Πώς (δεν) θα πάρετε επίδομα θέρμανσης

Εικόνα του άρθρου Πώς (δεν) θα πάρετε επίδομα θέρμανσης
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Τσαντίκος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 16/12/2019, 10:04

Καταρχάς, το επίδομα θέρμανσης είναι η απόδειξη ότι ένα ολόκληρο πολιτικό σύστημα έχει αποτύχει να ελέγξει τις «ανορθογραφίες» και παρανομίες της αγοράς, αλλά και να εξασφαλίσει ότι οι πολίτες του θα έχουν ζέστη το χειμώνα, με τρόπο που είναι περιβαλλοντικά συμβατότερος από την αιθαλομίχλη.

Δεύτερον, οι «κρισιακές κυβερνήσεις» που το θεσμοθέτησαν, προσπαθούν κάθε χρόνο να περιορίσουν τα ποσά της καταβολής. Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ χρεώνεται έναν περιορισμό των κριτηρίων, η σημερινή κυβέρνηση της ΝΔ χρεώνεται έναν ακόμα περιορισμό, αυτή τη φορά στα χρονικά περιθώρια.

Ο υφυπουργός Οικονομικών Θεόδωρος Σκυλακάκης, κατά τη συζήτηση στη Βουλή για τον προϋπολογισμό του 2020, υπέπεσε σε αντιφάσεις: Από τη μια, είπε ότι «μεγαλύτερη από κάθε άλλη χρονιά είναι η συμμετοχή των πολιτών στο πρόγραμμα για το επίδομα θέρμανσης» και στην ίδια πρόταση σχεδόν, παραδέχθηκε ότι «το επίδομα θέρμανσης δεν είναι στον προϋπολογισμό του 2020, διότι δόθηκε το 2019». Δεν δόθηκε όλο όμως, όπως δεν είχε δοθεί ολόκληρο και τα προηγούμενα χρόνια.

Για να πάρουν όμως οι πολίτες το επίδομα θέρμανσης φέτος, πρέπει να κάνουν αιτήσεις μέχρι τις 20 Δεκεμβρίου, με την πλατφόρμα να είναι σε λειτουργία από τις 20 Νοεμβρίου και όχι από τις 15 Οκτωβρίου που διατίθεται το καύσιμο στην αγορά.

Έτσι λοιπόν, οι καταναλωτές έχουν ένα «παράθυρο» ενός μήνα για τις αιτήσεις και για να πάρουν το ποσό που τους αναλογεί, έχουν μικρότερο διάστημα στη διάθεσή τους, καθώς θα πρέπει να αγοράσουν πετρέλαιο μέχρι τέλος της χρονιάς.

Για να πάρουν όλο το ανώτερο ποσό που προβλέπεται, ήτοι 350 ευρώ, αν βέβαια καλύπτουν τα κριτήρια, θα πρέπει να αγοράσουν μέχρι τέλος του χρόνου καύσιμο αξίας 700 ευρώ.

Εάν δεν βάλουν όλη την ποσότητα, τότε κάθε δικαιούχος θα λάβει το μισό της αξίας των αγορών πετρελαίου που έκανε στο διάστημα 15 Οκτωβρίου-31 Δεκεμβρίου.

Το… ωραίο είναι ότι σύμφωνα με την απόφαση, το Υπουργείο Οικονομικών ενδέχεται να ζητήσει από τα νοικοκυριά να επιστρέψουν το επίδομα πετρελαίου θέρμανσης που έλαβαν. Αυτό θα συμβεί αν δεν διασταυρωθούν αγορές με την ελάχιστη απαιτούμενη αξία. Μετά τις 15 Ιανουαρίου 2020 η Α.Α.Δ.Ε. θα προχωρήσει σε διασταύρωση των αγορών πετρελαίου θέρμανσης για κάθε δικαιούχο και σε περίπτωση που δεν βρεθούν υποβληθείσες αγορές πετρελαίου θέρμανσης (που να πραγματοποιήθηκαν στο χρονικό διάστημα μεταξύ 15/10/2019 – 31/12/2019) υπολογισθείσας αξίας ίσης ή μεγαλύτερης από το διπλάσιο του ποσού επιδόματος που λήφθηκε, τότε θα ζητηθεί η επιστροφή μέρους ή όλου του επιδόματος.

Πέρυσι, ένα σπίτι 80 τ.μ. στα Γιάννενα, με συνολική αναλογούσα αγορά 650 λίτρων, έπαιρνε περίπου το 1/3 της επιδότησης, ήτοι 100 ευρώ περίπου, αλλά σε όλο το χρονικό εύρος της διάθεσης του καυσίμου.

Φέτος, αυτή η ποσότητα, με τα μέχρι τώρα δεδομένα και όσα είπε ο κ. Σκυλακάκης, θα πρέπει να αγοραστεί μέχρι τέλος του 2019.

Έτσι, η κυβέρνηση θεωρητικά αυξάνει τα ποσά, στην πράξη όμως μειώνει τους δικαιούχους, καθώς αρκετός κόσμος αγοράζει πετρέλαιο στις τελευταίες μέρες της διάθεσης, προκειμένου να προλάβει ενδεχόμενη αύξηση της τιμής, κατά την επόμενη περίοδο.

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back