ΚΟΣΜΟΣ

Ράφα: Δεκάδες νεκροί λίγο πριν την χερσαία επίθεση των Ισραηλινών

Εικόνα του άρθρου Ράφα: Δεκάδες νεκροί λίγο πριν την χερσαία επίθεση των Ισραηλινών
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Κύριος Τύπος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 10/02/2024, 20:40
ΚΟΣΜΟΣ

Αεροπορικές επιδρομές στη νοτιότερη πόλη της Λωρίδας της Γάζας, τη Ράφα, έχουν προκαλέσει το θάνατο τουλάχιστον 44 ανθρώπων, καθώς περισσότεροι από ένα εκατομμύριο πολίτες που βρίσκουν καταφύγιο στην περιοχή προετοιμάζονται για το ενδεχόμενο μιας ισραηλινής χερσαίας επίθεσης πλήρους κλίμακας.

Καθώς οι ισραηλινές δυνάμεις έχουν επεκτείνει σταθερά τις χερσαίες επιχειρήσεις προς τα νότια στον πόλεμό τους κατά της Χαμάς τους τελευταίους τέσσερις μήνες, η Ράφα -που βρίσκεται στα σύνορα με την Αίγυπτο και πριν από τον πόλεμο φιλοξενούσε περίπου 280.000 ανθρώπους- έχει γίνει το τελευταίο καταφύγιο για περισσότερο από το ήμισυ του πληθυσμού της Λωρίδας των 2,3 εκατομμυρίων κατοίκων.

Το γραφείο του Ισραηλινού πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου δήλωσε ότι διέταξε τον στρατό να αναπτύξει ένα σχέδιο για την εκκένωση του πληθυσμού της Ράφα και την καταστροφή τεσσάρων ταγμάτων της Χαμάς που, όπως λέει, έχουν αναπτυχθεί εκεί.

Η σύγκρουση απειλεί να εξαπλωθεί σε ολόκληρη τη Μέση Ανατολή, με το Ισραήλ και τη Χεζμπολάχ του Λιβάνου να ανταλλάσσουν τακτικά πυρά και αναζωπυρώσεις στη Συρία, το Ιράκ και την Υεμένη.

Μεγάλο μέρος της Γάζας έχει εν τω μεταξύ μετατραπεί σε ερείπια, με τις ισραηλινές δυνάμεις να καταστρέφουν τμήματα πόλεων με αεροπορικές επιδρομές, πυρά πυροβολικού και ελεγχόμενες εκρήξεις, αφήνοντας άστεγους περισσότερους από το 85% των 2,3 εκατομμυρίων κατοίκων της Γάζας.

Οι περισσότεροι από τους εκτοπισμένους έχουν αναζητήσει καταφύγιο στη Ράφα, στο νότιο άκρο στα σύνορα με την Αίγυπτο, αλλά μετά την αποτυχία των συνομιλιών για κατάπαυση του πυρός, ο Νετανιάχου δήλωσε αυτή την εβδομάδα ότι οι ισραηλινές δυνάμεις θα πολεμήσουν μέχρι την «ολοκληρωτική νίκη», συμπεριλαμβανομένης της Ράφα.

Η Αίγυπτος έχει δηλώσει ότι δεν θα επιτρέψει καμία μαζική μετακίνηση Παλαιστινίων στο έδαφός της. Οι Παλαιστίνιοι φοβούνται ότι το Ισραήλ σκοπεύει να τους εκδιώξει από την πατρίδα τους και στη συνέχεια να απαγορεύσει την επιστροφή τους.

«Υπάρχει περιορισμένος χώρος και μεγάλος κίνδυνος να τεθεί η Ράφα υπό περαιτέρω στρατιωτική κλιμάκωση λόγω του αυξανόμενου αριθμού των Παλαιστινίων εκεί», δήλωσε το Σάββατο ο Αιγύπτιος υπουργός Εξωτερικών Σαμέχ Σούκρι, προειδοποιώντας ότι μια κλιμάκωση θα είχε «τρομερές συνέπειες».

Οι συνεχιζόμενες πολεμικές συγκρούσεις στην πόλη της Γάζας, πολύ καιρό αφότου το Ισραήλ δήλωσε ότι αναδιατάσσει ορισμένα στρατεύματα σε άλλες περιοχές, δείχνουν τους περιορισμούς οποιασδήποτε πρότασης για την εκκένωση των εκτοπισμένων από τη Ράφα σε άλλα μέρη του θύλακα.

Τα Ηνωμένα Έθνη δήλωσαν ότι οι Παλαιστίνιοι πολίτες στη Ράφα χρειάζονται προστασία και ότι δεν πρέπει να υπάρξει αναγκαστική μαζική εκτόπιση, η οποία απαγορεύεται από το διεθνές δίκαιο.

Το γραφείο του Νετανιάχου δήλωσε ότι το Ισραήλ δεν μπορεί να επιτύχει τον στόχο του να εξαλείψει τη Χαμάς όσο διατηρεί μονάδες στη Ράφα.

Η Παλαιστινιακή Προεδρία δήλωσε ότι τα σχέδια του Νετανιάχου αποσκοπούν στον εκτοπισμό του παλαιστινιακού λαού από τη γη του.

«Η υιοθέτηση αυτού του σχεδίου απειλεί την ασφάλεια και την ειρήνη στην περιοχή και τον κόσμο. Ξεπερνά όλες τις κόκκινες γραμμές», δήλωσε το γραφείο του Μαχμούντ Αμπάς, επικεφαλής της Παλαιστινιακής Αρχής που ασκεί μερική αυτοδιοίκηση στην κατεχόμενη από το Ισραήλ Δυτική Όχθη.

Με πληροφορίες από Guardian, Reuters. Φωτογραφία  αρχείου/©UNOCHA

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back