Λυκ πίσω
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Πώς τη γλίτωσε ένα μεγάλο έργο

Εικόνα του άρθρου Πώς τη γλίτωσε ένα μεγάλο έργο
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Βαρβάρα Αγγέλη
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 15/12/2017, 21:16
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Η εξασφάλιση χρηματοδότησης ύψους 36,2 εκατ. ευρώ για την ολοκληρωμένη παρέμβαση στη διαχείριση των λυμάτων από τη ΔΕΥΑΙ αποτελεί αναμφίβολα μια πολιτική επιτυχία της δημοτικής αρχής Ιωαννίνων. Μέχρι πριν από δέκα μήνες κάθε παρά σίγουρο ήταν ότι θα προχωρούσε αυτή η παρέμβαση, η οποία αφορά την επέκταση του αποχετευτικού δικτύου σε διάφορες περιοχές του Δήμου αλλά και την αναβάθμιση και επέκταση της μονάδας βιολογικού καθαρισμού Ιωαννίνων. Η πραγματική επιτυχία όμως κρίνεται από τη δρομολόγηση και την ολοκλήρωση της παρέμβασης, η οποία θα πρέπει να «τρέξει».

«Όταν πετυχαίνουμε μεγάλους στόχους περισσεύει δόξα για όλους. Νομίζω ότι ένα μερίδιο απ’ αυτή δικαιούμαστε σήμερα κι εμείς» δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου σήμερα ο δήμαρχος Ιωαννίνων Θωμάς Μπέγκας. Η δημοτική αρχή τους τελευταίους μήνες είχε δεχθεί κριτική από παρατάξεις της αντιπολίτευσης για το μεγάλο αυτό έργο της ΔΕΥΑΙ. Ο κ. Μπέγκας ξεκαθάρισε ότι εξαρχής, και σε κεντρικό επίπεδο, υπήρχε η πολιτική βούληση για την εξασφάλιση της χρηματοδότησης, και υπενθύμισε ότι ο ίδιος είχε θέσει το ζήτημα δύο φορές στον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα. Όσο και αν υπήρχε όμως η πολιτική βούληση, έπρεπε να βρεθεί και η τεχνοκρατική λύση, η οποία ήρθε μέσω της Ειδικής Γραμματείας Υδάτων. Την τεχνοκρατική διάσταση της όλης υπόθεσης εξήγησε ο αντιδήμαρχος Θανάσης Μανταλόβας.

Καταρχήν, για το έργο της ολοκληρωμένης παρέμβασης διαχείρισης λυμάτων για την προστασία της λίμνης Παμβώτιδας, υπήρξε απόφαση χρηματοδότησης ύψους 38 εκατ. ευρώ από το προηγούμενο ΕΣΠΑ. Από τα διάφορα υποέργα όμως έγινε μόνο ένα μικρό υποέργο αποχέτευσης στο ιστορικό κέντρο, ενώ προχώρησε σε μεγάλο βαθμό και η μελέτη των αποχετευτικών δικτύων, με συνολική απορρόφηση 2,1 εκατ. ευρώ.

Για τα δυο βασικά υποέργα, την αναβάθμιση-επέκταση του βιολογικού καθαρισμού και την κατασκευή των δικτύων αποχέτευσης, δεν υπήρχε, όπως ανέφερε ο κ. Μανταλόβας, «καμιά νομική δέσμευση, καμία σύμβαση και συνεπώς καμία υποχρέωση της νέας προγραμματικής περιόδου προς το προηγούμενο έργο». Το μεγάλο πρόβλημα για την απρόσκοπτη συνέχιση της χρηματοδότησης, ήταν τα νέα κριτήρια του νέου ΕΣΠΑ. Για έργα διαχείρισης λυμάτων, προβλέπεται χρηματοδότηση μόνο για οικισμούς γ' προτεραιότητας (άνω των 2.000 κατοίκων και μέχρι 15.000 κατοίκων). Βάσει αυτής της πραγματικότητας, αποχετευτικό δίκτυο με συγχρηματοδότηση μπορούσε να γίνει μόνο στα Καρδαμίτσια και στην Εξοχή, ενώ παράλληλα, λόγω του μεγέθους των δύο οικισμών, δεν δικαιολογούνταν αναβάθμιση-επέκταση του βιολογικού καθαρισμού.

Ο Δήμος Ιωαννιτών κλήθηκε επομένως να αποδείξει την αναγκαιότητα να προχωρήσει όλη η παρέμβαση της διαχείρισης των λυμάτων, όπως είχε σχεδιαστεί εδώ και χρόνια. «Ουσιαστικά ζητούσαν να τεκμηριωθεί η ανάγκη κατασκευής ενός νέου βιολογικού, για 100 χιλιάδες  μάλιστα κατοίκους, τη μεγαλύτερη επέκταση βιολογικού σε όλη την Ελλάδα, κάτι καθόλου εύκολο κι απλό» υπογράμμισε ο αντιδήμαρχος. Ωστόσο, η λύση βρέθηκε. Η Ειδική Γραμματεία Υδάτων δέχθηκε να χαρακτηρίσει όλους τους οικισμούς που περιλαμβάνονταν στον σχεδιασμό ως «οικιστική πύκνωση των δύο οικισμών γ' κατηγορίας». Κάτι που σήμαινε αυτόματα πράσινο φως στην κατασκευή νέων δικτύων αποχέτευσης ακόμα και στους οικισμούς που αρχικά δεν ήταν επιλέξιμοι (Σεισμόπληκτα, Κάτω Νεοχωρόπουλο, Τσιφλικόπουλο, Δροσιά-Πεντέλη, Άμμος Μαρμάρων), αλλά και στην επέκταση του βιολογικού καθαρισμού.

Εκτός του όλου έργου, έχουν μείνει το Σταυράκι και το Νεοχωρόπουλο, με τον κ. Μανταλόβα να διαβεβαιώνει όμως ότι θα κατατεθεί τροποποίηση της απόφασης χρηματοδότησης και για τους δύο αυτούς οικισμούς, μόλις γίνει η θεώρηση της μελέτης που αφορά το σύνολο των αποχετευτικών δικτύων από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Ηπείρου-Δυτικής Μακεδονίας. «Θα αγωνιστούμε και γι αυτή τη χρηματοδότηση, περίπου 6 με 7 εκατ. ευρώ, ώστε σε κάθε περίπτωση εντός του α' τριμήνου να προχωρήσουμε στη συνολική δημοπράτηση του έργου», είπε χαρακτηριστικά.

Ο κ. Μανταλόβας ευχαρίστησε στην τοποθέτησή του τις δύο προηγούμενες δημοτικές αρχές του Φίλιππα Φίλιου και του Νίκου Γκόντα για τη συμβολή τους στη διαδικασία του μεγάλου έργου της ΔΕΥΑΙ. Τον λόγο στη συνέντευξη Τύπου πήρε και η Πόπη Σηφακάκη, υπάλληλος της ΔΕΥΑΙ που είχε αναλάβει τον φάκελο του έργου, και η οποία εξέφρασε την ικανοποίησή της για την «ολοκλήρωση μιας προσπάθειας που αποτελεί μέρος του στρατηγικού σχεδιασμού της ΔΕΥΑΙ», ευχαριστώντας για τη στήριξη τη διοίκηση της επιχείρησης.

Η δημοτική αρχή, γενικότερα, εξέφρασε τις πολλές ευχαριστίες της στον αναπληρωτή υπουργό Οικονομίας και Ανάπτυξης Αλέξη Χαρίτση, τη γενική γραμματέα του υπουργείου Ευγενία Φωτονιάτα και στο προσωπικό της Ειδικής Γραμματείας Υδάτων.



ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Μαννι πισω dodoni back