Oikonomou pisoi Solarhub πίσω
ΚΟΣΜΟΣ

Το ψύχος από τη Σιβηρία καλύπτει όλη την Ευρώπη (upd)

Εικόνα του άρθρου Το ψύχος από τη Σιβηρία καλύπτει όλη την Ευρώπη (upd)
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Πατέλης
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 27/02/2018, 23:54
ΚΟΣΜΟΣ

Στους 19 έφθασαν οι νεκροί λόγω του ψύχους που ήρθε από τη Σιβηρία και έχει απλωθεί από τη Βαλτική μέχρι τη Μεσόγειο.

Το κύμα ψύχους, που πήρε διάφορα ονόματα όπως «Το Θηρίο της Ανατολής» από τα βρετανικά ΜΜΕ, «Η Αρκούδα της Σιβηρίας» στην Ολλανδία, το «Κανόνι του Χιονιού» ή «Μόσχα-Παρίσι» στη Γαλλία, προκαλεί φόβους για την υγεία των πιο ευαίσθητων, των αστέγων ή των ηλικιωμένων ιδιαίτερα, και προβλήματα στις μεταφορές.

Από τη μία μέχρι την άλλη άκρη της Ευρώπης, ο υδράργυρος σημειώνει πτώση. Στην Ιταλία, όπου στη Ρώμη χιόνισε για πρώτη φορά τα τελευταία έξι χρόνια, το θερμόμετρο έδειχνε -40 βαθμούς Κελσίου λιγότερο από 100 χλμ. από τη Βενετία τη νύχτα της Κυριακής προς Δευτέρα, στην Ντολίνα Καμπολούζο (1.768 μέτρα υψόμετρο). 

Στη Σουηδία, -39,6 βαθμοί Κελσίου καταγράφηκαν τη Δευτέρα στη Λαπωνία και η Αυστρία κατέγραψε -25,4 βαθμούς Κελσίου στο Φλάτνιτς (νότια), ρεκόρ για Φεβρουάριο.

Στη Γαλλία, που είχε να δει ένα παρόμοιο κύμα ψύχους από το 2005, ο κόλπος του Αιάκειου, στην Κορσική, ήταν καλυμμένος σήμερα το πρωί από χιόνι, με χιόνι πάχους 15 εκατοστών στην παραλία, ένα φαινόμενο που είχε να δει από το 1986, σύμφωνα με το Meteo France.

Στη Γερμανία, το θερμόμετρο έδειχνε -30,5 βαθμούς Κελσίου στη διάρκεια της χθεσινής νύχτας στην κορυφή Τσουγκσπίτσε (2.962 μέτρα, το πιο ψηλό βουνό στη χώρα), για πρώτη φορά εδώ και περισσότερα από εκατό χρόνια για αυτή την περίοδο του χρόνου.

Η θερμοκρασία έπεσε στη διάρκεια της χθεσινής νύχτας στους -20 βαθμούς Κελσίου στη νότια Πολωνία, στους -24,6 βαθμούς Κελσίου στο δυτικό τμήμα της Τσεχικής Δημοκρατίας, μέχρι και τους -26 βαθμούς Κελσίου στη Λιθουανία.

Στα Βαλκάνια, -1 βαθμός Κελσίου καταγράφηκε στο συνήθως ηλιόλουστο Χβαρ (Κροατία), με ιστορικά χαμηλά να καταγράφονται στην Αλβανία, -10 βαθμούς Κελσίου στο Κόσοβο και -20 βαθμούς Κελσίου στα ορεινά στα περίχωρα του Σαράγεβο στη Βοσνία.

Στην Ελβετία, -38 βαθμοί Κελσίου καταγράφηκαν στο Γκλάταλπ (1.850 μέτρα υψόμετρο), μια ακατοίκητη περιοχή που είναι συνηθισμένη σε ακραίες θερμοκρασίες.

Στο Ηνωμένο Βασίλειο, 5 έως 10 εκατοστά χιόνι αναμένονται κατά τόπους. Οι εφημερίδες δημοσιεύουν φωτογραφίες με κανό στον παγωμένο ποταμό Καμ ή παγωμένα κύματα στο Γουέστον-σούπερ-μερ.

Χιόνι και παγετός επηρεάζουν τις μεταφορές, με καθυστερήσεις ή ακυρώσεις πτήσεων όπως στο αεροδρόμιο Χίθροου του Λονδίνου, όπου η British Airways ακύρωσε 60 πτήσεις, ή εκείνο της Νίκαιας, στη γαλλική Κυανή Ακτή.

Προβλήματα παρουσιάζονται επίσης στη λειτουργία των σχολείων: οι βρεφονηπιακοί σταθμοί και τα σχολεία παρέμειναν κλειστά στη Νάπολη και σε πολλές ιταλικές πόλεις, στη δυτική Βοσνία ή στη βορειοανατολική και τη νότια Βουλγαρία. Στην Αλβανία, πολλά σχολεία παρέμειναν κλειστά ελλείψει θέρμανσης.


ΚΟΚΚΙΝΟΣ ΣΥΝΑΓΕΡΜΟΣ ΣΤΗΝ ΙΡΑΛΝΔΙΑ

Στη Ιρλανδία έχει κηρυχθεί κόκκινος συναγερμός για την Πέμπτη ενόψει της άφιξης της καταιγίδας Έμμα που προβλέπεται ότι θα προκαλέσει τη χειρότερη χιονόπτωση στη χώρα από το 1982 και οι αρχές καλούν από τώρα τον κόσμο να μην κυκλοφορεί ασκόπως στους δρόμους.

Ορισμένοι αποφάσισαν να τηρήσουν κατά γράμμα αυτή τη σύσταση: αγόρασαν τρόφιμα για πολλές ημέρες και στους ιστοτόπους κοινωνικής δικτύωσης έχουν αναρτηθεί πολλές φωτογραφίες που δείχνουν άδεια τα ράφια των σουπερμάρκετ.

Στο Twitter, πολλοί χρήστες αστειεύονταν με την κατάσταση αναρτώντας φωτογραφίες από τα άδεια ράφια των αρτοποιείων. "Προφανώς, οι κάτοικοι του Φέριμπανκ και του Σλίβερι παίρνουν πολύ σοβαρά τα πράγματα" έγραψε ένας, κάτω από τις φωτογραφίες καταστημάτων όπου ακόμη και το γάλα και τα λαχανικά είχαν εξαφανιστεί.

Τα χάσταγκ #snowmaggedon («χιονο-Αρμαγγεδών») και #breadwatch («Περιπολία ψωμιού») έκαναν θραύση και αρκετοί ήταν εκείνοι που δήλωναν έκπληκτοι για τις πρωτοφανείς προετοιμασίες για μια κακοκαιρία που αναμένεται ότι θα διαρκέσει μόνο δύο ημέρες. 

Άλλοι εκμεταλλευτήκαν την ευκαιρία για να ανταλλάξουν συνταγές για την παρασκευή ψωμιού στο σπίτι, διαπιστώνοντας ότι πουλήθηκαν εν ριπή οφθαλμού όλοι οι τύποι ψωμιού.

 Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ-AFP, Κεντρική φωτογραφία: Henning Bagger/EPA

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back