ΗΠΕΙΡΟΣ

Δήμος Ηγουμενίτσας: 10 έργα στο σχέδιο βιώσιμης αστικής ανάπτυξης

Εικόνα του άρθρου Δήμος  Ηγουμενίτσας: 10 έργα στο σχέδιο βιώσιμης αστικής ανάπτυξης
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Βαρβάρα Αγγέλη
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 02/01/2024, 22:37
ΗΠΕΙΡΟΣ

Σε αυτή την προγραμματική περίοδο 2021-2027, στρατηγική Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης (ΒΑΑ), έχουν και οι τέσσερις μεγάλοι Δήμοι της Περιφέρειας Ηπείρου.

Και για τους τέσσερις Δήμους αναλογούν μέσω του νέου επιχειρησιακού προγράμματος «Ήπειρος», 100 εκατ. ευρώ, με τα 40 εκατ. ευρώ να προορίζονται για τον Δήμο Ιωαννιτών. Στον καθένα από τους υπόλοιπους τρεις Δήμους αναλογούν 20 εκατ. ευρώ.

Η Ειδική Υπηρεσία Διαχείρισης του προγράμματος «Ήπειρος», ενέκρινε πριν από λίγες ημέρες και τη στρατηγική ΒΑΑ του Δήμου Ηγουμενίτσας, ο οποίος κατέθεσε έναν πίνακα με 10 δράσεις-έργα, συνολικού προϋπολογισμού 27,3 εκατ. ευρώ. Ο εγκεκριμένος προϋπολογισμός είναι όμως 20 εκατ. ευρώ.

Η Ειδική Υπηρεσία Διαχείρισης ενέκρινε το σχέδιο, με τον εγκεκριμένο όμως προϋπολογισμό να φτάνει στα 20 εκατ. ευρώ. Ο Δήμος θα πρέπει να επιλέξει δηλαδή ποια από τα 10 έργα, θα προωθήσει προς χρηματοδότηση από το επιχειρησιακό πρόγραμμα «Ήπειρος 2021-2027». Κι όλα αυτά με την προϋπόθεση ότι τα έργα είναι «ώριμα».

Όπως και σε κάθε ΒΑΑ, ο κάθε Δήμος θα μπορεί να διεκδικήσει τους πόρους που του αναλογούν αν έχει «ώριμα» έργα. Επιπλέον, μπορεί να γίνει τροποποίηση/επικαιροποίηση της εγκεκριμένης Στρατηγικής ΒΑΑ.

Τα έργα του σχεδίου ΒΑΑ του Δήμου Ηγουμενίτσας, σύμφωνα με τη σχετική απόφαση έγκρισης που αναρτήθηκε στη «Διαύγεια», είναι:

1.Ενεργειακή αναβάθμιση δημοτικού φωτισμού στους τουριστικούς οικισμούς (Πλαταριά, Σύβοτα, Πέρδικα), 2 εκατ. ευρώ

2. Έργα διευθέτησης ρέματος 5ης Πολεοδομικής Ενότητας, 3 εκατ. ευρώ

3. Δημιουργία παράκτιας διαδρομής για πεζούς & ποδηλάτες μεταξύ Συβότων – Πέρδικας, 4,5 εκατ. ευρώ

4. Ανάπλαση κοινοχρήστων χώρων και χώρων πρασίνου στον οικισμό Πλαταριάς, 1,5 εκατ. ευρώ

5. Δημιουργία αίθουσας 3D προβολών, στο ΕΙΝ, με θέματα: α) τη σπηλιά του Κύκλωπα, β) το έπος της Οδύσσειας, γ) τους άθλους του Ηρακλή, δ) τη ναυμαχία των Συβότων, ε) άλλα ιστορικά γεγονότα ή αρχαιολογικούς χώρους. Ψηφιακό κέντρο οπτικοακουστικής κληρονομιάς, 450.000 ευρώ

6. Αποκατάσταση-ανάδειξη «Σπηλιάς Κύκλωπα», δημιουργία χώρου συνάντησης/θέασης, δημιουργία story telling (παραμυθιού), έντυπη και ψηφιακή προβολή, 250.000 ευρώ

7. Δημιουργία ΣΥΔ-ΑΜΕΑ στο Δήμο Ηγουμενίτσας, 270.000 ευρώ

8. Ολοκλήρωση παρεμβάσεων περιβαλλοντικής αναβάθμισης κοινοχρήστων χώρων - Ανάπτυξη δικτύων βιώσιμης αστικής κινητικότητας Ηγουμενίτσας, 4 εκατ. ευρώ

9. Παρεμβάσεις περιβαλλοντικής αναβάθμισης κοινοχρήστων χώρων – Ανάπτυξη δικτύων βιώσιμης αστικής κινητικότητας Ηγουμενίτσας, 8,8 εκατ. ευρώ

10.Ανάπλαση περιοχής Δρεπάνου, 2,5 εκατ. ευρώ.

Στην απόφαση έγκρισης του σχεδίου, που έχει αναρτηθεί στη «Διαύγεια», αναφέρεται ότι η πράξη «Παρεμβάσεις περιβαλλοντικής αναβάθμισης κοινοχρήστων χώρων – Ανάπτυξη δικτύων βιώσιμης αστικής κινητικότητας Ηγουμενίτσας» απαιτείται να υποβληθεί κατά προτεραιότητα προς χρηματοδότηση στο Πρόγραμμα Ήπειρος, διότι αφορά μεταφερόμενη πράξη από το επιχειρησιακό πρόγραμμα «Ήπειρος 2014-2020».

Το εντυπωσιακό στοιχείο με το σχέδιο ΒΑΑ του Δήμου Ηγουμενίτσας είναι ότι οι περιλαμβανόμενες πράξεις αφορούν δράσεις για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής σε ποσοστό 88%. Ένα πολύ υψηλό ποσοστό, που δεν συναντάται στις Στρατηγικές ΒΑΑ των άλλων τριών Δήμων.

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back