Oikonomou pisoi
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πωλούν ευρώ και ιταλικά ομόλογα

Εικόνα του άρθρου Πωλούν ευρώ και ιταλικά ομόλογα
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Πατέλης
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 19/10/2018, 17:28
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Σε πωλήσεις του ευρώ και ιταλικών ομολόγων προχώρησαν σήμερα επενδυτές, στον απόηχο του χαρακτηρισμού του προσχεδίου του ιταλικού προϋπολογισμού από την Ευρωπαϊκή Ένωση, ως «πρωτοφανή» παραβίαση των δημοσιονομικών κανόνων της ΕΕ.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, από το βράδυ της Πέμπτης διαμήνυσε με επιστολή της στη Ρώμη ότι οι σχεδιαζόμενες κρατικές δαπάνες είναι πολύ υψηλές, ότι το διαρθρωτικό της έλλειμμα θα αυξανόταν αντί να μειωθεί και ότι το δημόσιο χρέος της δεν θα μειωνόταν, σύμφωνα με τους κανόνες της ΕΕ. Ο Ιταλός πρωθυπουργός, Τζουζέπε Κόντε, υπεραμύνθηκε του προϋπολογισμού.

Η απόδοση του 10ετούς ιταλικού ομολόγου αυξήθηκε στο 3,74% στις αρχές της σημερινής συνεδρίασης, που είναι το υψηλότερο επίπεδο από τον Φεβρουάριο του 2014. 

Το spread των ιταλικών ομολόγων σε σχέση με τα γερμανικά αυξήθηκε στις 332 μονάδες βάσης (3,32 ποσοστιαίες μονάδες), νέο υψηλό επίπεδο 5,5 ετών. Τα πορτογαλικά και ισπανικά ομόλογα, που είχαν δείξει αντοχή έως τώρα στις ανησυχίες για τον ιταλικό προϋπολογισμό, πωλούνταν επίσης, με αρκετούς αναλυτές να σημειώνουν ότι πρόκειται για την πρώτη ένδειξη μετάδοσης της κρίσης από την Ιταλία. Οι ιταλικές μετοχές σημείωναν απώλειες σχεδόν 1,2%, ενώ οι τραπεζικές μετοχές ειδικότερα υποχωρούσαν σχεδόν 3%.

Τα νέα επιβάρυναν και το ευρώ, το οποίο υποχώρησε σε χαμηλό επίπεδο δύο μηνών. Αναλυτές της MUFG ανέφεραν ότι αν οι αποδόσεις των ιταλικών κρατικών ομολόγων κινηθούν σημαντικά υψηλότερα, «οι συσχετίσεις (ομολόγων άλλων χωρών) μπορεί επίσης να ενισχυθούν και αυτό θα ασκήσει περαιτέρω καθοδική πίεση στο ευρώ». 

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back