dodoni back
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Ψηφιακό σήμα: Τα «χιόνια» συνεχίζονται

Εικόνα του άρθρου Ψηφιακό σήμα: Τα «χιόνια» συνεχίζονται
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Τσαντίκος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 08/12/2021, 16:26
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Την όγδοη χρονιά του διανύει το πρόβλημα του κακού ή ανύπαρκτου τηλεοπτικού σήματος σε αρκετές περιοχές της Ηπείρου και ειδικότερα, των Ιωαννίνων. Το πρόβλημα ξεκίνησε από τη δημιουργία, εν μια νυκτί, του μονοπωλίου της Digea στην ψηφιακή τηλεοπτική μετάβαση, όταν η κυβέρνηση Σαμαρά έκλεισε την ΕΡΤ.

Το σήμα έφτανε σε δύσκολες περιοχές, απομακρυσμένες ή και όχι (για ένα διάστημα δεν έπιαναν ψηφιακά ακόμα και γειτονιές του Δήμου Ιωαννιτών), μέσω αναμεταδοτών που η λειτουργικότητά τους δεν «κληρονομήθηκε» όλη από την Digea.

Κοινώς, για το πρόβλημα ευθύνεται το ελληνικό κράτος και ο ψηφιακός πάροχος.

Καμία κυβέρνηση έκτοτε δεν μπόρεσε να αντιμετωπίσει το πρόβλημα. Η κυβέρνηση Σαμαρά το αγνόησε, η κυβέρνηση Τσίπρα προσπάθησε να επιδοτήσει τον ψηφιακό εξοπλισμό, ενώ ούτε η κυβέρνηση Μητσοτάκη μπορεί να ελέγξει το πρόβλημα.

Σύμφωνα με την απάντηση που έδωσε ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκος Πιερρακάκης στον βουλευτή Ιωαννίνων της ΝΔ Σταύρο Καλογιάννη, το υπουργείο «διερευνά λύση η οποία θα καλύψει τις ‘λευκές περιοχές’». Ο κ. Καλογιάννης κατέθεσε τις σχετικές κοινοβουλευτικές ερωτήσεις, μετά από επαφές που είχε με «πολλούς πρόεδρους Τοπικών Κοινοτήτων των Δήμων Κόνιτσας, Ζαγορίου και Ζίτσας».

Σημειώνεται ότι τον Σεπτέμβριο του 2020, ο κ. Πιερρακάκης πέρασε και αυτός νόμο επιδότησης (150 ευρώ) για εξοπλισμό σε 960 οικισμούς, εκ των οποίων οι 48 σε ισάριθμες περιοχές της Ηπείρου. Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ επιδοτούσε με 110 ευρώ τον εξοπλισμό.

Στο ενδιαφέρον κομμάτι της απάντησης, ο κ. Πιερρακάκης αναφέρει ότι «δεν είναι δυνατή η χορήγηση επιδότησης για το σύνολο των μη μόνιμων κατοίκων διότι, αφενός είναι αδύνατο να εντοπιστούν οι εν λόγω πολίτες και να διασφαλιστεί μια αξιόπιστη διαδικασία για τους επισκέπτες των περιοχών αυτών, αφετέρου θα ήταν ατυχής μια τέτοια πρωτοβουλία μέσω της υφιστάμενης δράσης καθώς θέτει νομικά ζητήματα σχετικά με τη χρηματοδότησή της».

Ενδιαφέρον έχει επίσης το γεγονός ότι, το 2018, η ΝΔ καταψήφιζε το νόμο επιδότησης. Τότε, η εισηγήτρια της ΝΔ Άννα Ασημακοπούλου έλεγε ότι ««η ΝΔ είχε μεριμνήσει για ολοκληρωτική κάλυψη, χωρίς διαχωρισμό αν θα βλέπεις περιφερειακά κανάλια, αν θα τα βλέπεις αν είσαι μόνιμος κάτοικος, αν θα τα βλέπεις αν πίνεις καφέ στο ΚΑΠΗ και με χρήματα κοινοτικά χωρίς να επιβαρύνει τον κρατικό προϋπολογισμό». Τώρα, ο κ. Πιερρακάκης διατυπώνει μια πολύ διαφορετική άποψη…

Στην απάντησή του στον κ. Καλογιάννη, ο κ. Πιερρακάκης συμπληρώνει ότι η καθολική κάλυψη της χώρας και σε περιοχές «που δεν καλύπτονται από τον πάροχο επίγειας ψηφιακής ευρυεκπομπής» ερευνάται από τη Γενική Γραμματεία Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων. Η λύση ωστόσο, σύμφωνα με τον υπουργό «είναι ιδιαίτερα δύσκολη και χρονοβόρα και για το λόγο αυτό δεν συμπεριλήφθηκε εξ αρχής στην ανανεωμένη δράση των λευκών περιοχών, καθώς θα προκαλούσε καθυστέρηση στην εξυπηρέτηση των μόνιμων κατοίκων που αποτελούν πρώτη προτεραιότητα για το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης και την Κυβέρνηση».

Στην πραγματικότητα οι «μόνιμοι» και «μη μόνιμοι» κάτοικοι στις συγκεκριμένες περιοχές, είναι συνήθως οι ελάχιστοι μόνιμοι και οι περισσότεροι που πηγαίνουν στα χωριά τους, σε γιορτές, διακοπές κ.λπ.

Κάπως έτσι, η ανακολουθία που δημιούργησε η κρατική παρέμβαση για τη δημιουργία ενός ιδιωτικού μονοπωλίου συνεχίζεται, με μια βασική απώλεια: την καθολική κάλυψη της επικράτειας με ψηφιακό τηλεοπτικό σήμα…

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ