ΗΠΕΙΡΟΣ

«Ναι» στην οριστική μελέτη του Ξενία Άρτας

Εικόνα του άρθρου «Ναι» στην οριστική μελέτη του Ξενία Άρτας
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Βαρβάρα Αγγέλη
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 19/01/2022, 16:44
ΗΠΕΙΡΟΣ

Το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο (ΚΑΣ) του υπουργείου Πολιτισμού έδωσε χτες το πράσινο φως στην οριστική μελέτη για την αξιοποίηση του Ξενία Άρτας,

Η έγκριση της μελέτης, όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του Δήμου Αρταίων, «σηματοδοτεί την αντίστροφη μέτρηση για τη μελέτη εφαρμογής, τη δημοπράτηση και την επαναλειτουργία του Ξενία, ενός χώρου σύμβολο για όλους τους Αρτινούς».

Σε επόμενη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου θα γίνει ενημέρωση για τη μελέτη στους δημοτικούς συμβούλους.

«Όταν ξεκινήσαμε την προσπάθεια για την αξιοποίηση του ΞΕΝΙΑ, νιώθαμε πως είμαστε σ’ έναν λαβύρινθο. Δεν ξέραμε από πού να το πιάσουμε και πού να το αφήσουμε, αφού ήταν όλο ένα μεγάλο κουβάρι: Αρχαιολογία, έλλειψη πόρων, γραφειοκρατία, τρόπος αξιοποίησης, οι επιθυμίες των Αρτινών, η αδράνεια των 30 ετών. Σήμερα το Ξενία, έχει χρηματοδότηση, έχει έγκριση από το ΚΑΣ και το υπουργείο Πολιτισμού, έχει σχέδιο, έχει μελέτες, έχει την προοπτική το κουφάρι του να αποκτήσει ξανά ζωή και να αποδοθεί σε όλους τους Αρτινούς. Κάστρο και Ξενία, ανοιχτό για όλους, λοιπόν» αναφέρει σε δήλωσή του ο δήμαρχος Αρταίων Χρήστος Τσιρογιάννης.

Οι νέες χρήσεις του Ξενία θα περιλαμβάνουν καφέ-εστιατόριο στο ισόγειο (όπως λειτουργούσε και στο παρελθόν), Δημοτική Βιβλιοθήκη, Δημοτικό Ωδείο, αίθουσα πολλαπλών χρήσεων για διάφορες εκδηλώσεις και καλλιτεχνικά εργαστήρια. Θα γίνουν επίσης και παρεμβάσεις στον περιβάλλοντα χώρο.

Το έργο της αξιοποίησης του Ξενία έχει ενταχθεί στο επιχειρησιακό πρόγραμμα «Ανταγωνιστικότητα, Επιχειρηματικότητα, Καινοτομία» του ΕΣΠΑ, με προϋπολογισμό 3 εκατ. ευρώ.

Το Ξενία στην Άρτα χτίστηκε το 1958 από τον γνωστό αρχιτέκτονα Διονύση Ζήβα, μέσα στο βυζαντινό κάστρο, Από το 1960 έως το 1993 λειτουργούσε ως ξενοδοχείο. Από το κλείσιμό του μέχρι σήμερα, είναι εγκαταλελειμμένο.

Το 2016, το υπουργείο Πολιτισμού είχε πει «όχι» στον σχεδιασμό του Δήμου Αρταίων για επαναλειτουργία του Ξενία ως ιδιωτικής ξενοδοχειακής μονάδας, με το σκεπτικό ότι κάτι τέτοιο δεν συνάδει με τον δημόσιο χαρακτήρα του Κάστρου της Άρτας. Μετά την εξέλιξη αυτή, ο Δήμος αναγκάστηκε να επαναπροσδιορίσει τα περί αξιοποίησης του χώρου, με το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο να δίνει το πρώτο πράσινο φως τον Μάρτιο του 2018 για τη μετατροπή του Ξενία σε πολυχώρο πολιτισμού και αναψυχής.

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back