ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Πώς θα είναι τα Γιάννενα επτά χρόνια μετά;

Εικόνα του άρθρου Πώς θα είναι τα Γιάννενα επτά χρόνια μετά;
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Βαρβάρα Αγγέλη
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 27/04/2023, 12:56
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Η συμμετοχικότητα στη διαμόρφωση στρατηγικών για το βιώσιμο μέλλον μιας πόλης μπορεί να αποτελεί πια μια αναγκαιότητα, δεν είναι όμως εύκολο να επιτευχθεί. Μεταξύ διοικούντων και πολιτών υπάρχει ακόμα ένα χάσμα, ίσως και μια απουσία αμοιβαίας εμπιστοσύνης. Προφανώς, η ευθύνη βαραίνει περισσότερο τους διοικούντες, καθώς αυτοί είναι που πρέπει να κινητοποιούν τους πολίτες και να εντοπίζουν τρόπους και λύσεις για τη συμμετοχή φορέων και πολιτών στη διαμόρφωση μιας στρατηγικής.

H στρατηγική Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης (ΒΑΑ) αποτελεί για τις πόλεις ένα απαραίτητο εργαλείο σχεδιασμού αλλά και διεκδίκησης ευρωπαϊκών πόρων. Κατά την προηγούμενη προγραμματική περίοδο 2014-2020, ο Δήμος Ιωαννιτών ήταν ο μοναδικός Δήμος στην Ήπειρο που εκπόνησε στρατηγική ΒΑΑ. Στη νέα προγραμματική περίοδο, ανάλογη στρατηγική εκπονούν και οι τέσσερις μεγάλοι Δήμοι της Ηπείρου.

Ο Δήμος Ιωαννιτών, στο πλαίσιο της συμμετοχικότητας, έθεσε σε δημόσια διαβούλευση ένα προσχέδιο της στρατηγικής, το οποίο εκπόνησε η «Ήπειρος Α.Ε.», τον Φεβρουάριο. Μέσω μιας πλατφόρμας, ο/η κάθε ενδιαφερόμενος/η μπορούσε να καταθέσει τις προτάσεις του και τα σχόλια του. Η συμμετοχή ήταν μικρή. Όπως και στην πρώτη συνάντηση διά ζώσης διαβούλευσης που έγινε. Χτες, στην αίθουσα του Δημαρχείου Ιωαννίνων, έγινε η δεύτερη διαβούλευση. Κάποιοι φορείς και πολίτες έδωσαν το παρών, με ορισμένους από αυτούς να καταθέτουν προβληματισμούς και προτάσεις. Το ίδιο έκαναν και οι παρατάξεις.

Ο στόχος της νέας Στρατηγικής είναι να καταστούν «τα Ιωάννινα ένας κόμβος πρωτοπορίας για όλες τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές πόλεις» σε συνδυασμό με την επιδίωξη να γίνει η πόλη «κλιματικά ουδέτερη και έξυπνη» μέχρι το 2030. Προς αυτήν την κατεύθυνση, ο Δήμος προτείνει μια σειρά από έργα –άλλα από αυτά βρίσκονται σε εξέλιξη, κι άλλα είναι νέα έργα, όπως η εξοικονόμηση ενέργειας σε σχολικές μονάδες, η δημιουργία ποδηλατόδρομου Μάτσικα-Πέραμα, η δημιουργία πολιτιστικής ποδηλατικής διαδρομής στη Νήσο Ιωαννίνων, η ανάδειξη της βορειοανατολικής ακρόπολης του Κάστρου κ.ά.

Διαβάστε εδώ: Ένα προσχέδιο για τα Γιάννενα του 2030

Ο δήμαρχος Ιωαννίνων Δημήτρης Παπαγεωργίου δεσμεύτηκε ότι θα ενσωματωθούν στο σχέδιο της ΒΑΑ και προτάσεις που κατατέθηκαν κατά τη διαβούλευση, αφού πρώτα αξιολογηθούν.

Ποια ήταν τα βασικά σημεία της κριτικής που δέχτηκε στο σχέδιο ΒΑΑ από τις παρατάξεις; Δύο ήταν τα σημεία: ότι δίνεται βαρύτητα σε παρεμβάσεις εντός της πόλης και ότι η πλειοψηφία των προτεινόμενων έργων αφορούν την τουριστική ανάπτυξη και όχι την καθημερινότητα των πολιτών.

Ο επικεφαλής της παράταξης «Ενότητα Πολιτών-Νέα Γιάννενα» Θωμάς Μπέγκας έθεσε και άλλη μια διάσταση: «Στην πρόταση της δημοτικής αρχής δεν διαφαίνεται πουθενά η φιλοσοφία της λειτουργικής διασύνδεσης των έργων ώστε να επιτευχθεί η μέγιστη υπεραξία για τον Δήμο, αλλά αντίθετα υπάρχουν έργα ατάκτως ειρημένα σε έναν κουβά».

Δύο επιστημονικοί συνεργάτες της παράταξης, ο Γιώργος Αντωνίου και η Έλενα Σιόντη, κατέθεσαν τις παρατηρήσεις τους τόσο επί της μεθοδολογίας της στρατηγικής όσο και επί των προτεινόμενων έργων, τη μη ιεράρχησή τους, το επίπεδο «ωριμότητας» και τη μη λειτουργική διασύνδεσή τους.

Η επικεφαλής της παράταξης «Ιωάννινα_2023» Τατιάνα Καλογιάννη κατέθεσε κι αυτή τους προβληματισμούς της περί μη αποτίμησης της προηγούμενης ΒΑΑ και περί της ενσωμάτωσης έργων στη νέα ΒΑΑ που δεν έχουν καν μελέτες. Η κα Καλογιάννη πρότεινε δε την εκπόνηση κάποιων μελετών «προκειμένου να περιορίσουμε στο ελάχιστο τον όποιον αυτοσχεδιασμό», όπως κυκλοφοριακή μελέτη και μελέτη μεταφορών στο λεκανοπέδιο, μελέτη αξιοποίησης του δημοτικού κτιριακού αποθέματος, master plan για την ανάδειξη του ιστορικού κέντρου των Ιωαννίνων κ.ά. Επίσης κατέθεσε την πρόταση για μια Ολοκληρωμένη Χωρική Επένδυση για τη λίμνη Παμβώτιδα.

Ο Λάζαρος Νάτσης, επικεφαλής της παράταξης «Γιάννενα. Πολίτες για την Ανατροπή», έδωσε έμφαση στην εγκατάλειψη της υπαίθρου και του πρωτογενούς τομέα (με εξαίρεση την πτηνοτροφία) –κάτι που επισήμανε νωρίτερα και ο εκπρόσωπος του Γεωτεχνικού Επιμελητηρίου. Στάθηκε ιδιαίτερα στην απουσία σημαντικού περιβαλλοντικού αποτυπώματος για την πόλη και άσκησε κριτική για την ύπαρξη στον σχεδιασμό λίγων έργων «που αγγίζουν την καθημερινότητα των δημοτών».

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back