dodoni back
ΕΛΛΑΔΑ

Πέρασε ο νόμος για το «ψηφιακό κουπόνι»

Εικόνα του άρθρου Πέρασε ο νόμος για το «ψηφιακό κουπόνι»
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Τσαντίκος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 12/09/2018, 11:42
ΕΛΛΑΔΑ

H μετάπτωση στο ψηφιακό σήμα, στην Ελλάδα, δεν έγινε με ομαλό τρόπο (τι γίνεται άλλωστε έτσι;) και άφησε χωρίς εικόνα αρκετές περιοχές της χώρας. Η κυβέρνηση υπολογίζει ότι 3.500 περιοχές δεν καλύφθηκαν ποτέ από την Digea, η οποία αγνόησε πρακτικά όλες τις εδαφολογικές ιδιαιτερότητες και δεν «κληρονόμησε» τον τρόπο με τον οποίο τις ξεπερνούσε η ΕΡΤ.

Εδώ, μπορείτε να διαβάσετε (και να ακούσετε) ένα χρονικό της υπόθεσης, στο σχετικό podcast του Τύπου Ιωαννίνων.

Χτες, ψηφίστηκε με ευρεία πλειοψηφία στο τρίτο θερινό τμήμα, το νομοσχέδιο του υπουργείου Ψηφιακής Πολιτικής για την τηλεοπτική κάλυψη των 3.500 ΠΕΚ, «περιοχών εκτός κάλυψης» όπως λέγονται. Αυτές οι περιοχές, αρκετές εκ των οποίων βρίσκονταν και στα Γιάννενα (ακόμα και μέσα στον Δήμο Ιωαννιτών μέχρι πρότινος), δεν μπορούσαν να δούνε τηλεόραση από τους αναμεταδότες και η λύση, ήταν, είτε η συνδρομή σε πάροχο με δορυφορικό σήμα, είτε αυτό που έκαναν αρκετοί Δήμοι (και στα Γιάννενα) με δαπάνη για την τοποθέτηση αποκωδικοποιητών σε ήδη υπάρχοντες αναμεταδότες.

Το νομοσχέδιο υπερψήφισαν ο ΣΥΡΙΖΑ και οι ΑΝΕΛ, η ΔΗΣΥ και η Ένωση Κεντρώων. «Παρών» δήλωσε η ΝΔ, καθώς και το ΚΚΕ και το Ποτάμι ενώ καταψήφισε η ΧΑ.

«Αυτό το νομοσχέδιο πάει να κλείσει μία πληγή μνημονιακή, να διορθώσει μία πραγματικότητα η οποία διαμορφώθηκε επειδή η χώρα βρισκόταν στο καθεστώς των μνημονίων, επειδή πιάστηκε σε πολύ μεγάλη αδυναμία το πολιτικό σύστημα και πάρα πολύ ισχυρά συμφέροντα κατάφεραν να πατήσουν τη Δημοκρατία μας στο σβέρκο και να κατοχυρώσουν με τίμημα εξευτελιστικό το δίκτυο μετάδοσης των προγραμμάτων, το δίκτυο των κεραιών της ψηφιακής τηλεόρασης και βεβαίως, να διαιωνίσουν το καθεστώς της μη αδειοδότησης» τόνισε ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής, Νίκος Παππάς.

Το ελλιπές ψηφιακό σήμα ήταν πρακτικά ένα αποτέλεσμα της πολιτικής επιλογής της κυβέρνησης Σαμαρά να κλείσει την ΕΡΤ και να αφήσει μόνο διεκδικητή του «ψηφιακού διαγωνισμού» την Digea. Η σύμπραξη των ιδιωτικών καναλιών, με κυβερνητική συναίνεση, μετέδωσε σήμα μόνο σε ένα συγκεκριμένο αριθμό αναμεταδοτών και όχι σε όλους.

Για «νομοσχέδιο που περίμεναν με ιδιαίτερη ανυπομονησία εκατοντάδες χιλιάδες συμπολίτες μας στην Περιφέρεια», έκανε λόγο ο υφυπουργός Ψηφιακής Πολιτικής, Λευτέρης Κρέτσος και επισήμανε ότι «πρόκειται για μια πρωτοβουλία που διορθώνει μια παθογένεια του παρελθόντος η οποία άφησε χωρίς τηλεοπτικό σήμα 3.500 'λευκές' περιοχές και τουλάχιστον 411.000 πολίτες».

Η Άννα Ασημακοπούλου τοποθετήθηκε εκ μέρους της ΝΔ και κατέθεσε «σοβαρές αμφιβολίες και ενστάσεις για την αποτελεσματικότητα της λύσης που προτείνει η κυβέρνηση», όχι όμως  και με την ουσία του για την τηλεοπτική κάλυψη «λευκών περιοχών».

Η κα Ασημακοπούλου υποστήριξε ότι «η ΝΔ είχε μεριμνήσει για ολοκληρωτική κάλυψη, χωρίς διαχωρισμό αν θα βλέπεις περιφερειακά κανάλια, αν θα τα βλέπεις αν είσαι μόνιμος κάτοικος, αν θα τα βλέπεις αν πίνεις καφέ στο ΚΑΠΗ και με χρήματα κοινοτικά χωρίς να επιβαρύνει τον κρατικό προϋπολογισμό». Αυτό ωστόσο, δεν ίσχυε για τους λόγους που αναφέρθηκαν παραπάνω

Η κα Ασημακοπούλου κατηγόρησε τον κ. Παππά για «θράσος» όταν μιλάει για φωτογραφικό διαγωνισμό της Digea, γιατί όπως τόνισε «εσείς δεχθήκατε τα βοσκοτόπια του Καλογρίτσα ως εγγύηση για τον διαγωνισμό για τις τηλεοπτικές άδειες». Η Digea ωστόσο ήταν ο μοναδικός, ελλείψει ΕΡΤ, υποψήφιος...

Ο Λεωνίδας Γρηγοράκος, από την ΔΗΣΥ αφού τόνισε ότι το νομοσχέδιο είναι προς τη σωστή κατεύθυνση, επισήμανε ότι «η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου ή αυτοί οι οποίοι έγραψαν το νομοσχέδιο δεν πρέπει να έχουν πολύ μεγάλη σχέση με την πραγματικότητα, ενώ επιχειρούν μέσα από τα άρθρα του για άλλη μία φορά να κάνουν άγρα ψήφων».

«Η επιλογή αυτή αντανακλά την προσήλωση της κυβέρνησης στη στρατηγική της Ευρωπαϊκής Ένωσης και στις επιδιώξεις των επιχειρηματικών ομίλων για διασφάλιση της ανταγωνιστικότητας και της απρόσκοπτης κερδοφορίας τους, τη δημιουργία ευνοϊκού επενδυτικού κλίματος σε βάρος των λαϊκών συμφερόντων» είπε ο Μανώλης Συντυχάκης (ΚΚΕ).


Ο Γρηγόρης Ψαριανός, ανεξάρτητος βουλευτής, ανέφερε ότι «από την Έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους προκύπτει μόνο το ποσό της επιχορήγησης δικαιούχου που ανέρχεται σε 24 εκατομμύρια ευρώ, ενώ δεν ξέρουμε ποιο είναι το κόστος υλοποίησης και λειτουργίας του πληροφοριακού συστήματος, εκτέλεσης του έργου και των απαραίτητων ενεργειών δημοσιότητας και ενημέρωσης για συναφείς δαπάνες.

Πρόκειται για ένα νομοσχέδιο το οποίο φαίνεται κατ' αρχάς θετικό πλην όμως υπάρχουν λάθη, παραλείψεις, «φωτογραφικά» άρθρα, επισήμανε εκ μέρους της Ένωσης Κεντρώων ο Δημήτρης Καβαδέλας.


Οι επιφυλάξεις για τις προβλέψεις του νόμου έχουν κάποια βάση, σε ό,τι αφορά το ρόλο του ιδιωτικού επιχειρηματικού παράγοντα και αυτό γιατί δεν θα γίνουν ουσιαστικά παρεμβάσεις στο υπάρχον δίκτυο, αλλά περίπου 164.000 νοικοκυριά θα επιδοτηθούν με κουπόνι 110 ευρώ για να εγκαταστήσουν τον κατάλληλο εξοπλισμό. Ο,τι δηλαδή γινόταν μέχρι τώρα, είτε με ίδια έξοδα, είτε με παρεμβάσεις δαπάνη των Δήμων και Περιφερειών, θα γίνει τώρα απευθείας από τους πολίτες...

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ