Συντακτης: κύριος Τύπος
Δημοσιευση: 21-11-2022, 13:21
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

H Εθνική Διεπαγγελματική Οργάνωση Πτηνοτροφίας (ΕΔΟΠ), με επιστολή της στην πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης διαμαρτύρεται για την κατανομή κονδυλίων για τη ζημιά που έχει υποστεί ο κλάδος, λόγω της ακρίβειας στις ζωοτροφές.

Σύμφωνα με την επιστολή, το κόστος παραγωγής έχει αυξηθεί ιδιαίτερα, εξαιτίας της μεγάλης αύξησης των τιμών των δημητριακών, αύξηση που διευρύνθηκε με την έναρξη του Ρωσοουκρανικού πολέμου.

«Η ετήσια επιβάρυνση της το 2021 ξεπέρασε τα 50 εκατομμύρια € και το 2022 τα 100 εκατομμύρια ευρώ. Επιπλέον το κόστος επιβαρύνθηκε με την αύξηση των τιμών της ηλεκτρικής ενέργειας και των καυσίμων. Η συμβολή της πολιτείας μέχρι σήμερα θεωρείται πολύ μικρή και δεν καλύπτει στο ελάχιστο το κόστος παραγωγής» τονίζουν οι πτηνοτρόφοι.

Σχετικά με τη στήριξη, αναφέρουν ότι ενώ το ύψος της ενίσχυσης για όλη την κτηνοτροφία έχει διπλασιαστεί συγκριτικά με την προηγούμενη κατανομή (2%) «και παρά τις υποσχέσεις που είχαν επανειλημμένα δοθεί, παραδόξως στον κλάδο της πτηνοτροφίας αντί του διπλασιασμού μειώθηκε στο ήμισυ», χωρίς κάποια εξήγηση από την πολιτική ηγεσία του υπουργείου.

«Προφανώς η κατανομή έγινε με αλλά κριτήρια, χωρίς να ληφθεί υπόψιν η αντικειμενική, οικονομική και ποσοτική ζημιά του κάθε κλάδου της ζωικής παραγωγής και ο νοών νοείτω. Δυστυχώς επαναλαμβάνεται και μάλιστα σε χειρότερη εκδοχή το πρόβλημα που δημιουργήθηκε στην πρώτη κατανομή (2%), όπου περισσότερο από το 20% των πτηνοτρόφων δεν έχει ακόμα πληρωθεί εδώ και οκτώ μήνες, ενώ έχει εντοπιστεί το πρόβλημα αλλά δεν έχει λυθεί μέχρι σήμερα παρόλο που υπάρχουν αδιάθετα κονδύλια από τα προϋπολογισθέντα» προσθέτουν.

Αφήνουν αιχμές κατά του υπουργείου, λέγοντας ότι «ενδεχομένως η πολιτική ηγεσία του ΥΠΑΑΤ να μην ενδιαφέρεται για την ασφαλή επισιτιστική επάρκεια του καταναλωτικού κοινού σε προϊόντα κοτόπουλου, καθώς επίσης να θέλει να τιμωρήσει την οργανωμένη παραγωγή ελληνικών πτηνοτροφικών προϊόντων και το σύνολο των πτηνοτρόφων της χώρας, όταν γνωρίζει πολύ καλά ότι η πτηνοτροφία δεν άνηκε ούτε ανήκει στην βασική ενίσχυση, ούτε στις συνδεδεμένες της ΚΑΠ, αλλά ούτε σε οποιαδήποτε άλλη ενίσχυση» και ζητούν «άρση της αδικίας σε βάρος της ελληνικής πτηνοτροφίας».

200 λέξεις απομένουν.
σχετικα αρθρα