Oikonomou pisoi

Απουσίες και... παρουσίες σε ΣΥΡΙΖΑ και ΚΙΝΑΛ

Εικόνα του άρθρου Απουσίες και... παρουσίες σε ΣΥΡΙΖΑ και ΚΙΝΑΛ
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Τσαντίκος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 13/06/2019, 16:37

Όχι ακριβώς αναμενόμενα ήταν τα ψηφοδέλτια του ΣΥΡΙΖΑ και του ΚΙΝΑΛ στο νομό Ιωαννίνων, αλλά με λογικές τις εξελίξεις που διαμόρφωσαν τη συγκρότησή τους.

Ο ΣΥΡΙΖΑ, ερχόμενος από μεγάλη ήττα στις ευρωεκλογές και με βασικό στόχο να κόψει την αυτοδυναμία από τη ΝΔ, μιας και η νίκη στις εκλογές δεν μοιάζει πιθανή, προσπάθησε να συγκεράσει τις τάσεις. Έτσι, δεν μπήκε στο ψηφοδέλτιο ο Φίλιππας Φίλιος που χάραξε δικό του δρόμο, εκτός γραμμής (και παράταξης) του ΣΥΡΙΖΑ, από την άλλη όμως, στο ψηφοδέλτιο συμμετέχει η υποψήφια δημοτική σύμβουλος με τον Μωυσή Ελισάφ Φανή Κουμπλομάτη, με το κόμμα και τους περισσότερους βουλευτές του στα Γιάννενα, να μην κόβουν επαφές με τον συγκεκριμένο χώρο.

Επίσης, η Όλγα Νάσση έκανε μια πολύ καλή εκλογική εμφάνιση στο ευρωψηφοδέλτιο και έχει ένα πολύ ικανό σώμα ψηφοφόρων και στα Γιάννενα. Πήρε 2.544 ψήφους και κατατάχθηκε στην έκτη θέση, στο νομό Ιωαννίνων. Στην πρώτη σε σταυρούς Φωτεινή Σκοπούλη έγινε κρούση, αλλά αυτή αρνήθηκε για προσωπικούς λόγους. Ο Άρης Σπέγγος επίσης, ήταν πρώτος σε σταυρούς στο περιφερειακό ψηφοδέλτιο του Γιώργου Ζάψα, με 1.125 σταυρούς.

Κατά τα λοιπά, οι τέσσερις βουλευτές είναι στη θέση τους. Ο Γιάννης Καραγιάννης, που κάνει ξεχωριστή πολιτική πορεία, είναι ο μοναδικός που κινδύνεψε για λίγο να αποκλειστεί. Ο ΣΥΡΙΖΑ όμως δεν πρόκειται να εκλέξει φέτος τέσσερις βουλευτές (ούτε όμως και η ΝΔ) και η μάχη του σταυρού, θα έχει πιο έντονο χαρακτήρα.

Στο ΚΙΝΑΛ, φαίνεται ότι θα «μιλήσουν» τα μεγάλα ονόματα. Η Κατερίνα Σαραντοπούλου που συμπλήρωσε το ψηφοδέλτιο είναι εντελώς καινούργιο πρόσωπο, με δράση στην ΠΑΣΠ (όταν αυτή υπήρχε ακόμα). Η αίσθηση ότι οι γυναικείες διαθεσιμότητες δεν ήταν και πολλές, ειδικά με τη «μεταγραφή» της Βάνας Μπάρμπα στη γενέθλια πόλη της, αφήνει το πεδίο ελεύθερο για τους ανθρώπους που θα διεκδικήσουν τη μια πιθανή έδρα που μπορεί να «παίξει» στις εκλογές. Αν το ΚΙΝΑΛ (και ο χώρος του ΠΑΣΟΚ) πάψει να αντιμετωπίζει προβλήματα εκλογικού «μικρομεγαλισμού» και αντιληφθεί την ποσοτική του κατάσταση αυτή τη στιγμή, έχει όλες τις προϋποθέσεις να πάρει έδρα στα Γιάννενα, παρότι οι εξομαλύνσεις του εκλογικού νόμου, ειδικά τις… πρωινές ώρες των αποτελεσμάτων, παίζουν περίεργα παιχνίδια. Τον πρώτο λόγο πάντως, συνεχίζει να τον έχει ο πρώην βουλευτής Μιχάλης Κασσής και αμέσως μετά, ο Θανάσης Μανταλόβας που κατεβαίνει για πρώτη φορά. Ο Κώστας Γάτσιος, που έχει αρχίσει προεκλογική εκστρατεία νωρίτερα από όλους, την τελευταία φορά που εκτέθηκε σε ψήφο πήρε 3.374 ψήφους, στις εκλογές για τον πρόεδρο του φορέα της κεντροαριστεράς, όταν το ΚΙΝΑΛ δεν ήταν ουσιαστικά μόνο το ΠΑΣΟΚ.

ΕΤΙΚΕΤΕΣ
ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back