Στα τέλη του χρόνου αναμένεται να βγουν στον αέρα οι πρώτες προσκλήσεις για υποβολή έργων στο πλαίσιο της στρατηγικής Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης (ΒΑΑ) του Δήμου Ιωαννιτών η οποία εγκρίθηκε τον Ιούλιο από την Ειδική Υπηρεσία Διαχείρισης του επιχειρησιακού προγράμματος «Ήπειρος 2014-2020» και τον περιφερειάρχη Ηπείρου Αλέκο Καχριμάνη.
Μία από τις κρίσιμες εκκρεμότητες για να προχωρήσει το σχέδιο ΒΑΑ, ήταν η σύσταση του Ενδιάμεσου Φορέα Διαχείρισης στον Δήμο Ιωαννιτών, όπως προβλέπεται από τις σχετικές εγκυκλίους. Σύμφωνα με τα όσα ειπώθηκαν στη σημερινή συνεδρίαση της επιτροπής παρακολούθησης του προγράμματος «Ήπειρος 2014-2020», η σχετική απόφαση, μετά και το πράσινο φως από την Περιφέρεια Ηπείρου, έχει πάρει τον δρόμο της δημοσίευσής της στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.
Ο προϋπολογισμός του σχεδίου ΒΑΑ του Δήμου Ιωαννιτών, το οποίο περιλαμβάνει μια σειρά από έργα και δράσεις στην πόλη, φτάνει τα 80 εκατ. ευρώ. Μέσω του επιχειρησιακού προγράμματος της Ηπείρου, είχαν δεσμευτεί αρχικά 30,7 εκατ. ευρώ. Το ποσό αυτό όμως υπερδιπλασιάστηκε και φτάνει πια στα 57 εκατ. ευρώ, μετά την απόφαση του υπουργείου Οικονομικών για υπερδέσμευση των πόρων. Μια απόφαση που ήρθε μετά αίτημα του Δήμου Ιωαννιτών αλλά και της Περιφέρειας Ηπείρου προκειμένου να γίνει εφικτή η χρηματοδότηση δύο οδικών έργων για τα οποία όλο το προηγούμενο διάστημα χύθηκε πολύ μελάνι: για την ανακατασκευή της οδού Νιάρχου και για την κατασκευή του οδικού άξονα από τον κόμβο Βογιάνου μέχρι το Πανηπειρωτικό Στάδιο. Το εναπομείνον ποσό μέχρι τα 80 εκατ. ευρώ, σύμφωνα με τον σχεδιασμό του Δήμου Ιωαννιτών, θα βρεθεί μέσω επιχειρησιακών προγραμμάτων υπουργείων ή μέσω δανεισμού από το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων.
Κατά τη σημερινή συνεδρίαση της επιτροπής παρακολούθησης, ο περιφερειάρχης κ. Καχριμάνης δεν απέφυγε να σχολιάσει, αν και διακριτικά, την επιστολή των δημάρχων Ηγουμενίτσας, Πρέβεζας και Άρτας που ζητούν την ένταξη των Δήμων τους σε στρατηγική Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης και άρα τη χρηματοδότησή τους. Ο κ. Καχριμάνης υπενθύμισε καταρχάς ότι στη διαβούλευση που είχε γίνει για τη στρατηγική ΒΑΑ, είχαν συμφωνήσει όλοι, ενώ έκανε γνωστό ότι στο επιχειρησιακό πρόγραμμα της Ηπείρου έχει προβλεφθεί ένα ταμείο για μικρές αστικές αναπλάσεις. Στην τοποθέτησή του (και με αφορμή την επιστολή των τριών δημάρχων) υπεραμύνθηκε μιας πολιτικής ισόρροπης ανάπτυξης εκ μέρους της περιφερειακής αρχής. Προς επίρρωση των ισχυρισμών του, μίλησε για ισοσκελισμό έργων και χρηματοδοτήσεων και έφερε ως παράδειγμα τα μεγάλα έργα κατασκευής αποχετευτικού δικτύου και βιολογικών καθαρισμών στα παράλια. «Στον Δήμο Ιωαννιτών που θα υλοποιήσει το σχέδιο ΒΑΑ δεν δόθηκε η δυνατότητα ένταξης έργων για αποχέτευση-βιολογικό καθαρισμό στο τοπικό πρόγραμμα, ώστε να μπορέσουμε να κάνουμε όλα τα έργα που αφορούν τον Αμβρακικό κόλπο και τα παράλια Πρέβεζας και Ηγουμενίτσας» τόνισε υπενθυμίζοντας τα οφέλη που θα υπάρξουν στον τουρισμό.