ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Ψηφίσματα για τον Γιάννη Δάλλα

Εικόνα του άρθρου Ψηφίσματα για τον Γιάννη Δάλλα
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Τσαντίκος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 25/02/2020, 21:50
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων και σχεδόν όλοι οι τομείς στους οποίους δίδαξε ο Γιάννης Δάλλας, εκδώσανε ψηφίσματα για το θάνατό του.

Το πρυτανικό συμβούλιο του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, μόλις πληροφορήθηκε τον θάνατο του ομότιμου καθηγητή του Φιλολογικού, συνήλθε και στο ψήφισμά του εξαίρει την πνευματική προσωπικότητα του εκλιπόντος, το δημοκρατικό ήθος του, «τη μεγάλη προσφορά του στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων καθώς και τη συμβολή του στα ελληνικά γράμματα με το σπουδαίο ποιητικό και συγγραφικό έργο του».

Ο πρόεδρος της Βουλής Κώστας Τασούλας, αναφέρει:

«Μεστός ημερών, λογοτεχνικού και διδακτικού έργου, υπήρξε ο βίος του Γιάννη Δάλλα, ποιητού, συγγραφέως, δοκιμιογράφου, πανεπιστημιακού δασκάλου και μεταφραστού έργων της αρχαίας ελληνικής γραμματείας. Καταγόμενος από την ηπειρωτική ενδοχώρα σπούδασε και δίδαξε τη φιλολογία, καλλιέργησε την ποίηση, μετέφρασε αρχαίους λυρικούς και συνέγραψε καίρια μελετήματα, μεταξύ άλλων, για τον Κ. Θεοτόκη, τον Κ. Βάρναλη και τον Κ. Καβάφη. Τιμήθηκε για το έργο του με το Κρατικό Μεγάλο Βραβείο Λογοτεχνίας και με το Βραβείο Δοκιμίου Ιδρύματος Π. Χάρη της Ακαδημίας Αθηνών και σήμερα που συλλυπούμεθα εγκαρδίως τους οικείους του για την εκδημία του, ξέρουμε πως κάπως τους παρηγορεί η βεβαιότητα πως είναι πολλοί εκείνοι που ‘με τη δική του έκφανσι του ωραίου συγκινούνται’».

Ψηφίσματα επίσης έχουν εκδώσει η κοσμητεία της Φιλοσοφικής Ιωαννίνων και ο τομέας Μεσαιωνικής και Νέας Ελληνικής Φιλολογίας.

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
dodoni back