Oikonomou pisoi Solarhub πίσω
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

60 χρόνια «Πίνδος»: απολογισμός και σχέδια

Εικόνα του άρθρου 60 χρόνια «Πίνδος»: απολογισμός και σχέδια
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Τσαντίκος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 18/06/2018, 16:08
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ο Αγροτικός Πτηνοτροφικός Συνεταιρισμός Ιωαννίνων – ΠΙΝΔΟΣ, ο μεγαλύτερος πρωτοβάθμιος αγροτικός συνεταιρισμός της Ελλάδας γιόρτασε τη συμπλήρωση έξι δεκαετιών από την ίδρυσή του, με μια εκδήλωση που έγινε την περασμένη Τετάρτη, 13 Ιουνίου, στον κήπο του Μουσείου Γουλανδρή Φυσικής Ιστορίας, στην Κηφισιά.

Μεταξύ των καλεσμένων ήταν ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Βαγγέλης Αποστόλου, η πρώην υπουργός Ντόρα Μπακογιάννη και ο βουλευτής Μιχάλης Τσελέπης.

Επίσης, παραβρέθηκαν οι βουλευτές Γιάννης Στέφος, Κώστας Τασούλας, Γιώργος Στύλιος, Κώστας Σκανδαλίδης, ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων Βασίλης Λεβέντης, καθώς και εκπρόσωποι του επιχειρηματικού και πολιτικού κόσμου, των συνεταιριστικών φορέων και των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων.

Η «Πίνδος» ιδρύθηκε το 1958 στο Ροδοτόπι Ιωαννίνων, από 7 αγρότες που αποφάσισαν να ασχοληθούν με την πτηνοτροφία, για να εξασφαλίσουν ένα επιπλέον εισόδημα για τις οικογένειές τους. «Εξήντα χρόνια μετά, τα ορεινά κοτόπουλα ‘ΠΙΝΔΟΣ’ βρίσκονται σταθερά στην πρώτη θέση των προτιμήσεων των καταναλωτών, με μερίδιο αγοράς που ξεπερνά το 30%» σημειώνει η επιχείρηση.

Σήμερα, είναι μια από τις δέκα μεγαλύτερες βιομηχανίες τροφίμων της χώρας, με περισσότερα από 500 μέλη – πτηνοτρόφους, και συντηρεί πάνω από 1.000 θέσεις εργασίας.    

«Η εντυπωσιακή πορεία που διαγράφει ο ΑΠΣΙ ΠΙΝΔΟΣ αποδεικνύει ότι το συνεταιριστικό μοντέλο μπορεί να αποτελέσει ένα ισχυρό όχημα ανάπτυξης για ολόκληρη τη χώρα. Το 2017 η παραγωγή του συνεταιρισμού ξεπέρασε τα 35.000.000 κοτόπουλα και ο κύκλος εργασιών τα 240 εκατομμύρια ευρώ. Το θετικό του αποτύπωμα, όμως, δεν περιορίζεται στην Περιφέρεια. Κάθε χρόνο ο ΑΠΣΙ  Πίνδος συνεισφέρει περισσότερα από 13.050.000 ευρώ στα ταμεία του Δημοσίου, μέσω φόρων και εισφορών, ενώ υλοποιεί σταθερά ένα πρόγραμμα εταιρικής κοινωνικής ευθύνης, με σημαντικές δράσεις σε όλη την Ελλάδα» συμπληρώνει η επιχείρηση στην ανακοίνωσή της.  

Ο πρόεδρος του Συνεταιρισμού Ανδρέας Δημητρίου τόνισε μεταξύ άλλων: «Αυτό που μας κάνει να ξεχωρίζουμε είναι η συνεταιριστική μας ταυτότητα. Το γεγονός ότι 500 και πλέον πτηνοτρόφοι ενώνουμε καθημερινά τις δυνάμεις μας σε μια κοινή προσπάθεια, μας διατηρεί σταθερά στην κορυφή της ελληνικής πτηνοτροφίας και μας δίνει την πρώτη θέση στην καρδιά των καταναλωτών».

Πρόσθεσε ότι υπάρχει πίστη «στη δυναμική που κρύβεται στην Ελλάδα, στις προοπτικές της Περιφέρειας, στις δυνατότητες του λαού μας. Για εμάς το μέλλον βρίσκεται στην ελληνική παραγωγή. Αυτό που χρειάζεται είναι όραμα, σχέδιο και κυρίως αγάπη για αυτό που κάνεις».

Ο συνεταιρισμός υλοποιεί ερευνητικά προγράμματα με προϋπολογισμούς που φτάνουν τα 4.000.000 ευρώ, σε συνεργασία με πανεπιστήμια και φορείς όπως το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, το τμήμα Κτηνιατρικής του ΑΠΘ, το ΤΕΙ Ηπείρου, το Ινστιτούτο «Παστέρ» και τον ΕΛΓΟ «Δήμητρα».

Τέλος, με στόχο την αύξηση της παραγωγικής δυναμικότητας της μονάδας του, ο συνεταιρισμός προχωρά στην υλοποίηση επενδύσεων ύψους 20 εκατομμυρίων ευρώ. Το νέο επενδυτικό πρόγραμμα, που αναμένεται να ολοκληρωθεί έως το 2022, περιλαμβάνει μεταξύ άλλων την κατασκευή νέων γραμμών πτηνοσφαγείου, έτοιμων ψημένων προϊόντων και παραγωγής ζωοτροφών.



ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back