ποιους τρόπους και μέσα μπορούμε να συμβάλουμε στην κατεύθυνση αυτή» αναφέρει η παράταξη.

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Μαννι πισω dodoni back