ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Πτυχίο «Πανεπιστημίου Ιωαννίνων» το καλοκαίρι και για το ΤΕΙ;

Εικόνα του άρθρου Πτυχίο «Πανεπιστημίου Ιωαννίνων» το καλοκαίρι και για το ΤΕΙ;
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Τσαντίκος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 03/11/2017, 10:34
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Με τα τμήματα της Ηγουμενίτσας να μένουν ουσιαστικά έξω από τη συγχώνευση (ή ομογενοποίηση) του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, προχωράει γοργά, από πλευράς κυβέρνησης και υποστηρικτών της εξέλιξης αυτής, η διαδικασία. Τόσο γοργά, που στους ακαδημαϊκούς κύκλους συζητιέται έντονα το ενδεχόμενο, το πτυχίο που θα πάρουν οι απόφοιτοι των σχολών του ΤΕΙ το καλοκαίρι, να αναγράφει «Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων».

Φυσικά, αντιδράσεις, αλλά και επιφυλάξεις από τους πιο μετριοπαθείς, υπάρχουν. Όπως επίσης υπάρχει και μια «βουβή» κριτική μεταξύ των επιτροπών του υπουργείου και τους άμεσα ενδιαφερόμενους. Στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων για παράδειγμα, προσάπτεται «ελιτισμός», ενώ στο υπουργείο «υπερβολική βιασύνη».

Οι φανερές αντιδράσεις είναι δύο ειδών: από τη μια, είναι οι βουλευτές, όπως για παράδειγμα στην Ηγουμενίτσα ο Βασίλης Γιόγιακας, που… υποκαθιστά επάξια τον Αντώνη Μπέζα και την αντίστοιχη ιστορία που είχε ξεκινήσει όταν η Μαριέτα Γιαννάκου είχε εφαρμόσει τη «βάση του 10» στους εισακτέους, αδειάζοντας από φοιτητόκοσμο τα τμήματα της Ηγουμενίτσας (τότε, και άλλων πόλεων της Ηπείρου). Στην περίπτωση των βουλευτών πάντως, ισχύει η κριτική της προάσπισης του εκλογικού τους σώματος και στην περίπτωση αυτή, πρόκειται για την τοπική οικονομία της πόλης που θα πληγεί, χωρίς φοιτητές. Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Μάριος Κάτσης από την άλλη, προτείνει την «αλλαγή εισαγωγικής κατεύθυνσης» που θα «αναβαθμίσει το τμήμα».

Η πρυτανεία του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων έχει δηλώσει επανειλημμένα ότι τα κριτήρια της «ομογενοποίησης» πρέπει να είναι ακαδημαϊκά. «Ακαδημαϊκή» δεν ήταν φυσικά η απαρχή της ιστορίας «κάθε πόλη και ΤΕΙ» με την υπερδιάσπαση των γνωστικών αντικειμένων που από επιστημονικά αντικείμενα σχολών, έπαιρνε… μαθήματα και έφτιαχνε νέα τμήματα. Τώρα, το πανεπιστήμιο στηρίζει τη θέση του κυρίως στην ιστορία και τα πεπραγμένα των συγκεκριμένων τμημάτων, ειδικά της Ηγουμενίτσας, αλλά και στο γεγονός ότι ναι μεν θέλει τα πανεπιστημιακά τμήματα να είναι στην πανεπιστημιούπολη, αλλά εφόσον αυτό δεν θα συμβεί με Άρτα και Πρέβεζα, τότε να παραμείνει και αυτό της Ηγουμενίτσας. Ειδικά για την Πρέβεζα, έχει συζητηθεί και το όνομα του Ευκλείδη Τσακαλώτου ως παρεμβαίνοντα για το Λογιστικής και Χρηματοοικονομικής.

Το θέμα όμως παραμένει: το υπουργείο, με σύμμαχο το ΤΕΙ Ηπείρου (την πλειοψηφία της διοίκησης τουλάχιστον), που παίρνει αποστάσεις από τις αντιδράσεις, θέλει να τελειώνει η διαδικασία το συντομότερο. Και το ερώτημα παραμένει: Θα πάρουν πτυχίο «Πανεπιστημίου Ιωαννίνων» το καλοκαίρι και οι απόφοιτοι του ΤΕΙ Ηπείρου;

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back