Oikonomou pisoi Solarhub πίσω
ΜΙΚΡΑ & ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑ

Πώς ανοίγει ο δρόμος για τους ιδιώτες στα απορρίμματα

Εικόνα του άρθρου Πώς ανοίγει ο δρόμος για τους ιδιώτες στα απορρίμματα
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Τσαντίκος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 12/10/2019, 12:23
ΜΙΚΡΑ & ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑ

Εφόσον ο «νόμος Θεοδωρικάκου» που συνεχίζει να ταλαιπωρεί τα δημοτικά συμβούλια με τις ασάφειες, οι οποίες κατά περίπτωση επέτειναν όσες είχε ο προηγούμενος «νόμος Σκουρλέτη», δεν αρκεί για την εκχώρηση δραστηριοτήτων στον ιδιωτικό τομέα, έρχεται τώρα ο «αναπτυξιακός νόμος».

Το πολυνομοσχέδιο της κυβέρνησης, που μοιάζει με αυτοεκπληρούμενη προφητεία κατάργησης κάθε κανονιστικής διάταξης της αγοράς, του εργασιακού χώρου κ.ο.κ., αλλάζει ως «δυσεφάρμοστο» στο άρθρο 61 του νόμου 3979/2011 και ανοίγει το δρόμο για την εκχώρηση όλων σχεδόν των δημοτικών δραστηριοτήτων (απορρίμματα, πράσινο, ηλεκτροφωτισμός) με ποιο εύκολο τρόπο.

Το άρθρο 61 ανέφερε:

Για την παροχή συγκεκριμένων υπηρεσιών συλλογής και μεταφοράς στερεών αποβλήτων και ανακυκλώσιμων υλικών, καθαριότητας κοινόχρηστων χώρων και δημοτικών κτιρίων, ακολουθείται η διαδικασία για τη σύναψη δημόσιων συμβάσεων παροχής υπηρεσιών, που προβλέπεται στις διατάξεις του π.δ. 60/2007 (Α' 64), σε συνδυασμό με τις διατάξεις των άρθρων 209 και 273 του Κ.Δ.Κ. (ν. 3463/2006).
Με αιτιολογημένη απόφαση του δημοτικού συμβουλίου, η οποία λαμβάνεται με την απόλυτη πλειοψηφία του συνόλου των μελών, τεκμηριώνεται η αδυναμία εκτέλεσης συγκεκριμένων υπηρεσιών με ίδια μέσα του δήμου και καθορίζονται, ιδίως, το αντικείμενο των παρεχόμενων υπηρεσιών, η διάρκεια και η περιοχή, εντός της οποίας αυτές παρέχονται.

Το άρθρο 179 που το αντικαθιστά, αναφέρει:

Ορίζεται του λοιπού ότι εφόσον κατά την κρίση του δημοτικού συμβουλίου ανακύπτει αδυναμία εκτέλεσης συγκεκριμένων υπηρεσιών συλλογικής και μεταφοράς στερεών αποβλήτων και ανακυκλώσιμων υλικών, καθαριότητας κοινόχρηστων χώρων και δημοτικών κτιρίων, συντήρησης πρασίνου και ηλεκτροφωτισμού, μπορεί με απόφαση του συμβουλίου να ανατίθενται με δημόσια σύμβαση η εκτέλεση των υπηρεσιών αυτών.

Με την εν λόγω τροποποίηση, το δημοτικό συμβούλιο, ως κυρίαρχο αποφασιστικό όργανο του δήμου και αρμόδιο για τη διοίκηση των τοπικών υποθέσεων, κατά το άρθρο 102 του συντάγματος, μπορεί να αποφασίσει την ανάθεση σε τρίτο των προαναφερόμενων υπηρεσιών, σύμφωνα με τις διατάξεις του ν. 4412/2016, εκτιμώντας ελεύθερα όλες τις περιστάσεις και τα πραγματικά περιστατικά, σε συνάρτηση με την εξυπηρέτηση του δημοτικού, αλλά και του δημοσίου συμφέροντος».

Η διάταξη ναι μεν αναφέρει την ανάγκη απλοποίησης των διαδικασιών που συχνά «κολλάνε» στο Ελεγκτικό συνέδριο, αποσυνδέει όμως τη στελέχωση των υπηρεσιών από την εκχώρηση ή όχι των λειτουργιών: «Άλλωστε, η ύπαρξη ή μη προσωπικού για την ανάθεση των εν λόγω συμβάσεων σε τρίτους είναι ένας μόνον παράγων, ο οποίος, σε κάθε περίπτωση, εξετάζεται σε συνδυασμό με τα ίδια μέσα, την ορεινότητα και τη νησιωτικότητα (sic) των τοπικών κοινοτήτων, το εάν πρόκειται για απομακρυσμένους από την έδρα του δήμου οικισμούς, καθώς και οποιονδήποτε άλλο, κατά την κρίση του συμβουλίου, παράγοντα επιβάλλει, κατά στάθμιση της εκάστοτε ανακύπτουσας περίστασης, την ανάθεση της σύμβασης σε τρίτους».

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back