Λυκ πίσω
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Ψωμί, αλλά και αξιοπρέπεια

Εικόνα του άρθρου Ψωμί, αλλά και αξιοπρέπεια
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Τσαντίκος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 03/06/2016, 00:32
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Με αιχμές για τον τρόπο με τον οποίο υλοποιείται το πρόγραμμα, με την υπόσχεση ότι θα στηριχτούν όσοι και όσες το χρειάζονται, με την υποσημείωση ότι θα χρειαστεί να «τρέξει» το πρόγραμμα γρήγορα και σε συντονισμό, ο δήμος Ιωαννιτών ανακοίνωσε ότι ξεκινάει η υλοποίηση του προγράμματος επισιτιστικής βοήθειας στο νομό. Αφορά 5.993 άτομα, ο προϋπολογισμός του είναι 1.533.028,68 ευρώ και θα εργαστούν υπό τη «σκέπη» της κοινωνικής σύμπραξης με επικεφαλής εταίρο το δήμο Ιωαννιτών, μια σειρά φορείς: δήμοι, Περιφέρεια, εκκλησία, νομικά πρόσωπα (ΟΚΠΑΠΑ π.χ.), Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, Επιμελητήριο, φορείς όπως η ΕΛΕΠΑΠ και η «Μέριμνα», το Ινστιτούτο Προληπτικής Περιβαλλοντικής και Εργασιακής Ιατρικής, ο σύλλογος γονέων και φίλων ΑμεΑ «Κυψέλη», η Εταιρία Ψυχοκοινωνικής Έρευνας και Παρέμβασης, ο Ερυθρός Σταυρός.

Ο Θανάσης Μανταλόβας, αντιδήμαρχος Ιωαννίνων, είπε στην τοποθέτησή του ότι αφενός οι συνθήκες είναι οι χειρότερες δυνατής, υπό το βάρος της ακραίας φτώχιας που σοβεί στην κοινωνία, αφετέρου ότι το πλαίσιο υλοποίησης του προγράμματος «είναι λάθος έως απαράδεκτο». Διευκρίνισε ότι είναι οριακά αναξιοπρεπές να μπαίνουν στην ουρά άνθρωποι για τρόφιμα που τα έχουν ανάγκη και ότι πρέπει να αναθεωρηθεί ο τρόπος ενίσχυσης.

Πρόσθεσε ακόμα ότι θα πρέπει να αντιμετωπιστούν «παθογένειες του παρελθόντος», καθώς τα προγράμματα δεν «τρέχουν» για πρώτη φορά και όλα να γίνουν κατά το δυνατό γρηγορότερα. Έθεσε το πλαίσιο-στόχο σε λίγες διανομές συγκεκριμένων ειδών, ώστε να μην ταλαιπωρηθούν οι ωφελούμενοι. Ο Παντελής Κολόκας, ο έτερος αντιδήμαρχος που μίλησε, στάθηκε ιδιαίτερα στο φάσμα των παρεμβάσεων λέγοντας ότι θα γίνει προσπάθεια αξιοποίησης κάθε δράσης (όχι μόνο δηλαδή διανομών, οικονομικής στήριξης, αλλά και άλλου τύπου υποστήριξης) για την καλύτερη αντιμετώπιση των προβλημάτων, πρωτογενών και δευτερογενών που προκαλεί η καλπάζουσα φτώχια. Η Ρόη Ζηκίδου τέλος, διευθύντρια των υπηρεσιών πρόνοιας του δήμου Ιωαννιτών, είπε μεταξύ άλλων ότι μέχρι τώρα και παρά τα προβλήματα που υπήρξαν, δεν παρουσιάστηκαν στα Γιάννενα εντάσεις που εμφανίστηκαν σε άλλες περιοχές.

Οι προμήθειες των ειδών θα γίνουν με διεθνείς διαγωνισμούς, με τη διαδικασία να έχει προχωρήσει από πλευράς δήμου Ιωαννιτών. Αυτή η διαδικασία, η προμήθεια από το δήμο Ιωαννιτών, σύμφωνα με την κα Ζηκίδου, θα συντελέσει σε καλύτερα αποτελέσματα και διατήρηση της αξιοπρέπειας των ωφελουμένων.

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
dodoni back Ντοτη3