ΜΙΚΡΑ & ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑ

Πωγώνι: «Όχι» σε μονάδα βιοαερίου δίπλα στον Καλαμά

Εικόνα του άρθρου Πωγώνι: «Όχι» σε μονάδα βιοαερίου δίπλα στον Καλαμά
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Βαρβάρα Αγγέλη
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 18/07/2019, 22:54
ΜΙΚΡΑ & ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑ

Οι μονάδες βιοαερίου συνεχίζουν να αποτελούν κόκκινο πανί για τις τοπικές κοινωνίες. Το δημοτικό συμβούλιο Πωγωνίου εξέφρασε στην τελευταία του συνεδρίαση την αντίθεσή του στη λειτουργία μονάδας βιοαερίου στο Μαζαράκι, κοντά στον Καλαμά. Την περίοδο αυτή βρίσκεται σε διαδικασία διαβούλευσης η μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων για παραγωγή και εκμετάλλευση βιοαερίου από μονάδα ισχύος 0,499 Μw με φορέα υλοποίησης την «Ενεργειακή Ηπείρου Ε.Π.Ε.».

Στη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου, το παρών έδωσαν και εκπρόσωποι της εταιρίας οι οποίοι επιχείρησαν να καθησυχάσουν τους κατοίκους και τους δημοτικούς συμβούλους. Η τοπική κοινωνία εκφράζει έντονες ανησυχίες για κίνδυνο μόλυνσης του ποταμού Καλαμά. Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση του Δήμου Πωγωνίου, τη θέση του Δήμου ανέλυσε ο αρμόδιος υπάλληλος Ελευθέριος Λάμπρου ο οποίος έθεσε το ζήτημα της δραστηριοποίησης των περισσότερων κτηνοτροφικών επιχειρήσεων στο βόρειο τμήμα του Δήμου «με αποτέλεσμα η μεταφορά των πρώτων υλών να επιβαρύνει αφενός τους οικισμούς με οσμές  και αφετέρου να υπάρξει αύξηση του μεταφορικού κόστους για τη συγκεκριμένη επιχείρηση».

Ο δήμαρχος Πωγωνίου Κώστας Καψάλης, στην εισήγησή του, ανέφερε ότι τον πρώτο λόγο σε τέτοια ζητήματα πρέπει να έχει η τοπική κοινωνία. Πρόσθεσε δε ότι η επίμαχη περιοχή όπου προβλέπεται η επένδυση, σχεδιάζεται να μετατραπεί σε ζώνη υψηλής παραγωγικότητας λόγω και της γειτνίασής της με γεωργικές εκτάσεις. Όσο για τον Καλαμά, είπε ότι «εμείς δεν τον ονειρευόμαστε έτσι τον Καλαμά ο οποίος πρέπει να είναι πόλος ανάπτυξης».

Δεν απέκλεισε πάντως την εγκατάσταση μιας τέτοιας μονάδας βιοαερίου στον Δήμο Πωγωνίου, αλλά σε άλλη τοποθεσία κι όχι δίπλα στον Καλαμά. Σύμφωνα πάντα με την ανακοίνωση του Δήμου, ο δημοτικός σύμβουλος Παναγιώτης Καραγιάννης από τη «Λαϊκή Συσπείρωση» ξεκαθάρισε πάντως ότι είναι κατά της μονάδας σε οποιαδήποτε θέση κι αν προταθεί από την εταιρία.

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back